Επικαιρότητα

Πώς το «asset» Βαρουφάκης έγινε για την κυβέρνηση.. βίπερ

Πώς όμως το «ρομάντζο» με τον Γ. Βαρουφάκη έφτασε σε ένα τόσο άδοξο τέλος, με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να παρομοιάζει με... μυθοπλασία τα όσα αναφέρει ο πρώην υπουργός.

2015: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένα σημαντικό asset για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Είναι ένας οικονομολόγος που έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα απ' ότι την μιλάνε αυτοί».

2017: «Έκανα λάθη, μεγάλα λάθη. Ίσως το μεγαλύτερο να ήταν επιλογή προσώπων σε θέσεις-κλειδιά... [Το σχέδιο Βαρουφάκη ήταν] τόσο ασαφές που δεν άξιζε καν να μιλήσουμε για αυτό. Ήταν απλώς αδύναμο και αναποτελεσματικό».

To πρώτο απόσπασμα χρονολογείται τον Απρίλιο του 2015, όταν η διαπραγμάτευση της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στο ζενίθ της. Τότε, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη, είχε χαρακτηρίσει τον τότε υπουργό Οικονομικών... asset. Το δεύτερο απόσπασμα ανήκει και πάλι στον πρωθυπουργό, ο οποίος ομολόγησε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η επιλογή του κ. Βαρουφάκη για το υπουργείο Οικονομικών ήταν λάθος.

Οι βολές του πρωθυπουργού ωστόσο δεν ήταν ωστόσο οι μόνες. Είχε προηγηθεί μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήριζε το νέο βιβλίο Βαρουφάκη... βίπερ, ενώ βαρείς χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησαν και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βουλευτής Ελένη Αυλωνίτου, που παρομοίασε τον πρώην υπουργό Οικονομικών με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, επειδή θέλει να βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο. «Ο Βαρουφάκης απλά αυτοπροβάλλεται με τη συνδρομή ΝΔ και φιλικών της ΜΜΕ» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο ευρωβουλευτής του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης. Στο ίδιο μήκος κύματος και o υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς: «Παγερά αδιάφορος ο ελληνικός λαός απ'το θέατρο παραλόγου του Βαρουφάκη για λόγους δημοσιότητας και από τη ΝΔ για λόγους σκοπιμότητας».

Πώς όμως το «ρομάντζο» με τον Γ. Βαρουφάκη έφτασε σε ένα τόσο άδοξο τέλος, με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να παρομοιάζει με... μυθοπλασία τα όσα αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών;

Η σημερινή παραδοχή Τσίπρα, μετά από δύο χρόνια στην εξουσία, ότι ενδεχομενως να επέλεξε λάθος πρόσωπα αλλά και ότι όταν πρωτοεξελέγη δεν είχε ιδέα του «πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες» της διακυβέρνησης («Νομίζω πως τώρα έχω πολύ διαφορετική εικόνα σε σχέση με αυτή που είχα αρχικά») δεν είναι βεβαίως πρωτοφανής. Υπενθυμίζεται ότι και σε ομιλία του στη Βουλή τον Μάιο του 2016, ο πρωθυπουργός είχε παραδεχθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι η πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έπασχε από... αυταπάτες. «Κατηγορήστε μας για αυταπάτες όχι για ψέματα» ήταν η ακριβής έκφρασή του.

Η αποστασιοποίηση ωστόσο από το παρελθόν έχει μια διπλή και σαφέστατα πολιτική στόχευση. Η πρώτη στόχευση αφορά τη δικαιολόγηση της πορείας που ακολουθήθηκε με την υπογραφή του νέου μνημονίου και των σκληρών μέτρων. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να λέει ότι τα όσα του πρότεινε ο Βαρουφάκης ήταν τόσο αναποτελεσματικά και ανεφάρμοστα που δεν υπήρχε άλλη λύση από τη συνθηκολόγηση. Το ζήτημα του πότε ακριβώς το κατάλαβε και του δυσβάσταχτου κόστους που είχε αυτή η αργοπορία είναι βεβαίως κομβικά.

Η δεύτερη στόχευση σχετίζεται με τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες. Όπως είναι προφανές, η δημοσιοποίηση ανέκδοτων περιστατικών και διαλόγων από τη διαπραγμάτευση του 2015, το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls δεν συνάδει με την εικόνα της επιστροφής στην κανονικότητα που θέλει να προβάλει η κυβέρνηση. Επίσης, οι περιγραφές Βαρουφάκη φαίνεται πως πλήττουν το ίδιο το προφίλ του πρωθυπουργού, καθώς τον εμφανίζουν να συνομιλεί με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και να συζητά σχέδια και προτάσεις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, προτάσεις που εκπλήσσουν ακόμη και την πιο σουρεαλιστική φαντασία για την προχειρότητά τους. Χαρακτηριστικά παράδειγμα η πρόταση για «απαλλοτρίωση» των 16 δισ. της ΕΚΤ που βρίσκονταν σε τράπεζες της Ελλάδας.

Επιπρόσθετα, οι συνεχείς αποκαλύψεις υπενθυμίζουν το τεράστιο κενό πληροφόρησης που υπάρχει για όσα πραγματικά έγιναν εκείνη την περίοδο, ενώ δίνει την ευκαιρία στη ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να συντηρούν το θέμα και να «χτυπούν» την κυβέρνηση, ζητώντας μετ'επιτάσεως εξεταστική.

Σε κάθε περίπτωση το σίριαλ της “Βαρουφακιάδας” αναμένεται να έχει πολλά ακόμη επεισόδια. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά η άμεση και διπλή απάντηση του κ. Βαρουφάκη στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στην εφημερίδα Guardian. Με επιστολή του προς την ίδια εφημερίδα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ασυνέπεια λέγοντας πως παίζει το ρόλο του... “φυλακισμένου-πρότυπο” στους δανειστές. Ενώ σε νεότερη παρέμβασή του σε ρ/φ σταθμό απέδωσε την κριτική που γίνεται στο πρόσωπό του σε προσπάθεια δαιμονοποίησης του ποσοστού με το οποίο επικράτησε το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα του 2015.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x