Επικαιρότητα

Ραντεβού με γιγάντιο αστεροειδή

Ένας σούπερ αστεροειδής διαμέτρου 2,7 χιλιομέτρων θα προσεγγίσει αύριο, Παρασκευή, τη Γη. Ευτυχώς, ο ουράνιος επισκέπτης θα περάσει σε απόσταση ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε η ΝΑΣΑ.

Διάστημα καλεί Γη ! Ο λόγος για τον αστεροειδή με το όνομα «1998 QE2», και διάμετρο 2,7 χιλιομέτρων, που πλησιάζει τον πλανήτη μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ουράνιο σώμα θα προσεγγίσει τη Γη, αύριο, Παρασκευή. Μάλιστα, την ώρα 21:00 GMT, θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση περίπου 6 εκατομμύρια χιλιόμετρα, που είναι, ευτυχώς, ασφαλής.

Εν τω μεταξύ, όπως λένε αστροφυσικοί της ΝΑΣΑ, η ηλιόλουστη πλευρά του αστεροειδούς θα στραφεί περισσότερο ξεκάθαρα προς τη Γη, κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου. Εκείνη τη στιγμή θα φτάσει στην μέγιστη φωτεινότητα του 11ου μεγέθους.

Σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ, ακόμη κι έτσι ο εξωγήινος εισβολέας θα είναι ακίνδυνος για εμάς, καθώς η πλησιέστερη προσέγγισή του θα ισούται περίπου 15 φορές την απόσταση μεταξύ της Γης και της Σελήνης.

Παρ’ όλα αυτά είναι και μία ευκαιρία για τους επιστήμονες να μάθουν κάποια από τα μυστικά του. Ο αστρονόμος Λανς Μπένερ, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της ΝΑΣΑ, δηλώνει βέβαιος ότι τα ραντάρ «Γκολνστόουν» και «Αρέσιμπο» θα καταγράψουν μία σειρά από εικόνες υψηλής ανάλυσης, αποκαλύπτοντας έναν πλούτο των χαρακτηριστικών επιφάνειας του γιγάντιου αστεροειδή.

Ανοίγει, λοιπόν, ένα σημαντικό επιστημονικό «παράθυρο» λεπτομερούς μελέτης στοιχείων για το μέγεθος, το σχήμα, την περιστροφή, τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας, αλλά και τι μπορούν να μας πουν για την καταγωγή τούτου του ξεχωριστού βράχου.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x