Επικαιρότητα

Σαρανταπηχιώτικο Κοντοσούβλι Special Edition!

Μετά από ώριμη σκέψη αποφάσισα να γνωστοποιήσω το μυστικό 50 χρόνων (!) της οικογένειας μου σχετικά με την συνταγή για το Special Edition Κοντοσούβλι στα κάρβουνα, αλλά και στο φούρνο.

Το ονόμασα Σαρανταπηχιώτικο, προς τιμήν της ιδιαίτερης πατρίδας μου που είναι τα Σαρανταπηχιώτικα, ένα μικρό, αλλά πανέμορφο και καταπράσινο παραλιακό χωριό του Νομού Κορινθίας στον Δήμο Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης.

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της συνταγής είναι πως εφαρμόζεται πάνω της εξαιρετικά η παροιμία «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια».
Ουσιαστικά πρόκειται για μια συνταγή, αλλά για δύο γεύματα, για όλα τα γούστα, που μπορεί να εκτελεστεί και στα κάρβουνα, αλλά και στον φούρνο, ενώ είναι και οικονομικό, αφού κοστίζει το πολύ 30-35 ευρώ.

Αρχικά παίρνουμε από τον κρεοπώλη της γειτονιάς μας 3 κιλά κρέας χοιρινό για κοντοσούβλι (εννοείται φιλέτο χωρίς κόκκαλα) και του ζητάμε να μας το κόψει σε μικρά κομμάτια.

Μία ημέρα πριν το σουβλίσουμε, δηλαδή αν το φτιάξουμε Κυριακή του Πάσχα, το μεσημέρι του Σαββάτου (12:00-13:00) φτιάχνουμε την μαρινάδα ή μαρινάτα ή μαρινάρα (όπως θέλει να την ονομάσει ο καθένας), η οποία είναι «όλα τα λεφτά» για την επιτυχία της συνταγής μας.

Για την (όπως την λένε τέλος πάντων) χρησιμοποιούμε τα εξής υλικά:

-Δύο μεγάλα κρεμμύδια
-5 σκελίδες σκόρδο
-Μουστάρδα
-Χυμό από 2 λεμόνια
-Ρίγανη
-Καυτερό πιπέρι
-Κόκκινο γλυκό πιπέρι
-Κανονικό μαύρο πιπέρι
- Κάρυ
-Αλάτι μαγειρέματος χοντρό
-Δύο κουταλιές της σούπας λάδι

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά σε ένα μίξερ μέχρι αυτά να γίνουν αλοιφή (τα σκόρδα και το κρεμμύδι για σιγουριά μπορούν να γίνουν και στον τρίφτη).

Στην συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα μέσα στη λεκάνη με το κρέας (το οποίο έχουν ξεπλύνει με λίγο νερό) και τα ανακατεύουμε καλά. Στην συνέχεια αφήνουμε το μαριναρισμένο κρέας στο ψυγείο για 6-7 ώρες, ώστε να δέσουν καλά τα υλικά και να απορροφηθούν. Έπειτα παίρνουμε την σούβλα μας (την οποία φυσικά απολυμαίνουμε με λεμόνι) και περνάμε ένα ένα τα κομμάτια.

Ανά τέσσερα κομμάτια περνάμε και ένα λαχανικό, τύπου ντομάτα, πιπεριά κίτρινη, πιπεριά πράσινη και κρεμμύδι, αλλά προσοχή ολόκληρα, διότι αλλιώς στο ψήσιμο θα σπάσουν και θα πέσουν στη στάχτη. Έτσι δίνουμε και παραπάνω γεύση και χρώμα εξωτερικά στο κοντοσούβλι μας.

Το αφήνουμε όλο το βράδυ εκτός ψυγείου με ένα ταψί από κάτω, ώστε να στραγγίξει.

2η συνταγή
Το κρέας που μας περίσσεψε -αφού είναι σίγουρο πως αποκλείεται τα 3 κιλά να πέρασαν όλα στη σούβλα, εκτός αν έχετε βάλει κανένα ακόντιο για σούβλα (!)- το παίρνουμε και το τοποθετούμε σε ένα ταψί με κομμένες πατάτες τις οποίες ανακατεύουμε μαζί με το κρέας για να πάρουν τα συστατικά της μαρινάδας.
Βάζουμε δύο κουταλιές της σούπας λάδι, ένα ποτήρι νερό και μερικά μικρά κομματάκια τυριού (κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα κτλ.). Τα τοποθετούμε στο φούρνο στους 250 βαθμούς και σε περίπου 2 ώρες έχουμε ένα θεσπέσιο εξοχικό για το βράδυ της Ανάστασης, γι’ αυτούς που δεν τρώνε την μαγειρίτσα.

Σούβλισμα
Το κοντοσούβλι στα κάρβουνα χρειάζεται δυνατή φωτιά στην τελευταία σκάλα ψηλά και σε λιγότερο από 2 ώρες θα είναι έτοιμο, αν ψηθεί σε μπάρμπεκιου με πυρότουβλα που κρατάνε θερμοκρασία. Πρώτα –περίπου στη μια ώρα- βγάζουμε τα λαχανικά που θα είναι εξαίσιος μεζές με κρασάκι ή μπύρα, έπειτα καλύπτουμε τα κενά που δημιουργήθηκαν στη σούβλα μεταφέροντας το κρέας με μία πιρούνα προς το κέντρο ή τα πλάγια ανάλογα που έχουμε μεγαλύτερη φωτιά. Δεν χρειάζεται ούτε λάδι, ούτε κάτι άλλο κατά την διάρκεια του ψησίματος, αφού η μαρινάδα τα έχει όλα. Αφού το βγάλουμε αρχίζει το γλέντι……
Καλή όρεξη και καλή Ανάσταση

Κων/νος Χατζηδημητρίου
Ο δροσερός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x