Γενικά

Ευρωπαϊκό Προολυμπιακό τουρνουά πινγκ πονγκ: Στο κυνήγι… γαλλικού «εισιτηρίου» Γκιώνης, Τόλιου, Σγουρόπουλος, Τέρπου

Δεκάδες δυνατοί αθλητές της ευρωπαϊκής επιτραπέζιας αντισφαίρισης τα δίνουν όλα από την Τετάρτη στο Προολυμπιακό τουρνουά του Σεράγεβο για μία θέση πρόκρισης στο Παρίσι.

Ανάμεσά στους δεκάδες δυνατούς αθλητές της ευρωπαϊκής επιτραπέζιας αντισφαίρισης του Προολυμπιακού τουρνουά του Σεράγεβο για μία θέση στο Παρίσι στέκεται κι η Ελλάδα, έτοιμη να παλέψει για την εξασφάλιση της όγδοης διαδοχικής παρουσίας της στη μεγαλύτερη αθλητική εκδήλωση του πλανήτη. Το σπουδαίο event διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης από τις 15/05 έως τις 19/05, αφορά μόνο στο απλό και τα ελληνικά χρώματα εκπροσωπούν ο Παναγιώτης Γκιώνης, ο Γιάννης Σγουρόπουλος, η Κατερίνα Τόλιου κι η Ελισάβετ Τέρπου.

Ο Γκιώνης των πέντε συμμετοχών επιτυγχάνει σε κάθε προολυμπιακή διαδικασία έως τώρα, η Τόλιου μετέχει σε Προολυμπιακό για τέταρτη ολυμπιακή χρονιά κι επιζητά πάντα το Ολυμπιακό «εισιτήριο», ο Σγουρόπουλος κυνηγά ξανά τον «διακαή πόθο» μετά το 2021, η Τέρπου είναι η πρωτοεμφανιζόμενη της αποστολής κι ο καθένας ορίζει τις δικές του φιλοδοξίες κι ονειρεύεται.

Την Τρίτη το μεσημέρι, οι Έλληνες πρωταθλητές έμαθαν τους αντιπάλους τους στα γκρουπ. Στην τεχνική καθοδήγηση θα έχουν τους ομοσπονδιακούς προπονητές Κώστα Βατσακλή (των ανδρών) και Γιώργο Καρύτσα (των γυναικών).

Το στάδιο 1 στο Προολυμπιακό τουρνουά της Ευρώπης περιλαμβάνει 12 γκρουπ. Στους άνδρες τα δύο πρώτα από αυτά είναι των τριών αθλητών και στις γυναίκες τα έξι των τριών αθλητριών. Οι οριστικές συμμετοχές είναι 46 και 42 αντίστοιχα. Οι δύο πρώτοι/ες από το κάθε ένα προκρίνονται στα ταμπλό του σταδίου 2.

Ο Γιάννης Σγουρόπουλος θ’ αγωνιστεί στο πρώτο γκρουπ απέναντι στον Ισπανό Αλβάρο Ρόμπλες (νούμερο 1 της διοργάνωσης) και τον Μολδαβό Βλάντισλαβ Ούρσου.

Ο Παναγιώτης Γκιώνης είναι επικεφαλής στο ένατο γκρουπ με αντιπάλους τον Σεντρίκ Νούτινκ (Βέλγιο), τον Αμπντουλάχ Γιγκένλερ (Τουρκία) και τον Αλεξάντερ Γκίλεν (Ιρλανδία).
Η Κατερίνα Τόλιου είναι στο πέμπτο γκρουπ με την Τζορτζίνα Πότα (επικεφαλής είναι η Ουγγαρέζα αθλήτρια του Ολυμπιακού) και τη Ρακέλ Μορέ (Ελβετία).

Η Ελισάβετ Τέρπου κληρώθηκε στο έβδομο γκρουπ με επικεφαλής την Ολλανδέζα Μπριτ Έρλαντ κι, επίσης, αντιπάλους την Ισπανίδα Σοφία Ζουάνγκ και τη Λετονή Αλεξάντρα Γέρσοβα.

«Κι ο Παναγιώτης και ο Γιάννης έχουν καλή παράδοση με αυτούς τους αντιπάλους. Ο Παναγιώτης έχει δυσκολευτεί και με τον Νούτινκ και με τον Γιγκένλερ, αλλά τους έχει νικήσει, ενώ για τον Ιρλανδό εκτιμώ ότι δεν μπορεί να προβάλει μεγάλη αντίσταση.

Ο Γιάννης έχει επικρατήσει στο κοντινό παρελθόν των τωρινών αντιπάλων του κι όχι μία φορά. Τον Ρόμπλες τον νίκησε και στο Ευρωπαϊκό και στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα, καιρό έχει να παίξει με τον Ούρσου, αλλά είχε, επίσης, θετικά αποτελέσματα απέναντί του», σχολίασε για την κλήρωση ο Κώστας Βατσακλής και πρόσθεσε:

«Κάναμε και σήμερα διπλή προπόνηση, αισθάνονται καλά τα παιδιά κι είμαι αισιόδοξος. Από την αρχή, παίζουμε με το σύστημα του καλύτερου των επτά σετ, γνωρίζουμε ότι είναι ένα κουραστικό και ψυχοφθόρο τουρνουά, πιστεύουμε ότι θ’ ανταπεξέλθουμε και στην αντοχή και στην αγωνιστική ποιότητα».

