sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Πώς πέρασαν τις γιορτές οι «μεγάλοι» της Ευρώπης

Στα τρία μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης(Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία) με μοναδική απών την Αγγλία που δεν έχει χειμερινή διακοπή, οι ομάδες «ξεκουράζονται» και ετοιμάζονται για το νέο έτος.

Όπως είναι λογικό άλλοι σύλλογοι είναι ευχαριστημένοι με την μέχρι τώρα πορεία τους, άλλοι είναι δυσαρεστημένοι, ενώ δεν είναι λίγες οι ομάδες που περιμένουν με... ανυπομονησία να «ανοίξει» το μεταγραφικό παζάρι προκειμένου να προβούν σε μεταγραφές με σκοπό να προσθέσουν πινελιές στο ρόστερ τους.

Άλλωστε σε σχέση με την περασμένη σεζόν φέτος όλα είναι «ανοικτά» στην υπόθεση τίτλος, ενώ ιδιαίτερη θα είναι η «μάχη» στις τελευταίες θέσεις της εκάστοτε κατηγορίας για την αποφυγή του υποβιβασμού. Τόσο στην Ισπανία(η Μπαρτσελόνα έχει ενα ισχνό προβάδισμα στην κορυφή), όσο στην Ιταλία(Ίντερ και Γιουβέντους βρίσκονται χεράκι-χεράκι στην πρώτη θέση), όσο και στην Γερμανία(τρεις ομάδες είναι στο… κόλπο για το πρωτάθλημα) η αγωνία παραμένει αμείωτη.

Καμία ομάδα δεν έχει μαξιλαράκι ασφαλείας, με τους συλλόγους να έχουν ακόμα… μακρί δρόμο προκειμένου να στεφθούν πρωταθλήτριες στις χώρες τους. Όμως οι διακοπές ανήκουν στο παρελθόν, και οι δύλλογοι είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στους αγωνιστικούς χώρους προκειμένου να ολοκληρώσουν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία για τον κόσμο να θυμηθεί τις καλύτερες-τις χειρότερες, αλλά και τις εκπλήξεις απο τις παραπάνω διοργανώσεις.

Ισπανία

Δώρο Χριστουγέννων έκανε η Αθλέτικ Μπιλμπάο στην Μπαρστελόνα, καθώς η ομάδα από την χώρα των Βάσκων απέσπασε «λευκή» ισοπαλία από την Ρεάλ Μαδρίτης στο Μπερναμπέου στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν, με αποτέλεσμα οι «μερένχες» να κάνουν γιορτές στο -2 από την κορυφή και συγκεκριμένα από την Μπαρτσελόνα.



Η Μπάρτσα που διαθέτει την καλύτερη επίθεση στην κατηγορία με 47 γκολ σε 18 παιχνίδια, έχοντας εναν «σεληνιασμένο» Μέσι που σε 13 συμμετοχές έχει βρει δίχτυα 13(!) φορές, βρίσκεται στην κορυφή του ρετιρέ με 39 πόντους. Δυσεπίλυτο πρόβλημα για τον Ερνέστο Βαλβέρδε παραμένει η «ανεμική» άμυνα της ομάδας του, μιας και έχει δεχθεί τον διόλου κολακευτικό αριθμό των 21 τερμάτων (δεύτερη χειρότερη αμυντική επίδοση στην πρώτη εξάδα), την ίδια ώρα που η Ρεάλ μετρά μόλις 12 γκολ παθητικό (δεύτερη καλύτερη άμυνα στην κατηγορία πίσω από την συμπολίτισσα Ατλέτικο).



Ως ευχάριστη έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί η Ρεάλ Σοσιεδάδ που δείχνει έτοιμη για μεγάλα πράγματα. Με έναν νεανικό κορμό και ένα project αξιοζήλευτο η ομάδα από την χώρα των Βάσκων διαθέτει μια μεσο-επιθετική λειτουργία ικανή να σε «καθηλώσει». Ο δανεικός από την Ρεάλ Μάρτιν Όντεγκααρντ είναι ο «μαέστρος» του συλλόγου και ο Μίκελ Ογιαρθάμπαλ ο ηγέτης της αρμάδας του Ιμανόλ Αλγουαθίλ, που κατά πάσα πιθανότητα θα εξαργυρώσει την πολύ καλή της πορεία με ένα Ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Χειρότερη ομάδα στην Λα Λίγκα μπορεί να θεωρηθεί κάλλιστα η Εσπανιόλ μιας και το αποτυπώνουν όλες οι στατιστικές κατηγορίες. Τα 34 γκολ παθητικό είναι η χειρότερη άμυνα, ενώ η επίθεση της με 12 τέρματα είναι κάτι παραπάνω απο αδύναμη. Σαν να μην έφτανε αυτό οι 12 ήττες και οι μόλις 2 νίκες στο πρώτο μισό της σεζόν καθιστούν την ομάδα της Βαρκελώνης ώς το φαβορί για να αποχαιρετήσει τα μεγάλα σαλόνια της κατηγορίας.



Ιταλία

Μετά από πάρα πολλά χρόνια η-μόνιμη-πρωταθλήτρια Γιουβέντους βρήκε ανταγωνιστή. Πρόκειται για την Ίντερ του γνώριμου Αντόνιε Κόντε. Η ομάδα του Μιλάνου μετά από αρκετά χρόνια μετριότητας βρήκε τον τρόπο να κόψει τον ομφάλιο λώρο με τις αποτυχίες στο πρόσωπο του έμπειρου Ιταλού προπονητή. Με το «αγαπημένο» του 3-5-2 και με τους Λουκάκου-Λαουτάρο Μαρτίνεζ να συνεργάζονται με κλειστά μάτια, οι «νερατζούρι» δείχνουν αποφασισμένοι πως θα επιστρέψουν στον Ιταλικό θρόνο για πρώτη φορά έπειτα από το μακρινό 2009-10 (για την ιστορία τότε ήταν ακόμα προπονητής ο Ζοζέ Μουρίνιο).

