Γενικά

«Να μάθουμε τα άτομα με αναπηρία να ζουν αυτόνομα και να εκπαιδεύσουμε όλους τους ανθρώπους»

Ο παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς φιλοξενήθηκε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6 και μίλησε για τον ρόλο εκπαιδευτή που έχει αναλάβει για άτομα με αναπηρία και όχι μόνο.

Ο Μάκης Καλαράς μετά από μια σπουδαία καριέρα με μετάλλια σε Παραολυμπιακούς Αγώνες και όχι μόνο έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να διδάξει άτομα με αναπηρία να ζουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Ο μεγάλος αθλητής φιλοξενήθηκε στο στούντιο του bwinΣΠΟΡ FM 94,6 από την Μαρία Ζαφειράτου και τον Αλέξανδρο Τσουβέλα και αναφέρθηκε στην αποστολή του.

«Προσπαθώ να κάνω αυτούς τους ανθρώπους να ζήσουν αυτόνομα, αλλά και τους υπόλοιπους ανθρώπους να μάθουν τις ανάγκες των αναπήρων. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη άγνοια και εδώ ερχόμαστε εμείς, για να βοηθήσουμε σε αυτό. Είμαστε στο 2023 και επιλέγεις πλέον να είσαι ανάπηρος ή όχι. Υπάρχει πλέον τεχνολογία, ίντερνετ, υπάρχει γνώση. Επίσης δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τα άτομα με αναπηρία, αλλά και τους ηλικιωμένους. Μπορεί κάποιοι σε λίγα χρόνια, στα 60, 70, 80, να έχουν κινητικά προβλήματα και θα χρειάζονται και εκείνοι τον τρόπο να αντεπεξέλθουν», τόνισε.

«Το Rushout είναι μια ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) που δημιούργησα πριν από τέσσερα χρόνια προκειμένου να βοηθήσω άτομα με αναπηρία και μη, όπως επίσης και στην κοινωνία ως προς το πώς μπορεί ένας άνθρωπος με αναπηρία να είναι αυτόνομος. Μαζεύω σε γκρουπ άτομα με αναπηρία. Όσα λοιπόν, έχω μάθει εγώ από το 1994 που είμαι εγώ ανάπηρος, προσπαθώ να τους τα μάθω σε 10 ημέρες. Κλεινόμαστε σε ένα σπίτι και κάνουν copy paste από μένα: πώς ντύνομαι, πώς κάνω μπάνιο, πώς κατουράω, πώς κάνω σεξ, τα πάντα… Γνωρίζω άτομα με αναπηρία πολλών ετών που δεν ξέρουν μέχρι πού μπορούν να φτάσουν και είναι κρίμα», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφορικά με την πρόσβαση στις παραλίες για άτομα με αναπηρία είπε: «Έχουμε 200 προσβάσιμες παραλίες σε όλη την Ελλάδα. Η θάλασσα για τον ανάπηρο είναι η καλύτερη γυμναστική, είναι το μέρος που όλοι είμαστε το ίδιο. Όσο πιο αυτόνομος είναι κάποιος με αναπηρία, τόσο πιο χαρούμενος είναι».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x