Ο Γιώργος Καρύτσας ήταν ολιγόλογος, από την πλευρά του, πάντως δίνει το «στίγμα» ότι το έργο είναι εξαιρετικά δύσκολο κι ότι τα κορίτσια θέλουν πρώτα να παρουσιαστούν ανταγωνιστικά, ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν κάτι ουσιαστικό. «Τα κορίτσια έχουν να αντιμετωπίσουν αθλήτριες πολύ υψηλού επιπέδου. Αυτό είναι κάτι πού το γνωρίζαμε από πριν κι είμαστε προετοιμασμένοι. Αυτό πού εμείς θέλουμε και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε, είναι να πιάσουμε την απόδοσή μας και να είμαστε όσο γίνεται ανταγωνιστικοί».


Το πρόγραμμα στους αγώνες των αθλητών μας στα γκρουπ σε ώρες Ελλάδας (είμαστε μία ώρα μπροστά):

Στους άνδρες:
Στο 1ο γκρουπ στις 15/05:
Σγουρόπουλος-Ρόμπλες στις 18:00, στο τραπέζι 5
Στο 1ο γκρουπ στις 16/05:
Σγουρόπουλος-Ούρσου στις 13:50, στο τραπέζι 1
Στο 9ο γκρουπ, στις 15/05:
Γκιώνης-Γιγκένλερ στις 12:10, στο τραπέζι 5
Γκιώνης-Νούτινγκ στις 19:40, στο τραπέζι 1
Στο 9ο γκρουπ στις 16/05:
Γκιώνης-Γκίλεν στις 16:20, στο τραπέζι 2

Στις γυναίκες:
Στο 5ο γκρουπ στις 15/05:
Τόλιου-Πότα στις 14:40, στο τραπέζι 2
Στο 5ο γκρουπ στις 16/05:
Τόλιου-Μορέ στις 18:00, στο τραπέζι 5
Στο 7ο γκρουπ στις 15/05:
Τέρπου-Έρλαντ στις 14:40, στο τραπέζι 4
Στο 7ο γκρουπ στις 16/05:
Τέρπου-Γέρσοβα στις 11:20, στο τραπέζι 3
Τέρπου-Ζουάνγκ στις 18:50, στο τραπέζι 2


Οι δύο πρώτοι αθλητές/πρώτες αθλήτριες από το κάθε γκρουπ περνάνε, όπως προαναφέραμε, στο στάδιο 2 (24 αθλητές/τριες). Εκεί θα γίνει ταμπλό με απλό "νοκ άουτ". Οι δύο πρώτοι/τες θα προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες (ο τελικός δεν θα παιχτεί). Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 17 και στις 18/05.

Στο στάδιο 3 θα έχουμε νέο ταμπλό "νοκ άουτ" με τους υπόλοιπους 22 αθλητές και τις υπόλοιπες 22 αθλήτριες που δεν είχαν προκριθεί στο Παρίσι από το στάδιο 2. Στα Ολυμπιακά τουρνουά του απλού προκρίνονται οι δύο πρώτοι/τες του ταμπλό, όπως και ο νικητής/τρια από το ματς για τις θέσεις 3-4 του σταδίου 3 που θ’ ακολουθήσει μεταξύ των χαμένων των ημιτελικών. Οι αγώνες εδώ θα διεξαχθούν στις 18 και 19/05.

Στο Σεράγεβο, ο Σγουρόπουλος έχει στο πλευρό του και τον πατέρα του Νίκο, παλιό πρωταθλητή Ελλάδας και διεθνή αθλητή στην επιτραπέζια αντισφαίριση.

Εκτός από την Τζορτζίνα Πότα στο Προολυμπιακό τουρνουά μετέχουν αρκετοί ακόμα γνωστοί στο ελληνικό κοινό ξένοι αθλητές. Την πρόκριση για το Παρίσι "κυνηγούν" η Ουκρανίδα Μαργαρίτα Πεσότσκα του Ολυμπιακού, η Βουλγάρα Μαρία Γιόβκοβα της ΑΕΚ, ο Βούλγαρος Πετιό Κράστεφ του Πέρα Αθηνών κι η Σλοβένα Άνα Τοφάντ του Παναθηναϊκού.

Στη λίστα των συμμετοχών συναντούμε ακόμα τον Κύπριο Μάριο Γιάνγκου, που για χρόνια είχε αγωνιστεί στην ελληνική Α1, τον Άγγλο Λίαμ Πίτσφορντ και την Ιταλίδα Ντεμπόρα Βιβαρέλι που έπαιξαν πέρυσι στον Ολυμπιακό και τον Βούλγαρο Ντένισλαβ Κοτζαμπάσεφ, ο οποίος, επίσης, έχει συνεργαστεί με ελληνικές ομάδες.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x