Νίκος Ζέρβας

Σπανούλης δόξας, σεβασμού και… πλάτης

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τον Σπανούλη των μύθων, τη μαγκιά των Αγγελόπουλων και την επόμενη μέρα του Ολυμπιακού μετά την επικύρωση της παραμονής του ηγέτη του, για παραπάνω από δύο χρόνια.

Ο Ολυμπιακός έκλεισε με επιτυχία το μεγαλύτερο θέμα του το φετινό καλοκαίρι, υπογράφοντας τον Βασίλη Σπανούλη για άλλα δύο χρόνια. Όσο και αν η ανανέωση του συμβολαίου του, με όλα όσα εκπληκτικά προηγήθηκαν στους τελικούς, ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρη, ο τρόπος που επικυρώθηκε δικαιώνει στον μέγιστο βαθμό τον παίκτη και τους αδελφούς Αγγελόπουλους. Παράλληλα, «ανοίγει» διάπλατα τον δρόμο για τον άρτιο σχεδιασμό των πρωταθλητών Ελλάδας, με στόχο να παραμείνουν στη κορυφή της Ελλάδας και να είναι καλύτεροι απ’ ότι φέτος τη νέα σεζόν στην Ευρωλίγκα.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Η σχέση αλληλοσεβασμού ανάμεσα στις δύο πλευρές επιβεβαιώθηκε και στο χθεσινό πεντάωρο ραντεβού στα γραφεία της «Arcadia». Οι μεν Αγγελόπουλοι (δε φαντάζεστε πόσο χαρούμενοι ήταν) σεβάστηκαν με την πρότασή τους τον αθλητή που άλλαξε την ιστορία του συλλόγου, ο δε Σπανούλης (και το δικό του χαμόγελο δεν κρυβόταν όταν άνοιξε η σιδερένια πόρτα της εταιρίας των προέδρων), έδειξε για μία ακόμα φορά πως τα λεφτά είναι σε δεύτερο και τρίτο πλάνο στο μυαλό του, όταν πρόκειται για την καριέρα του. Οι λίγοι που έχουν μείνει να τον αποκαλούν… φραγκοφονούλη επειδή τόλμησε να πάρει τη γενναία (από δεκάδες απόψεις) απόφαση να αλλάξει στρατόπεδο το 2010, έχουν καταλάβει μέσα τους πως είναι εκτός πραγματικότητας.

Όπως έγραφα από τον Ιανουάριο, ανεξαρτήτως με το πώς θα εξελισσόταν η σεζόν, θα ήταν αδιανόητο να μην τελειώσει την καριέρα του στον Πειραιά και με το «7» στη πλάτη. Η ουσία όμως, είναι πως έμεινε με τον ιδανικό τρόπο και τολμώ να πω πως ακόμα και όταν αποσυρθεί (ποντάρω στο ότι δε θα γίνει σε δύο χρόνια και ότι θα υπογράψει και άλλο συμβόλαιο με τους Αγγελόπουλους) η καριέρα του θα συνεχιστεί από άλλο πόστο στον Ολυμπιακό. Το ότι έγινε έχοντας πάρει την… κούπα του πρωταθλητή σπίτι του, σε συνδυασμό με την μείωση αποδοχών που δέχθηκε και το περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως που αρνήθηκε (όπως και το 2013) σε σχέση με αυτά που θα εισπράξει, κάνουν την παραμονή του, απλά μυθική.

Ο Σπανούλης εκτός των άλλων, βάζει… πλάτη γνωρίζοντας τις δυσκολίες της εποχής και τις φορολογικές ανισότητες σε σχέση με το εξωτερικό (3,7 εκατομμύρια τον χρόνο θα στοιχίσει στην ΚΑΕ), όχι μόνο για να μείνει στην ομάδα που αγαπά και συνέδεσε απόλυτα την κορύφωση της καριέρας του. Το κάνει για να στείλει ένα μήνυμα πως στόχος του είναι η δόξα και η κατάκτηση πολλών ακόμα τίτλων (κυρίως μίας ακόμα Ευρωλίγκας) με τους «ερυθρόλευκους». Μειώνοντας λοιπόν τις απολαβές του, λύνει τα χέρια τις διοίκησης για ακόμα πιο δυνατή και ποιοτική ενίσχυση στις θέσεις «2», «4» και «5». Αν οι επιλογές είναι εύστοχες, σε συνδυασμό με τον ισχυρό «κορμό» που υπάρχει, ο Ολυμπιακός έχει όλα τα φόντα του χρόνου να επιστρέψει εκεί που ανήκει. Δηλαδή στο Final 4.

Το ότι ο αρχηγός του παραμένει μπροστάρης και θα είναι μάλιστα ξεκούραστος μετά από πολλά καλοκαίρια, αποτελεί το καλύτερο εφαλτήριο για τη νέα σεζόν. Η «σημαία» θα συνεχίζει να κυματίζει στον ιστό της και από σήμερα κιόλας δρομολογούνται οι επόμενες κινήσεις. Το σημερινό ραντεβού με τον Ραζνάτοβιτς για τα τυπικά του συμβολαίου του V-Span, ίσως δώσει και νεότερα για την υπόθεση του Καναδού σέντερ, Κεμ Μπιρτς, που απασχολεί τους «ερυθρόλευκους». Δεν είναι η μοναδική λύση που εξετάζεται, αλλά είναι ψηλά στη λίστα, καθώς μαζί με τον Οκάρο Γουάιτ (εφόσον δε βρει ομάδα στο ΝΒΑ και ο Ολυμπιακός συνεχίζει να τον περιμένει) θα δυναμώσουν σε μεγάλο βαθμό τη φροντ λάιν.

Φρονώ όμως πως η μεγαλύτερη προσοχή, θα πρέπει να δοθεί στον παίκτη που θα πλαισιώσει τον Σπανούλη στα γκαρντ, αφού αν εκεί η επιλογή είναι σωστή, αυτόματα ο αρχηγός θα μπορεί να ανεβάσει επίπεδο απόδοσης, αφού οι άμυνες δε θα μπορούν να ρισκάρουν πέφτοντας αποκλειστικά πάνω του. Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες, αλλά είναι δεδομένο πως διάθεση και μεράκι υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες. Η πιο ευχάριστη είδηση για τον Ολυμπιακό, είναι πως κανείς δεν… επαναπαύτηκε στις δάφνες του φετινού δεύτερου συνεχόμενου πρωταθλήματος. Αυτή, είναι, μετά την παραμονή Σπανούλη, η μεγαλύτερη επένδυση…

Υ.Γ. Ούτε Μπαρτσελόνα, ούτε Νταρουσάφακα… Εδώ μιλάει «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ» ο ψυχισμός, που για κάποιους, δεν πληρώνεται με παραπάνω μηδενικά στις επιταγές…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x