Κώστας Νικολακόπουλος

Πώς κάνει «ντου από παντού» ο Ολυμπιακός και τι πρέπει να κόψει μαχαίρι!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr την…πληθωρικότητα του Ολυμπιακού, αλλά και την αδυναμία του.

• Ίσως το πιο ευχάριστο μήνυμα του τελευταίου αγώνα του Ολυμπιακού στο Γιουρόπα Λιγκ ήταν ότι μπόρεσε κι έφτιαξε ευκαιρίες κι έβαλε γκολ με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Γιατί αυτό σημαίνει ότι γίνεται δουλειά στο Ρέντη και σιγά σιγά βγαίνει η δουλειά.

• Το πιο ωραίο γκολ ήταν σίγουρα του Ελιουνούσι-και δεν αναφέρομαι μόνο στην εκτέλεση, όπου ο Νορβηγός μπόρεσε το πολύ δύσκολο, να κάνει πάρσιμο της μπάλας από τα δεξιά όπου βρίσκονταν με το αριστερό και να πλασάρει κιόλας με το αριστερό και δη με το εσωτερικό φάλτσο στο απέναντι παραθυράκι. Μιλάω και για τη δημιουργία, αφού υπήρξε υποδειγματική κυκλοφορία της μπάλας.

• Όλα ξεκίνησαν από μία κεφαλιά-απόκρουση του Ρέτσου σε αράουτ της Αστάνα από την άλλη πλευρά, την αριστερή. Από εκεί η μπάλα κυκλοφόρησε μεταξύ Φορτούνη, Μιλιβόγεβιτς, Ελιουνούσι, Φιγκέϊρας, πάλι Μιλιβόγεβιτς, πάλι Ελιουνούσι, ξανά Μιλιβόγεβιτς, πάλι Φιγκέϊρας και ξανά Μιλιβόγεβιτς, που στην τέταρτη επαφή του στην ίδια φάση κατοχής της μπάλας έκανε την κάθετη για τον Ελιουνούσι, ο οποίος είχε προηγουμένως κι αυτός συμμετοχή δύο φορές στο πάσινγκ γκέϊμ των 10 πάσεων!

• Γενικά ο Ολυμπιακός έπαιξε πολύ κάθετο ποδόσφαιρο και δικαιώθηκε-άσχετα αν ένα σίγουρο γκολ, του Ελιουνούσι από την ασίστ του Σεμπά, στην κάθετη του Φορτούνη στο Σεμπά, ακυρώθηκε με ακατανόητη υπόδειξη οφσάϊντ, πριν μάλιστα ανοίξει το σκορ. Κι αν ένα σουτ του Ελιουνούσι από άριστη θέση στην κάθετη του Μαρτίνς κοντραρίστηκε σωτήρια από την αντίπαλη άμυνα.

• Όπως δικαιώθηκε και παίζοντας σχεδόν άριστα το παιχνίδι των αντεπιθέσεων: με το διώξιμο από την άμυνά του, γρήγορη μεταφορά της μπάλας στην επίθεση. Έτσι έγιναν και το 3-0 και το 4-1, ενώ και πολύ νωρίτερα, μόλις στο 3’, ο Ολυμπιακός βγήκε έξοχα στην κόντρα μετά από κόρνερ υπέρ της Αστάνα, αλλά απλά τότε είχε αστοχήσει ο Φιγκέϊρας, που τέλειωσε την αντεπίθεση την οποία είχε εν πολλοίς ο ίδιος ξεκινήσει!

• Στο 3-0 από ένα ενστικτώδες διώξιμο του Μποτία, ο Ελιουνούσι βρήκε τον Καρντόσο κι αυτός τον Φορτούνη. Κι ενώ αυτός δεν μπόρεσε να πασάρει στον Ελιουνούσι, η μπάλα έφτασε στο Νορβηγό από την κόντρα αντίπαλου στον Φορτούνη κι ο Ελιουνούσι με την κάθετη ασίστ έβγαλε τον Σεμπά φάτσα με τον γκολκίπερ. Κι ο Σεμπά μπορεί να μην έχει καλή σέντρα, αλλά έχει καλό πλασέ…

• Στο 4-0 ήταν ο Ρέτσος που πήρε την μπάλα από μία λάθος πάσα αντίπαλου, την έβγαλε από την περιοχή και την έδωσε στον Φορτούνη, που είδε τον Καρντόσο κι αυτός με τη σειρά του τον Σεμπά για το εύκολο γκολ, προϊόν της γρήγορης κίνησης μέσα από την οποία ακολούθησε την κόντρα επίθεση.

• Με λίγη προσοχή μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι όλα τα γκολ ξεκίνησαν από αμυντικογενείς παίκτες: τα δύο από Μποτία, Ρέτσο, το ένα από τον Μιλιβόγεβιτς που άλλωστε έβγαλε ασίστ, ενώ το 1-0 όχι απλά το είχε βάλει αμυντικός, ο Φιγκέϊρας, αλλά ο ίδιος το είχε ξεκινήσει κλέβοντας την μπάλα και δίνοντάς την στον Φορτούνη, για το έξοχο σόλο του. Ουσιαστικά τα τρία γκολ ήταν σε φάση αντεπίθεσης και το ένα σε φάση κατοχής μπάλας!

• Μόνο που ο Ολυμπιακός έγινε επικίνδυνος κι από στημένες φάσεις (κεφαλιές Ρέτσου και Μποτία σε κόρνερ), αλλά και με μακρινά σουτ (Φιγκέϊρας, Μιλιβόγεβιτς και τρία του Φορτούνη) και με απευθείας φάουλ των Φορτούνη και Καρντόσο!

• Κι ενώ απειλούσε…πληθωρικά ο Ολυμπιακός, κάνοντας...ντου από παντού (!), έβγαλε πάλι την αδυναμία του να κάνει πίσω τα εύκολα δύσκολα. Για εμένα η πιο χαρακτηριστική φάση ήταν στο 7’ κι ας μην έγινε μεγάλη ευκαιρία από την Αστάνα! Όμως, υπήρξε μία σειρά λαθών που δεν συνάδουν με ένα αξιόπιστο τρόπο άμυνας.

• Κατ΄ αρχάς λοιπόν ο Ρέτσος έχασε την μπάλα σε εναέρια μονομαχία από πιο κοντό αντίπαλο, τον Τουμάσι…Στη συνέχεια ο Καμπανάγκα έβαλε πολύ καλύτερα το σώμα του στη διεκδίκηση από τον πιο έμπειρο Ντα Κόστα κι απέκτησε πλεονέκτημα…Κι αυτό που έγινε μετά ήταν να κόψει έστω με δυσκολία ο Ντα Κόστα, στέλνοντας την μπάλα πάνω στο σώμα του Μιλιβόγεβιτς, να μπερδευτούν οι Μιλιβόγεβιτς και Ντα Κόστα, να χρειαστεί ο Μποτία να κάνει ένα σωτήριο τάκλιν και στο τέλος με την μπάλα να μην φεύγει μακριά, να σουτάρει ο Τουμάσι και να μπλοκάρει με τη δεύτερη ο Λεάλι…

• Μία τέτοια φάση και γκολ να μη φέρει στον αντίπαλο επιθετικό, του δίνει ψυχολογία. Και κουράγιο ότι σήμερα, με αυτούς τους αμυντικούς, μπορεί να κάνει τη ζημιά.

• Κι ενόψει ΠΑΟΚ είναι το πρώτο που πρέπει να κοπεί μαχαίρι…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x