Επικαιρότητα

Σε οικονομικό αδιέξοδο οι εργαστηριακοί γιατροί

Η κοστολόγηση και ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τους έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία

Σε οικονομική ασφυξία οδηγεί τους εργαστηριακούς γιατρούς η κοστολόγηση και ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ).

Με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας που αναμένεται να υπογραφεί και να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ τις επόμενες ημέρες κοστολογούνται 86 ιατρικές πράξεις, τις οποίες θα αποζημιώνει εφεξής ο ΕΟΠΥΥ. Οι σημαντικότερες είναι η Ψηφιακή Μαστογραφία, το Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας και Β’ Επιπέδου, ο Προγεννητικός Γονιδιακός Έλεγχος για Κυστική Ίνωση, για τον ιό HPV, η Αξονική Στεφανιογραφία, το Κολπικό Υπερηχογράφημα και το PCR για Γρίπη Α/Η1Ν1.

Υπενθυμίζεται πως οι διαγνωστικές εξετάσεις εντάσσονται σε κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και ανέρχεται στα 302 εκατ. ευρώ για το 2016. Η υπέρβαση καλύπτεται μέσω του clawback, δηλαδή του οικονομικού μέτρου με το οποίο το ποσό της υπέρβασης επιστρέφεται από τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα στον Οργανισμό.

To 2013 η υπέρβαση ανήλθε στο 48% της δαπάνης, το 2014 ξεπέρασε το 50% και το 2015 κυμάνθηκε γύρω στο 50% (με τη συνολική δαπάνη για εξετάσεις να αγγίζει τα 530 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, οι αρμόδιοι της Αριστοτέλους δεν εξηγούν πως θα αποζημιώνονται οι νέες εξετάσεις με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ να μένει στα ίδια ακριβώς επίπεδα με εκείνα του περασμένου έτους.

«Πρόκειται για «οικτρή πλάνη» η αναφορά του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία η δαπάνη των 86 ιατρικών πράξεων που κοστολογούνται για πρώτη φορά «έως τώρα επιβάρυνε τους ασθενείς, ενώ στο εξής θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ» επισημαίνει η ΠΟΣΙΠΥ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τα ποσά της αυτόματης επιστροφής που έχει λάβει ο ΕΟΠΥΥ από τους εργαστηριακούς γιατρούς τα τελευταία δύο χρόνια ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.

«Οποιαδήποτε τιμολόγηση για αποζημίωση νέας εξέτασης, χωρίς την αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού, συνεπάγεται επιβάρυνση, όχι του ΕΟΠΥΥ (ο οποίος δεν θα «αποζημιώσει κανέναν και τίποτα»), αλλά αποκλειστικά του εργαστηριακού γιατρού η τσέπη του οποίου θα «αποζημιώσει» τις νέες αυτές εξετάσεις», σημειώνει η ΠΟΣΙΠΥ και καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να ανακαλέσουν την απόφαση ή να αυξήσουν τον προϋπολογισμό του Οργανισμού, με ποσό που να αντιστοιχεί στην αναμενόμενη δαπάνη των νέων εξετάσεων.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x