Επικαιρότητα

Σε βαρύ κλίμα η συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες στη Βουλή

Αφορμή αποτέλεσε η επιλογή της κυβέρνησης να επισπεύσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες επεξεργασίας του σχεδίου νόμου με στόχο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το προσεχές Σάββατο.

Μέσα σε κλίμα μεγάλης έντασης άρχισε σήμερα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής. Αφορμή αποτέλεσε η επιλογή της κυβέρνησης να επισπεύσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες επεξεργασίας του σχεδίου νόμου με στόχο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το προσεχές Σάββατο.

Η αντιπολίτευση σύσσωμη (πλην της Χρυσής Αυγής) αντέδρασε ζητώντας να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία, ενώ διαμαρτυρόμενος για τη σύντμηση του χρόνου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Παναγούλης αποχώρησε διαμαρτυρόμενος, δημιουργώντας έτσι ένα νέο μικρό ρήγμα στην κυβερνώσα πλειοψηφία.

«Μένει να αποδειχθεί και αν η κυβέρνηση επιθυμεί τον διάλογο, που τον επιθυμεί, και αν αυτή η αφορμή ενός διαδικαστικού θέματος θα σταθεί ως αφορμή για καταψήφιση νομοσχεδίου από την αντιπολίτευση», σχολίασε εμφανώς ενοχλημένος από την εξέλιξη και τις εντονότατες αντιδράσεις ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς. Εν μέσω του γενικότερου θορύβου, και με τον γαλάζιο Κ.Τζαβάρα να σχολιάζει μεγαλοφώνως «Αυτά δεν γίνονται ούτε στα παραμύθια», η πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Χαρά Καφαντάρη διέκοψε για λίγο τη συνεδρίαση, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι.

Η αρχή έγινε από την καταγραφή της ένστασης της ΝΔ διά στόματος του κ. Ελ. Αυγενάκη: «Θα πρέπει να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία, να γίνει συζήτηση ουσίας. Δεν έχουμε πιεστικές ημερομηνίες. Από τον Ιανουάριο, δεν έχει γίνει ούτε μία κοινοβουλευτική διαδικασία με την κανονική διαδικασία. Το νομοσχέδιο αυτό δεν αποτελεί προαπαιτούμενο. Αλλωστε, δεν προλάβαμε να ενημερωθούμε – χθες το βράδυ πήραμε το νομοσχέδιο. Υπάρχει και ζήτημα αντισυνταγματικότητας, θα το εξηγήσει ο κ. Τζαβάρας» είπε χαρακτηριστικά.
Παρεμβαίνοντας εκείνη την ώρα, ο παριστάμενος Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης είπε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να τελειώνει με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, διότι από την άλλη εβδομάδα (που είναι και οι αργίες της εθνικής επετείου) έχουν πάρει σειρά για κατάθεση και ψήφιση άλλα νομοσχέδια.

Ο κ. Θ.Παπαθεοδώρου (Δημοκρατική Συμπαράταξη) επέμεινε: Γιατί να συζητηθεί με την διαδικασία του «επίγοντος» ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο; Δεν υπάρχει λόγος να πάμε γρήγορα για ένα τέτοιο ζήτημα ποιότητας της λειτουργίας της δημοκρατίας. Δημιουργούνται υποψίες ότι κάποιοι θέλουν να «τελειώνουν» γρήγορα. Δεν έχετε κανένα λόγο να γίνει αυτό».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Ι.Γκιόκας (ΚΚΕ): «Η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει για ποιό λόγο αυτό το νομοσχέδιο πάει με διαδικασία υπερεπείγοντος. Υπάρχουν τριάντα επιπλέον άρθρα σε σχέση με το κείμενο της διαβούλευσης».

Από το Ποτάμι, ο κ. Γ. Αμυράς σημείωσε: «Απουσιάζουν οι διατάξεις για το ραδιόφωνο. Δεν είναι «επείγον» γι αυτό τον τομέα το νομοσχέδιο; Οι Επιτροπές και όχι η Διάσκεψη θα αποφασίσουν για το «επείγον». Ανάλογες ενστάσεις εξέφρασε και ο κ. Γ.Καρράς (Ενωση Κεντρώων): «Δεν επαρκεί ο χρόνος, δεν μπορεί να υπάρχει σε τόσο λίγο χρόνο ουσιαστικός διάλογος. Να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία, και όχι ως κατεπείγον».

Σε εκείνο το σημείο, ο κ. Παναγούλης είπε ότι έλαβε ειδοποίηση για το νομοσχέδιο αργά χθες το βράδυ, και πως το πολυσέλιδο κείμενο έφθασε στο γραφείο του σήμερα το πρωί: «Είναι απαράδεκτη η διαδικασία. Ο βουλευτής πρέπει να έχει τουλάχιστον λίγες ώρες να διαβάσει το νομοσχέδιο. Αποχωρώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας».

