F1

Πώς το χάνει ο Χάμιλτον και πώς το «κλέβει» ο Ρόσμπεργκ

Διαβάστε τα σενάρια για τον τίτλο στη Formula 1 εν όψει των δύο τελευταίων Grand Prix του πρωταθλήματος σε Βραζιλία και Άμπου Ντάμπι.

Ο Λιούις Χάμιλτον πανηγύρισε στην πίστα του Όστιν την πέμπτη συνεχή νίκη του στο πρωτάθλημα της Formula 1 και αύξησε στους 24 βαθμούς τη διαφορά του από τον Νίκο Ρόσμπεργκ. Απομένουν δύο αγώνες για την ολοκλήρωση της σεζόν, στο Ιντερλάγκος την προσεχή Κυριακή και στο Άμπου Ντάμπι στις 23 Νοεμβρίου, και το βέβαιο είναι πως ο νέος πρωταθλητής θα αναδειχθεί στον τελευταίο αγώνα.

Ακόμη κι αν ο Χάμιλτον κερδίσει στη Βραζιλία και ο Ρόσμπεργκ δεν είναι καν στη βαθμολογούμενη, δεν εξασφαλίζει τον τίτλο. Κι αυτό γιατί οι 49 βαθμοί διαφοράς που θα έχει στην περίπτωση αυτή θα μπορούν να υπερκαλυφθούν αν γίνει το αντίστροφο (αν νικήσει ο Γερμανός και δεν πάρει βαθμούς ο Βρετανός) στο τελευταίο Grand Prix, όπου από φέτος οι βαθμοί των πιλότων διπλασιάζονται (2x25=50).

Πάντως ο Χάμιλτον έχει το πάνω χέρι. Του αρκεί να τερματίσει δεύτερος, ακόμη και πίσω από τον Ρόσμπεργκ, στα δύο εναπομείναντα Grand Prix για να στεφθεί πρωταθλητής για δεύτερη φορά στην καριέρα του.

Αντίθετα, ο Ρόσμπεργκ ανατρέπει την κατάσταση αν: α) νικήσει στα δύο τελευταία Grand Prix και ο Χάμιλτον είναι δεύτερος στο Ιντερλάγκος και τρίτος στο Άμπου Ντάμπι, β) νικήσει μόνο στο Άμπου Ντάμπι και ο Χάμιλτον στον ίδιο αγώνα δεν πάρει βαθμούς, γ) νικήσει στο Ιντερλάγκος, ο Χάμιλτον δεν πάρει βαθμούς εκεί και στη συνέχεια τερματίσει μπροστά του στο Άμπου Ντάμπι και δ) ο Χάμιλτον δεν πάρει βαθμούς σε κανέναν από τους δύο αγώνες και ο Ρόσμπεργκ κερδίσει έστω κι έναν από τους δύο τελευταίους αγώνες ή συγκεντρώσει και στους δύο πάνω από 24 βαθμούς.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώτος κάθε αγώνα στη Formula 1 βαθμολογείται με 25, ο δεύτερος με 18, ο τρίτος με 15, ο τέταρτος με 12, ο πέμπτος με 10, ο έκτος με 8, ο έβδομος με 6, ο όγδοος με 4, ο ένατος με 2 και ο δέκατος με 1. Απλώς οι βαθμοί αυτοί στο τελευταίο Grand Prix διπλασιάζονται, σε μια απόφαση που λήφθηκε πριν την έναρξη της σεζόν για να γίνει πιο ενδιαφέρον μέχρι και το φινάλε το πρωτάθλημα. Σε περίπτωση ισοβαθμίας των πιλότων, πρωταθλητής αναδεικνύεται αυτός με τις περισσότερες νίκες, που στην προκειμένη περίπτωση θα είναι ο Λιούις Χάμιλτον, καθώς μετρά ήδη δέκα νίκες έναντι τεσσάρων του Ρόσμπεργκ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x