Επικαιρότητα

Σακελλαρίδης: «Κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει την Ελλάδα»

Κατηγορηματική απάντηση στα κέντρα των ευρωπαϊκών αποφάσεων, που πιέζουν ασφυκτικά την Ελλάδα, έδωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λίγες ώρες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ξεκάθαρο διπλό μήνυμα για τη στάση της Αθήνας στέλνει την Πέμπτη η κυβέρνηση της χώρας, αφενός ότι σέβεται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά αφετέρου ότι δεν πρόκειται να δεχθεί εκβιασμούς, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται, σε βάρος του ελληνικού λαού.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης έκανε λόγο για πολιτική πίεση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αφορμή την απόφαση που ελήφθη αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Φρανκφούρτη να σταματήσει να κάνει αποδεκτά ως ενέχυρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Σακελλαρίδης αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΚΤ τη χαρακτήρισε μέρος της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, τονίζοντας, όμως, ότι : «Δεν εκβιάζουμε, αλλά και δεν εκβιαζόμαστε».

Σχετικά με το αν από την απόφαση της ΕΚΤ προκαλείται αστάθεια στις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Σακελλαρίδης επισήμανε ότι «το τραπεζικό σύστημα είναι εξασφαλισμένο από άποψη ρευστότητας και χρηματοδότησης και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Αλλά και το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του διαβεβαίωσε ότι «δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα της χώρας».

Σε πολιτικό πεδίο οι δανειστές, με πρώτη τη Γερμανία, εντείνουν την πίεση για την επίτευξη γρήγορης συμφωνίας με την Ελλάδα, πριν την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.

Χθες βράδυ ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ανανεώνει την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού “ELA”, εξασφαλίζοντας κεφάλαια έως τις 11 Φεβρουαρίου.

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως όμως προς τη Γερμανία, λέγοντας: «Δεσμεύομαι απόλυτα από την πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσω να αναζητώ συμφωνία με τους εταίρους».

«Η κρίση είναι της ευρωζώνης και όχι ελληνική και γι’ αυτό πρέπει να την αντιμετωπίσουμε μαζί σαν Ευρωπαίοι και όχι σαν εχθροί» δήλωσε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD) ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πρόκειται να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε στο Βερολίνο, ο οποίος ωθεί τις σχέσεις της Γερμανίας με μία χώρα εταίρο, όπως η Ελλάδα, σε ρήξη!


Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x