Στον αντίποδα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελος είπε: «Εδώ και οκτώ μήνες συζητείται το νομοσχέδιο αυτό. Ανακοινώθηκε ακόμα και από τον πρωθυπουργό. Οσοι δεν παρακολουθούν την νομοθετική διαδικασία και τις ανακοινώσεις, να απολογηθούν στο λαό. Υπάρχει ή αδυναμία πολιτικής θέσης, ή λόγοι εντυπώσεων υπαγορεύουν στους συναδέλφους ν’ αντιδρούν». Αναλόγως, και εκ μέρους των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ ο κ. Β.Κόκκαλης ζήτησε «να προχωρήσει η διαδικασία».

Ακολούθησαν νέες διαμαρτυρίες από την αντιπολίτευση, κυρίως την αξιωματική.

«Αδικούμε τον εαυτό μας αν λέμε ότι είδαμε το νομοσχέδιο χθες το βράδυ. Τρεις μήνες είναι αναρτημένο. Υπήρχε αρκετός χρόνος. Η κυβέρνηση επιδιώκει και διάλογο και ευρύτερες συναινέσεις και αυτό θα αποδεχθεί στην διάρκεια της συζήτησης» είπε ο κ. Παππάς, με την κα Λιάνα Κανέλλη αυτή τη φορά να φωνάζει από τα έδρανα του ΚΚΕ: «Ο κοινοβουλευτικός χρόνος δεν είναι ταυτόσημος με την δημόσια διαβούλευση». Ταυτόχρονα ο κ. Αυγενάκης συνέχιζε διαμαρτυρόμενος να σχολιάζει τα όσα έλεγε ο υπουργός Επικρατείας: «Ετσι θα συζητήσουμε κ. Αυγενάκη;» διαμαρτυρήθηκε αυτή τη φορά ο κ. Παππάς και κάλεσε την πρόεδρο της Επιτροπής να τον «προστατεύσει» έναντι των διαμαρτυρομένων. Λίγα δευτερόλεπτα μετά η κα Καφαντάρη δήλωσε ότι διακόπτει για «δύο λεπτά» την διαδικασία, με την διακοπή, όμως, να είχε πολύ μεγαλύτερη διάρκεια, καταδεικνύοντας το εκρηκτικό του κλίματος στο Κοινοβούλιο επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Ψηφοφορία

Μετά από την ολιγόλεπτη διακοπή, τελίκώς, διενεργήθηκε ψηφοφορία προκειμένου να είναι τα μέλη των Επιτροπών που θα αποφάσιζαν για τον τρόπο συζήτησης: Η πλειοψηφία (37) ψήφισαν υπέρ της γρήγορης διαδικασίας, ενώ 29 διαφώνησαν. Ετσι, η συζήτηση συνεχίζεται όπως αρχικώς είχε σχεδιαστεί.

Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία των ψηφοφοριών και ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, ο Πρόεδρος της Βουλής σε παρέμβασή του σημείωσε ότι από το σημερινό γεγονός «δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί «προηγούμενο». Η Βουλή λειτουργεί με βάση την αρχή της δεδηλωμένης», είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «Είναι προφανές πως αν μία Κοινοβουλευτική Ομάδα ζητήσει επισταμένως την κατά γράμμα εφαρμογή του Κανονισμού, αυτό μπορεί να γίνει. Αλλά δεν λειτουργεί έτσι παγίως η Βουλή. Στόχος είναι να πηγαίνουμε με πιο γρήγορες διαδικασίες».

Στα αξιοσημείωτα είναι ότι στην αίθουσα όπου τυπικώς συνεδριάζουν δύο Επιτροπές (Παραγωγής-Εμπορίου και Δημόσιας Διοίκησης) από κοινού, και θα έπρεπε να είναι παρόντες 108 βουλευτές, από την ψηφοφορία προκύπτει ότι τουλάχιστον στην έναρξη της κοινής συνεδρίασης ήταν συνολικά 66 βουλευτές (σχεδόν 40% απουσίες).

Οι θέσεις των κομμάτων

Η συνεδρίαση συνεχίζεται με τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων. Από αυτές προκύπτει ότι πλην της Χρυσής Αυγής και της Ενωσης Κεντρώων, που είχαν να κάνουν θετικά σχόλια έστω και συγκρατημένα, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στάθηκαν επικριτικά έναντι της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης.

Ωστόσο, ευθέως μόνο το ΚΚΕ δήλωσε διά του κ. Ι. Γκιόκα ότι καταψηφίζει το σχέδιο νόμου. Ο κ. Αυγενάκης περιορίστηκε να σημειώσει στο κλείσιμο της ομιλίας του ότι η ΝΔ «δεν συμπράττει σε επικοινωνιακά παιχνίδια». Ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε εν μέσω πολλών διαφωνιών του για σειρά άρθρων, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιφυλάσσεται ως προς την ψήφο του. Ο κ. Αμυράς αφού χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πολύ κατώτερο των περιστάσεων» ανέφερε πως το Ποτάμι δήλωσε επίσης ότι «επιφυλάσσεται». Πάντως, επιφύλαξη δήλωσαν ως προς το διά ταύτα η Χ.Α. και η Ε.Κ.

Αύριο το πρωί, θα κληθούν εξωκοινοβουλευτικοί φορείς προκειμένου να τοποθετηθούν επί των διατάξεων.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x