Νίκος Ζέρβας

Σπανούλης. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει στο www.sport-fm.gr για τη μεγαλειώδη εμφάνιση και νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στη Φενέρ, που είχε… φαρδιά πλατιά την υπογραφή του καλύτερου ευρωπαίου γκαρντ, Βασίλη Σπανούλη.

Λίγο ακόμα και θα το… τερμάτιζε. Για το σύστημα αξιολόγησης (ranking) της Ευρωλίγκας ο λόγος, που στα… χέρια και τις ορέξεις του Βασίλη Σπανούλη, αλλά και του Ολυμπιακού γενικότερα, μοιάζει, ώρες-ώρες, τρωτό και… ευάλωτο. Η Φενέρμπαχτσε το ένιωσε για τα καλά στο πετσί της, αφού ήρθε με φιλοδοξίες και όνειρα να δώσει μία ακόμα «σπρωξιά» στον πληγωμένο από τραυματισμούς και μπερδεμένο ψυχολογικά πρωταθλητή Ευρώπης, αλλά έφυγε με 95 πόντους και 119 βαθμούς αξιολόγησης στο… κεφάλι. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, της υπενθύμισε πως έχει ακόμα δρόμο να διανύσει, παίζοντας κατά διαστήματα εκπληκτικό μπάσκετ, πετυχαίνοντας τριπλή νίκη.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Η μία αφορά την ουσία, νικηφόρα πρεμιέρα σε ένα δύσκολο πρωτάθλημα που διαρκεί τριάμισι μήνες, η δεύτερη το +13, διαφορά που ενδέχεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις ισοβαθμίες κόντρα σε μία εκ των ομάδων που διεκδικούν τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου και η τρίτη και ίσως κυριότερη, στην αλλαγή της ψυχολογίας. Πολύ άμεσα και πειστικά μετά την απώλεια του κυπέλλου και του –εκτός απροόπτου- πλεονεκτήματος της έδρας στο πρωτάθλημα. Ο Βασίλης Σπανούλης, όπως έχει κάνει άπειρες φορές, πήρε από το χέρι την ομάδα, πραγματοποιώντας την πιο ολοκληρωμένη βάσει αριθμών, εμφάνισή του στην διοργάνωση. Για πρώτη φορά στην καριέρα του φτάνει τους 39 βαθμούς αξιολόγησης. Τα έκανε όλα -όχι μόνος του- και απέδειξε για μία ακόμα φορά πως όσοι τον θεωρούν κορυφαίο στο είδος του τα τελευταία χρόνια δεν λαθεύουν.

«Νομίζετε ότι ξαφνικά γίνατε Σπανούλης;», διερωτήθηκε σε ένα time out ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς προς τους παίκτες του. Ίσως αυτή και μόνο η ατάκα-παραδοχή, του κορυφαίου προπονητή στην Ευρώπη, να λέει από μόνη της πολλά, για το ποιος είναι ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας. Πολλοί θα σταθούν στο έξτρα κίνητρο που είχε ο Λαρισαίος γκαρντ, λόγω της παρουσίας του Σέρβου τεχνικού, στον αντίπαλο πάγκο. Μπορεί να είχαν δίκιο, αν αυτά που έκανε δεν τα είχε κάνει άλλες διακόσιες φορές... Όσοι δεν σταθούν μόνο σε αυτά που φαίνονται (28 πόντοι-9 ασίστ) και παρατηρήσουν τον τρόπο και την εξυπνάδα με την οποία αμυνόταν ο αρχηγός, θα καταλάβουν, ότι όντως το βράδυ της 3ης Ιανουαρίου ήταν ξεχωριστό.

Δίπλα στον Σπανούλη, στάθηκε επάξια ο Στράτος Περπέρογλου. Ίσως μάλιστα τα δικά του σουτ να ήταν πιο καθοριστικά, αφού πέτυχε τους 19 από τους 21 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο. Ο διεθνής φόργουορντ διανύει την καλύτερη ή αν θέλετε πιο πρωταγωνιστική σεζόν της καριέρας του. Ο Γιώργος Πρίντεζης μετά από καιρό ήταν καλός, όχι μόνο επιθετικά, αλλά και με την άμυνά του που έβγαλε εκτός ρυθμού τον Κλέιζα. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης με εκπληκτική άμυνα στον Μπογκντάνοβιτς και σταθερότητα στο σκοράρισμα όποτε χρειάστηκε, ο Ματ Λοτζέσκι με καθοριστικούς πόντους στο τέλος. Βάλτε και την αθόρυβη δουλειά των Σίμονς και Σλούκα και θα έχετε το σύνολο των πρωταγωνιστών της νίκης.

Σε ομαδικό επίπεδο, οι «ερυθρόλευκοι» έχοντας 20 ασίστ και 4 λάθη, δεν γινόταν να χάσουν το ματς. Αυτό είναι ένα δείγμα της σωστής δουλειάς που έκαναν, του καθαρού μυαλού και του πάθους που επέδειξαν, σε αντίθεση με τις πρόσφατες δύο ήττες από Παναθηναϊκό και ΚΑΟΔ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας νίκησε κατά κράτος τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ο οποίος δεν εκμεταλλεύτηκε τις αδυναμίες του Ολυμπιακού και προσπάθησε μάταια –δεν έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να το κάνει- να «γυρίσει» το παιχνίδι με άμυνες “ζώνης” και τακτική που θύμιζε Παναθηναϊκό. Αν εξαιρέσει κανείς τους Πρέλτζιτς-Μπογκντάνοβιτς και την συνέπεια του Ζόριτς –σημείο κλειδί το 4ο φάουλ του- στο «5» όμως, η τουρκική ομάδα δεν τρόμαζε, παρότι κατάφερε να πετύχει 85 πόντους σε μία δύσκολη έδρα.

Ο Ολυμπιακός άρχισε με το «δεξί» στο Top 16, έγινε μόλις η τέταρτη ομάδα στην ιστορία με 14 συνεχόμενες νίκες στην Ευρωλίγκα και την επόμενη εβδομάδα έχει την ευκαιρία αν είναι το ίδιο σοβαρός να ντουμπλάρει τις νίκες του κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο. Όπως δεν έγινε μικρή ομάδα επειδή έχασε δύο παιχνίδια, έτσι δεν έγινε άτρωτος επειδή επικράτησε κατά κράτος της Φενέρ. Ακόμα και στο 23-0 οι αδυναμίες –αμυντικό ριμπάουντ, έλλειψη πληρότητας στους ψηλούς- ήταν χτυπητές. Υπάρχουν ακόμα και χρειάζονται αρκετή δουλειά και αφύπνιση του Μπέγκιτς για να διορθωθούν. Αν όμως οι εμφανίσεις στα επόμενα παιχνίδια, φτάνουν ή αγγίζουν αυτή κόντρα στη Φενέρ, η πρόκριση στα προημιτελικά είναι αποκλειστικά «ερυθρόλευκη» υπόθεση…

Υ.Γ. Το ΣΕΦ είχε την εικόνα που αρμόζει στον Ολυμπιακό. Γεμάτο από άκρη σε άκρη, με παλμό και φοβερή ατμόσφαιρα. Και μάλιστα μετά από δύο «κακές» ήττες, άρα το «μπράβο» θα πρέπει να είναι διπλό.

Υ.Γ.1: Ο Ολυμπιακός έδειξε κόντρα στην Φενέρ ότι στο ματς με τον Παναθηναϊκό, αδίκησε τον εαυτό του, τόσο με την εμφάνισή, όσο και με την αντιμετώπιση της ήττας του.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x