Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

Σοφία Μπεκατώρου: Το «χρυσό» κορίτσι της ελληνικής ιστιοπλοΐας

Με αφορμή την επιλογή της Σοφίας Μπεκατώρου ως σημαιοφόρου της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το sport-fm.gr παρουσιάζει την αθλητική ιστορία της κορυφαίας ελληνίδας ιστιοπλόου.

Η Σοφία Μπεκατώρου αναμένεται να γράψει ιστορία στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, καθώς θα γίνει η πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκης που τίθεται επικεφαλής της ελληνικής αποστολής.

Αυτό σημαίνει πως θα μπει πρώτη στο «Μαρακανά» ως σημαιοφόρος της Ελλάδας στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών του Ρίο, κάτι που θα της χαρίσει μια μοναδική πρωτιά. Στη Βραζιλία θα γίνει η μοναδική γυναίκα στην ιστορία της μεγαλύτερης αθλητικής γιορτής που θα μπει πρώτη στο στάδιο που διοργανώνει τους αγώνες.

Η Ελληνίδα ιστιοπλόος έχει συνδεθεί έντονα με το υγρό στοιχείο, δοξάζοντας τα ελληνικά χρώματα τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η λατρεία της για τη θάλασσα είναι ευρέως γνωστή όλα αυτά τα χρόνια και η σχέση της με αυτή, άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σχέση αγάπης.

Ο λόγος που έχει δεθεί με τη θάλασσα

inner

Σε παλαιότερη συνέντευξη της αποκάλυψε αυτό που της προσφέρει η καθημερινή ενασχόληση της με τη θάλασσα: «Η θάλασσα μου δίνει τη δύναμη να δοκιμάζω νέα πράγματα χωρίς να φοβάμαι αν θα πετύχω και αν θα κριθώ. Πολλές φορές φοβάμαι για το τι μας περιμένει μελλοντικά -ειδικά όταν συνειδητοποιώ την ευθύνη που έχω για τα παιδιά μου - όμως με την πίστη ό,τι κι αν κάνουμε, ό,τι καλύτερο μπορούμε καθημερινά, ηρεμώ και εστιάζω στα θετικά».

Το ρεκόρ της στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Είναι η μοναδική Ελληνίδα αθλήτρια με δύο συνεχόμενες Ολυμπιακές διακρίσεις σε δύο διαφορετικές κατηγορίες. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο μαζί με την Αιμιλία Τσουλφά στα 470, ενώ στην επόμενη διοργάνωση που έγινε στο Πεκίνο το 2008, κατάφερε να ανεβεί στο τρίτο σκαλί του βάθρου στην κατηγορία ίνγλινγκ μαζί με τις συναθλήτριες της, Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτη.

Το άπιαστο δίδυμο Μπεκατώρου-Τσουλφά

inner

Τα σπουδαιότερα αθλητικά της χρόνια τα πέρασε στο πλευρό της Αιμιλίας Τσουλφά. Το δίδυμο που δημιούργησαν είναι ίσως το πιο πετυχημένο στην ιστορία της ελληνικής ιστιοπλοΐας. Η συνεργασία των δύο κοριτσιών ήταν αρμονική, αφού συνδυάστηκε με πολλές διακρίσεις και αμέτρητες χαρές.

Η συγκεκριμένη δυάδα έχει επτά συμμετοχές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, σε τέσσερα εκ των οποίων κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο (Ουγγαρία 2000, Σλοβενία 2001, Ιταλία 2002, Ισπανία 2003). Ακόμα οι δύο ιστιοπλόοι πήραν επίσης τρία συνεχόμενα χρυσά σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (Ιταλία 2000, Ιρλανδία 2001 ,Εσθονία 2002), δείχνοντας με αυτόν τρόπο πως είναι οι απόλυτες κυρίαρχες από το 2000 ως το 2004 (συνυπολογίζουμε και το χρυσό στους Ο.Α της Αθήνας).

Η μεγάλη της στιγμή στην Αθήνα




Ειδική αναφορά αξίζει να κάνουμε στους Ο.Α της Αθήνας. Τότε οι δύο παραπάνω αθλήτριες έγιναν οι πρώτες Ελληνίδες, που κατακτούν μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και μάλιστα το χρυσό στην κλάση 470. Στον Άγιο Κοσμά, οι πρωταθλήτριες μας έζησαν την κορυφαία στιγμή στην καριέρα τους, δίνοντας στους Έλληνες μια ευκαιρία να πανηγυρίσουν. Κατά τη διάρκεια της απονομής των μεταλλίων γνώρισαν την απόλυτη αποθέωση από τους Έλληνες φιλάθλους, μια κίνηση που ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή για όλα αυτά που προσέφεραν όλα αυτά τα χρόνια στον ελληνικό αθλητισμό.

Η συνεργασία της με την Παπαδοπούλου και την Κραβαριώτη

inner

Μετά την αποχώρηση της Αιμιλίας Τσουλφά, η Μπεκατώρου άλλαξε κατηγορία περνώντας στα σκάφη Ίνγκλινγκ και ξεκίνησε να συνεργάζεται με την Σοφία Παπαδοπούλου και την Βιργινία Κραβαριώτη. Αυτό το καινούριο «πάντρεμα» είχε σαν αποτέλεσμα ένα χάλκινο μετάλλιο στους Ο.Α του 2008 στο Πεκίνο.

Η πρόκληση του Ρίο

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο έχει εξασφαλίσει μαζί με τον παρτενέρ της Μιχάλη Πατενιώτη, την πρόκριση για την κατηγορία «Nάκρα 17» και θα βάλει τα δυνατά της, έτσι ώστε να προσθέσει άλλο ένα μετάλλιο στην πλούσια συλλογή της.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το Ρίο θα είναι η πέμπτη διοργάνωση που θα πάρει μέρος. Συμμετείχε ως αθλήτρια στους Ο.Α του Σύδνεϋ, της Αθήνας και του Πεκίνου, ενώ στο Λονδίνο είχε το ρόλο προπονήτριας.

Ευχή όλων των Ελλήνων να περάσει άλλο ένα μετάλλιο στο στήθος της, για να συνδυάσει με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός πως θα κρατά την ελληνική σημαία στην τελετή έναρξης, κάτι που αποτελεί την ύψιστη τιμή για κάθε αθλητή.

Επιμέλεια: Νίκος Καρφής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x