Γενικά

Σκάκι: Ποιοι παίζουν στην Α΄ εθνική

Οι 34 ισχυρότερες από τις 220 και πλέον σκακιστικές ομάδες της χώρας θα διεκδικήσουν τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ελλάδας στο 42ο Πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής που αρχίζει στις 28 του μήνα στο Ρίο.

Κάθε ομάδα αποτελείται από 10 σκακιστές και σκακίστριες που αποτελούν τη βασική σύνθεση και πολλούς άλλους αναπληρωματικούς. Για λόγους ανάπτυξης του πνευματικού αθλήματος, εδώ και πολλά χρόνια έχει γίνει η επιλογή από την Ομοσπονδία η κάθε ομάδα να μην έχει στη βασική της σύνθεση μόνο άνδρες, αλλά και γυναίκες και παιδιά.

Στις 4 πρώτες σκακιέρες της η κάθε ομάδα είναι ελεύθερη να βάλει όποιον ή όποια θέλει, με μια συγκεριμένη σειρά βέβαια, που προκύπτει από τη διαρκή ατομική διεθνή αξιολόγηση που υπάρχει. Στην 5η σκακιέρα αγωνίζεται υποχρεωτικά μια σκακίστρια, στην 6η σκακιέρα υποχρεωτικά μια νέα μέχρι 16 ετών και στην 7η μια νέα μέχρι 14 ετών. Στις υπόλοιπες τρεις σκακιέρες ένας νέος ή νέα μέχρι 20 ετών, ένας ή μια μέχρι 16 και ένας ή μια μέχρι 12 ετών!

Με αυτόν τον τρόπο κάθε ομάδα για να κάνει πρωταθλητισμό πρέπει να κάνει και ανάπτυξη τόσο στις μικρές ηλικίες όσο και στο γυναικείο σκάκι. Μέχρι δυο αλλοδαποί σκακιστές μπορούν να αγωνιστούν μόνο στις πέντε πρώτες σκακιέρες, χωρίς δηλαδή να ανατρέπουν την αναπτυξιακή πολιτική της Ομοσπονδίας για τους νέους και τις νέες.

Στο περσινό πρωτάθλημα αγωνίστηκαν 641 σκακιστές και σκακίστριες από 21 χώρες, οι 594 βέβαια ήταν από την Ελλάδα. Οι 94 από αυτούς είχαν διεθνή τίτλο, οι 40 εκ των οποίων τον ανώτατο διεθνώς αυτό του γκραν μετρ (GM) και οι 28 του διεθνή μετρ. Μια ανάλογη συμμετοχή αναμένεται και φέτος.

Τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδας θα υπερασπιστεί ο "Αργοναύτης" Κορινθίας που στη δύναμη του έχει τον γκραν μετρ και 9 φορές πρωταθλητή Ελλάδας Βασίλη Κοτρωνιά, τον Πολωνό γκραν μετρ Μπαρτόλομι Ματσέγια, τους γκραν μετρ Γιάννη Νικολαϊδη, Μόνικα Σότσκο (Πολωνία), Κρουμ Γκεοργκίεβ (Βουλγαρία). Οι αγώνες θα γίνουν στο ξενοδοχείο Πόρτο Ριο, με ελεύθερη είσοδο για όσες και όσους θέλουν να τους παρακολουθήσουν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x