Χρήστος Ρομπόλης

Τον βοσκό, τα καρτούν και τα μάτια μας

Εύκολο δεν είναι, αν δεν το κάνουμε εμείς… Η πρεμιέρα της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ κρύβει παγίδες απέναντι στην Ισλανδία του βοσκού και των… καρτούν. Γράφει από το Ελσίνκι ο Χρήστος Ρομπόλης.

Για μια ομάδα με πληγωμένη αυτοπεποίθηση μετά τα προβλήματα της προετοιμασίας και τις ήττες στα τελευταία φιλικά, η πρεμιέρα απέναντι στον θεωρητικά ασθενέστερο αντίπαλο του ομίλου μοιάζει κατά παραγγελία, προκειμένου να πάρει τα πάνω της εν όψει της πολύ δυσκολότερης συνέχειας. Αρκεί φυσικά να κερδίσει και να μην την πατήσει…

Προς Θεού, δεν κινδυνολογούμε. Όμως όπως κάθε αουτσάιντερ, έτσι και η Ισλανδία μπορεί να γίνει όσο επικίνδυνη της επιτρέψει η Εθνική στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ. Ο αντίπαλος δεν είναι κανένα φόβητρο, αλλά ουχί και για να τον κοιτάς αφ’ υψηλού. Περιττό να απαριθμήσουμε κακά παραδείγματα του παρελθόντος που μας έφεραν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Θαρρείς, δε, και ακολουθώντας έναν άγραφο κανόνα κάθε αδύναμου, παίζουν (και) οι Ισλανδοί ένα ιδιότυπο μπάσκετ. Ο θεόρατος-2,16μ. γαρ-σέντερ των 20 Μαΐων, Τρίγκβι Χλίνασον, είναι το μοναδικό σημείο αναφοράς στη ρακέτα και γύρω του στήνουν γαϊτανάκι οι περίπου ισοΰψείς υπόλοιποι παίκτες που-όπως εύστοχα είπε ο Θανάσης Αντετοκούνμπο-τρέχουν σαν καρτούν. Και πυροβολούν από όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, θα προσθέσουμε εμείς.

Τι χρειάζεται, λοιπόν, για να βγάλει η Εθνική την υποχρέωση; Προσοχή, τίποτε άλλο! Να δει ο Χλίνασον, που μέχρι πριν 3-4 χρόνια ήταν βοσκός σε ορεινό χωριό της Ισλανδίας, τους διεθνείς σαν… λύκους που ορμούν στα πρόβατά του. Να τρέχουν και να μη φτάνουν τα «καρτούν». Και γενικώς να κοπεί ο όποιος αέρας θελήσουν να πάρουν οι Ισλανδοί παίζοντας δίχως άγχος και μπροστά σε περίπου 1.000 συμπατριώτες τους. Ας γίνει, ακόμη κι αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ανορθόδοξα σχήματα (με κοντό «πεντάρι» για περισσότερο κυνηγητό ή και τρεις γκαρντ) που δύσκολα θα βρουν χρόνο το σαββατοκύριακο κόντρα σε Γάλλος και Σλοβένους.

Μια πειστική νίκη θα προσφέρει στην Εθνική πολλά περισσότερα από δύο βαθμούς που έχει προϋπολογίσει αν θέλει να θεωρεί τουλάχιστον την παρουσία της στους «16» εγγυημένη. Για ένα σύνολο που ψάχνει να τονώσει το φρόνημά του και να βελτιώσει τους κώδικες αγωνιστικές επικοινωνίας κανένα ροζ φύλλο δεν είναι περιττό και καμία αναμέτρηση που μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω βελτίωσή της δεν συνιστά αγγαρεία.

Η ώρα πλησιάζει. Ας ελπίσουμε να είναι η δική μας ώρα…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x