Επικαιρότητα

Σαμαράς - Μέρκελ: Λιτότητα uber alles

Με χαμηλές προσδοκίες –παρά τα γερμανικά εύσημα για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα, προσέρχεται ο Αντώνης Σαμαράς στο σημερινό ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Εδώ Βερολίνο! Ραντεβού Άνγκελα Μέρκελ – Αντώνη Σαμαρά το μεσημέρι της Παρασκευής. Με το «χαρτί» του πρωτογενούς πλεονάσματος προσέρχεται στη συνάντηση ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτηρίζει «σημαντικό βήμα» το χθεσινό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από τη γερμανίδα καγκελάριο.

Η πλειονότητα των γερμανικών ΜΜΕ σημειώνει την Παρασκευή ότι «το Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένο να εμπλακεί στη διαπραγμάτευση Αθήνας – Τρόικας, ιδίως όσο η διαβούλευση παραμένει ανοιχτή». Μάλιστα καλεί τον Αντώνη Σαμαρά να μην διατηρεί υψηλές προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση.

Οι Γερμανοί πολιτικοί συντάκτες επικαλούνται την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ και τη χθεσινή ομιλία της σε συνέδριο της εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung».

Η γερμανίδα καγκελάριος, παραμονή της έλευσης του Έλληνα πρωθυπουργού, αναφέρθηκε στις «απολύτως αξιοσημείωτες» μεταρρυθμίσεις, στις οποίες -όπως είπε- έχει προχωρήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, επανέλαβε την επιθυμία της «να ξανασταθεί η χώρα, σύντομα, στα πόδια της», φράση που στην ... πολιτική διάλεκτο μεταφράζεται ως παρότρυνση συνέχισης της σκληρής λιτότητας.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς –έχοντας το πρωτογενές πλεόνασμα ως ατού, θα ζητήσει ελάφρυνση του χρέους, προτείνοντας δύο εναλλακτικούς τρόπους :

1ος : Μείωση των επιτοκίων στα δάνεια στήριξης
2ος : Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων

Υπάρχει και ο 3ος «δρόμος», αυτός του κουρέματος του χρέους, που όμως το Βερολίνο έχει απορρίψει επανειλημμένως, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εν κατακλείδι, η συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ είναι από μόνη της χρήσιμη, κυρίως σε επίπεδο σύσφιγξης διμερών σχέσεων.

Θα έχει, όμως αληθινά νόημα αν ο Έλληνας πρωθυπουργός επιτύχει να ελαφρύνει το δυσβάσταχτο βάρος που σηκώνουν οι πολίτες της χώρας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x