Επικαιρότητα

Σκληρό ροκ από Μητσοτάκη στη Βουλή - στο τραπέζι και αποχώρηση της ΝΔ

Σκληρό ροκ από τον Μητσοτάκη ή αλλιώς αποχώρηση. Στο τραπέζι η αποχώρηση της ΝΔ από την ψήφιση των μέτρων. Το παρασκήνιο από την κρίσιμη σύσκεψη στην Βουλή.

Με το που επέστρεψε από το Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη χθες το απόγευμα, στα γραφεία του κόμματος στην βουλή στην οποία συμμετείχαν οι δύο αντιπρόεδροι Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Κώστας Τσιάρας, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Προέδρου Μιχάλης Μπεκίρης, ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Διευθυντής του γραφείου τύπου Μακάριος Λαζαρίδης, προκειμένου να αποφασιστεί η γραμμή που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στην συζήτηση για το νέο πακέτο μέτρων που αρχίζει σήμερα στην ολομέλεια.

Κοινός παρονομαστής όλων των τοποθετήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC, ήταν πως η γραμμή θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως σκληρή απέναντι στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επιχειρεί – όπως ειπώθηκε – να εξαπατήσει για ακόμη μία φορά τους πολίτες. Στόχος της τακτικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ είναι η ανάδειξη των σκληρών μέτρων και των επιπτώσεων που προκαλέσουν στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, που θα κληθούν να πληρώσουν το «μάρμαρο» της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Ωστόσο στο τραπέζι της σύσκεψης έπεσε και η πρόταση της αποχώρησης της ΝΔ στην ψηφοφορία, μία κίνηση που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί πιθανότατα αύριο πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Με την συγκεκριμένη πρόταση τάχθηκαν τα περισσότερα στελέχη που μετείχαν στην σύσκεψη καθώς όπως είπαν, οι πολίτες θα έβλεπαν από τους τηλεοπτικούς δέκτες, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να ψηφίζουν τις περικοπές στις συντάξεις, τις μειώσεις στο αφορολόγητο και τις αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί στην ολομέλεια, τις «άσχετες» τροπολογίες που πιθανότατα να ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο αλλά και από την στάση που θα κρατήσουν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. .

Στη ΝΔ θα επιθυμούσαν να υπήρχε κοινή γραμμή στο συγκεκριμένο ζήτημα και να αποχωρούσαν μαζί τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία, ώστε να υπήρχε ακόμη πιο μεγάλος αντίκτυπος, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να είναι εφικτό.

Πρόκειται για 4ο μνημόνιο – Δεν θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα

Οι φράσεις «κλειδιά» που θα επαναλαμβάνονται διαρκώς σε όλες τις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές της ΝΔ, όπως αποφασίστηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στα γραφεία του κόμματος στη Bουλή, θα είναι πως το «πολυνομοσχέδιο είναι το 4ο μνημόνιο και το δεύτερο μέσα σε δύο χρόνια που ψηφίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» , το γεγονός ότι θα εφαρμοστούν μετά το 2019 «υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας», πως «τα αντίμετρα δεν πρόκειται να εφαρμοστούν» καθώς θα πρέπει να υπάρξει πλεόνασμα πάνω από 3,5%, ενώ θα υπενθυμίζουν διαρκώς στον Ευκλείδη Τσακαλώτο την δήλωση του πως θα παραιτηθεί αν το αφορολόγητο έπεφτε κάτω από το 9000 ευρώ.

Στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να φέρει την κυβέρνηση στο «γήπεδο των μέτρων» και όχι στα θετικά μέτρα που θα επιχειρήσει να φέρει την συζήτηση το Μαξίμου. Παράλληλα θέλουν να αναγκάσουν τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για τις νέες περικοπές.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x