Επικαιρότητα

Σοκ και δέος

Περίπου 200.000 κάτοικοι της Ιάβας στην Ινδονησία εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, την Παρασκευή, εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου Κελούντ. Πόλεις και χωριά σκεπάστηκαν από τέφρα σε μεγάλη ακτίνα.

Σκηνές πανικού εκτυλίσσονται στην Ιάβα της Ινδονησίας. Περίπου 200.000 άνθρωποι προσπαθούν να απομακρυνθούν από το ηφαίστειο Καλούντ που εξερράγη, την Παρασκευή, «ξερνώντας» λάβα και εκτοξεύοντας εκατομμύρια τόνους τέφρας.

Μία τεράστια λωρίδα γης στο πυκνοκατοικημένο νησί της Ιάβας έχει τυλιχτεί από την ηφαιστειακή στάχτη, προκαλώντας και το κλείσιμο των τριών διεθνών αεροδρομίων.

inner

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι στέγες των σπιτιών τους, κατέρρευσαν κάτω από το βάρος της τέφρας και από τα συντρίμμια του Καλούντ.

«Η έκρηξη ήταν ισχυρότατη και ακούστηκε μέχρι και 200 χιλιόμετρα μακριά», είπε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών της χώρας.

inner

Τέφρα μέχρι 2,5 εκατοστά κάλυψε τη Σουραμπάγια, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ινδονησίας, και ακόμη πιο μακριά τη Γιογκιακάρτα, όπου οι αυτοκινητιστές ενεργοποιημένο προβολείς στο φως της ημέρας.

Στα χωριά κοντά στην κορυφή, τα βοοειδή καλύφθηκαν με στάχτη.

Τα διεθνή αεροδρόμια στη Γιογκιακάρτα, Σόλο και Σουραμπάγια, έκλεισαν λόγω της μειωμένης ορατότητας και τους κινδύνους που ενέχουν για τους κινητήρες των αεροσκαφών από την τέφρα.

Αποτέλεσμα, είναι να ακυρωθούν όλες τις πτήσεις της Παρασκευής στο Μπαλί, το Πουκέτ, το Νησί των Χριστουγέννων και τα Κόκο Άϊλαντ.

inner


Το Κελούντ, ύψους 1.731 μέτρων, είναι ένα από τα πλέον ενεργά 130 ηφαίστεια της Ινδονησίας και η θέση του πάνω στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» το καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο σε σεισμική δραστηριότητα και δραστηριότητα άλλων ηφαιστείων.

Δείτε σχετικό video:




Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x