Απο την πλευρά της η «Γιούβε» έχωντας τον-Ναπολιτάνο-Μαουρίτσιο Σάρι στο «τιμόνι» φαίνεται πως δεν έχει βρει ακόμα την αγωνιστική της ταυτότητα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει μια παρατεταμένη αστάθεια (παρά το γεγονός πως στο ντέρμπι κορυφής με την Ίντερ η «Βέκια Σενιόρα» επικράτησε με 2-1).



Στην Ιταλία πρωταθλητής βγαίνει η ομάδα που διαθέτει την καλύτερη άμυνα και τουτην την ώρα η Ίντερ μπορεί να καμαρώνει ότι αυτός ο τίτλος της ανήκει. Ο λόγος δεν είναι άλλος απο το γεγονός πως ο Χαντάνοβιτς έχει «μαζέψει» την μπάλα από τα δίχτυα του μόλις 14 φορές. Η Γιουβέντους από την πλευρά της έχει δεχθεί 3 γκολ παραπάνω (17 γκολ παθητικό), με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να μην έχει αποφέρει τα αναμενόμενα. Χαρακτηριστικό είναι πως στον τελικό για το Σούπερ Καπ Ιταλίας γνώρισε την «βαριά» ήττα με 3-1 από την Λάτσιο.

Τα περισσότερα γκολ στην κατηγορία τα έχει πετύχει η «πυραυλοκίνητη» Αταλάντα αφού έχει σκοράρει 43 τέρματα, με την Λάτσιο να είναι στην δέυτερη θέση με 38.

Ως έκπληξη (αρνητική) συγκαταλέγεται η άλλη ομάδα του Μιλάνου που διανύει μία από τις χειρότερες σεζόν της σύγχρονης ιστορίας της. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως η Μίλαν παραμένει μακριά από τις θέσεις που «δίνουν» Ευρωπαϊκό εισιτήριο, αλλά κυρίως η κάκιστη εικόνα της ομάδας και η απουσία ποδοσφαιριστών με ταλέντο και ικανότητα να «κουβαλήσουν»τον σύλλογο την δύσκολη περίοδο που διανύει.



Οι δυο πιο αδύναμες ομάδες της κατηγορίας δεν είναι άλλες από την Τζένοα και την Σπάλ. Από την μία, η ομάδα της Γένοβας που είναι η 3η πιο πετυχημένη (βάση πρωταθλημάτων) ομάδας της Ιταλίας, πληρώνει την ασθενής της αμυντική λειτουργία με αποτέλεσμα να είναι στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα με μόλις 11 πόντους.

Από την πλευρά της η ομάδα από την Φεράρα έχοντας βρει τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα μόλις 12 φορές είναι λογικό να έχει τις περισσότερες ήττες από όλες τις υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας (11) και ο υποβιβασμός να φαντάζει την συγκεκριμένη χρονική περίοδο το πιθανότερο σενάριο για την Σπάλ.





Γερμανία

Κούρσα για γερά νεύρα το φετινό πρωτάθλημα της Bundesliga. Με την Μπάγερν Μονάχου να διανύει μια περίοδο’εντονου ντεφορμαρίσματος (μάλιστα απολύθηκε ο Νίκο Κόβατς), την Ντόρτμουντ να «πληγώνεται» από τα λάθη της άμυνας, η Λειψία (που απολαμβάνει την μοναξιά της κορυφής) αλλά και η Γκλάντμπαχ (2η στην βαθμολογία) έχουν… αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά και έχουν εδραιωθεί στις πρώτες θέσεις του ρετιρέ.

Ο Τίμο Βέρνερ με 18 γκολ σε 17 παιχνίδια «σπάει» όλα τα κοντέρ με την ομάδα του να διαθέτει την καλύτερη επίθεση της κατηγορίας με 48 τέρματα. Φυσικά η άμυνα της δεν πάει πίσω μιας και σε 17 παιχνίδια έχει δεχθεί γκολ 20 φορές (δέυτερη καλύτερη αμυντική επίδοση πίσω απο την Γκλάντμπαχ που έχει 18 γκολ παθητικό), με την ομάδα που «ανέβηκε» για πρώτη φορά στην μεγάλη κατηγορία το 2016 να κάνει όνειρα... τίτλου. Φυσικά για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει η επί μονίμου βάσης πρωταθλήτρια και κάτοχος των σκήπτρων Μπάγερν Μονάχου να συνεχίσει την ασταθή πορεία της.



Το κατά πόσο αυτό είναι πιθανό, μιας και η Μπάγερν είναι ένα κλαμπ που δεν είναι μαθημένο στην ήττα είναι ένα εύλογο ερώτημα. Εκπληξη της φετινής χρονίας δεν είναι άλλη απο την Γκλάντμπαχ που από το... πουθενά διανύει πορεία πρωταθλητισμού και διεκδικεί με αξιώσεις τόσο το πρωτάθλημα όσο και εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λίγκ (έχει να αγωνιστεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση για πάνω από 5 χρόνια).

Όσον αφορά τα... χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας η Βέρντερ Βρέμης (χειρότερη άμυνα της κατηγορίας με 41 τέρματα παθητικό) αλλά και η Πάντερμπορν (οι περισσότερες ήττες στην λίγκα) είναι σε δύσβατη θέση ενόψυ της συνέχειας, και της μάχης που δίνουν προκειμένου να αποφύγουν τον υποβιβασμό στην Β κατηγορία.

Επιμέλεια: Μάνος Φουστανάκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x