Επικαιρότητα

Ρυθμίσεις – ανάσα για μικρές οφειλές

Ανακούφιση σε χιλιάδες μικροοφειλέτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, υπόσχεται νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Αντίστοιχα, το βάρος θα πέσει σε εκείνους που χρωστάνε μεγάλα ποσά.

Καλά νέα για χιλιάδες πολίτες που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για μικρές οφειλές προς το Δημόσιο, φέρνει νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Αφενός θα προβλέπει ότι δεν θα ασκείται δίωξη για οφειλές έως 10.000 ευρώ και θα «χαρίζει» χρέη έως 200 ευρώ, περιλαμβανομένων και των προσαυξήσεων.

Όπως αναφέρουν "ΤΑ ΝΕΑ" της Δευτέρας, στόχος του νομοσχεδίου είναι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός να επικεντρωθεί στις εισπράξιμες οφειλές, κίνηση που έρχεται να προστεθεί στη ρύθμιση για την εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο έως και σε 48 δόσεις.

Ωστόσο, οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων και εφοριών ποσών που δεν υπερβαίνουν τα 5.000 €, θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης ακόμη και πάνω από 48 δόσεις, αρκεί οι οφειλές να μην δημιουργήθηκαν μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2012.
Για τις μεταγενέστερες οφειλές θα ισχύει η πάγια ρύθμιση, με δυνατότητα εξόφλησης σε 12 δόσεις.

Για τους μεγαλοοφειλέτες, με χρέη πάνω από 50.000 ή 75.000 ευρώ, η ρύθμιση θα γίνεται υπό προϋποθέσεις, κατόπιν βεβαίωσης λογιστή σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση.

Τώρα, για οφειλές που ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ, θα απαιτείται και προσημείωση ακινήτων ή εγγυητική επιστολή τραπέζης.
Σε περίπτωση που κάποιος θελήσει (!) να εξοφλήσει εφάπαξ τις οφειλές του θα απαλλάσσεται από το 50% των προσαυξήσεων, ενώ όσοι υπαχθούν στις 48 δόσεις θα γλιτώσουν το 20% των προσαυξήσεων.

Τέλος, διαγραφή χρεών (!!!) θα γίνεται σε περιπτώσεις που οι οφειλέτες δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία, αλλά και για ποσά έως 200 ευρώ, αφού θεωρείται οικονομικά ασύμφορο να διατίθενται ανθρώπινοι πόροι.

Θα μπαίνουν σε ειδικό αρχείο του Υπουργείου Οικονομικών για 20 έτη και μετά θα παραγράφονται.
Εάν όμως στο μεταξύ εντοπισθούν περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, τότε η υπόθεση θα βγαίνει από το αρχείο και αλίμονο…

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x