Επικαιρότητα

Σοκ στις αγορές μετά τη νίκη Τραμπ

Με σημαντική αλλά συγκρατημένη πτώση έχουν ανοίξει τα μεγάλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, μετά την κατρακύλα στην Ιαπωνία.

Σοκ στις αγορές έχει προκαλέσει η σχεδόν βέβαιη επικράτηση του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με σημαντική αλλά συγκρατημένη πτώση έχουν ανοίξει τα μεγάλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, αν και οι απώλειες φαίνεται να έχουν μετριαστεί από το γεγονός ότι ο κ. Τραμπ δεν υιοθέτησε μαξιμαλιστικές θέσεις στην επινίκια ομιλία του.

Κατά 0,77% υποχωρεί ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο λίγο πριν τις 11.00 το πρωί, ενώ μεγαλύτερες είναι οι απώλειες σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, όπου οι DAX και CAC 40 πέφτουν κατά 1,87% και 1,65% αντίστοιχα.

Το δολάριο αποδυναμώνεται έναντι όλων των μεγάλων νομισμάτων, ενώ η προαγορά της Γουόλ Στριτ υποδεικνύει μεγάλη πτώση στο άνοιγμα του δείκτη Dow Jones, το απόγευμα ώρα Ελλάδος.

Σε «βαθύ κόκκινο» κινήθηκαν τα μεγάλα χρηματιστήρια στην Ασία, με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο να κλείνει τη συνεδρίαση με απώλειες 5,36%.

Μεγάλη άνοδος, άνω του 2%, καταγράφεται η τιμή του χρυσού, που παραδοσιακά θεωρείται η ασφαλέστερη και συντηρητικότερη επένδυση. Η ουγγιά βρίσκεται στα 1.303 δολάρια.

Το μεγαλύτερο σοκ πάντως το έχει υποστεί το μεξικανικό πέσο, που ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητο στις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ λόγω των εξαγγελιών του κ. Τραμπ ότι θα χτίσει τείχος στα σύνορα, θα αποχωρήσει από τη συνθήκη ελεύθερου εμπορίου στη Βόρεια Αμερική και θα απελάσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Το δολάριο ενισχύεται κατά 9,5% έναντι του πέσο, αν και νωρίτερα η πτώση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, ξεπερνώντας το 13%.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x