sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Σταρ με λάμψη τελικών στο ΑΕΚ-ΠΑΟΚ

Οι τελικοί αποτελούν παιχνίδια ειδικών συνθηκών, ματς για ξεχωριστούς παίκτες, που ξέρουν τον δρόμο για να κερδίσουν ένα τέτοιο ματς. Το sport-fm.gr αναδεικνύει τέτοιους παίκτες των δύο φιναλίστ.

Κάμποσοι ποδοσφαιριστές, τόσο από την μεριά της ΑΕΚ, όσο και από του ΠΑΟΚ έχουν βρεθεί σε τελικούς Κυπέλλου, ενώ υπάρχουν και δύο στους Θεσσαλονικείς και ένας στην Ένωση που έχουν παίξει ακόμα και σε τελικό ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Άλλος ένας από την ΑΕΚ, ο Πατίτο Ροντρίγκες έχει αγωνιστεί σε τελικό του Κόπα Σουνταμερικάνα. Κάποιοι άλλοι έχουν αγωνιστεί σε τελικούς πολλών διαφορετικών χωρών, γνωρίζοντας διαφορετικές κουλτούρες από αγώνες που κρίνεται αυτό το τρόπαιο. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ διαθέτουν παίκτες με ανάλογες εμπειρίες και το sport-fm.gr, σας τους παρουσιάζει.

Του Κώστα Μιαούλη

Αρκετοί από τους ξένους ποδοσφαιριστές των δύο αντιπάλων, είναι μπαρουτοκαπνισμένοι σε τελικούς. Το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό όλων λόγω της τεράστιας καριέρας του, είναι ασφαλώς ο Ούγκο Αλμέιδα. Ο έμπειρος στράικερ της Ένωσης, έχει αγωνιστεί σε τέσσερις τελικούς Κυπέλλου, τριών διαφορετικών χωρών, αφού έφτασε μέχρι το τέλος του δρόμου, σε Γερμανία, σε δύο περιπτώσεις με την Βέρντερ, με την Μπεσίκτας, αλλά και με την Κούμπαν στη Ρωσία.

Ο απολογισμός του είναι 2/4, αφού κέρδισε έναν με την Βέρντερ Βρέμης απέναντι στη Λεβερκούζεν το 2008 κι έχασε τον αμέσως επόμενο απέναντι στην Μπάγερν με 4-0. Με την Μπεσίκτας χρειάστηκε να φτάσει στη διαδικασία των πέναλτι για να πάρει το Κύπελλο, απέναντι στην Μπουγιουκσεχίρ, το 2011, ενώ έπαιξε το 2015 στον τελικό της Κούμπαν με την Λοκομοτίβ, όπου η ομάδα του ηττήθηκε στην παράταση με 3-1. Πάντως από το 2008, έπαιξε σε τρεις τελικούς Κυπέλλου μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Πάντως ο Αλμέιδα στάθηκε άτυχος, μιας και το 2009, δεν μπόρεσε λόγω τιμωρίας ν’ αγωνιστεί στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, απέναντι στη Σαχτάρ με την ομάδα του να γνωρίζει την ήττα στον τελικό. Για τον Αλμέιδα θα είναι ο 5ος τελικός σε 4η διαφορετική χώρα αυτός. Για την ιστορία ο Αλμέιδα βρισκόταν στην αποστολή της Πόρτο με την Σετούμπαλ (1-0) το 2006 για το Κύπελλο Πορτογαλίας, αλλά δεν αγωνίστηκε.

Tα πέναλτι του τελικού Μπεσίκτας-Μπουγιουκσεχίρ το 2011:


Σκόρερ στον τελικό Κυπέλλου Πολωνίας

Ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς θα παίξει για 2η σερί χρονιά σε τελικό Κυπέλλου. Την περασμένη σεζόν με τη φανέλα της Λέγκια Βαρσοβίας, ήταν εκείνος που έκρινε τον τελικό με την Λεχ Πόζναν με 1-0 στο 69ο λεπτό της αναμέτρησης. Αυτός δεν ήταν ο πρώτος τελικός Κυπέλλου για τον αγαπημένο Πρίγιο των φίλων του ΠΑΟΚ, αφού έχει αναδειχθεί νικητής και σε τελικό Κυπέλλου με την Σιόν στην Ελβετία απέναντι στην Ξαμάξ, το 2011, όπου αγωνίστηκε για 52 λεπτά στην αναμέτρηση.



Περσινός Κυπελλούχος, είναι και ο Βινίσιους που αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελβετίας, με την Ζυρίχη και μάλιστα σαν βασικός στο 1-0 απέναντι στη Λουγκάνο.

Ο «Τσίγκρι» των τελικών

Η μοίρα δεν ήθελε ο Τσιγκρίνσκι που έπειτα από επτά χρόνια στην καριέρα του θα συναντούσε τον Αλμέιδα, στην ίδια ομάδα, να τεθεί αντιμέτωπος με την Πορτογάλο. Όπως γράψαμε παραπάνω ο Αλμέιδα ήταν τιμωρημένος στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ανάμεσα στην Βέρντερ Βρέμης και την Σαχτάρ το 2009. Ο Τσιγκρίνσκι ήταν εκείνος που πανηγύρισε το τρόπαιο εκείνη τη σεζόν με 2-1, παίζοντας ασφαλώς βασικός στον τελικό. Την ίδια χρονιά θα παίξει και στα 120’ του τελικού του Σούπερ Καπ κόντρα στην Μπαρτσελόνα, με την Σαχτάρ να χάνει 1-0 στην παράταση.

O Tσιγκρίνσκι στην απονομή του Κυπέλλου UEFA:


Σε τελικούς Κυπέλλου, έχει βρεθεί ο Ουκρανός τρεις φορές στην χώρα του με την Σαχτάρ, ενώ υπήρξαν και ματς που στάθηκε άτυχος, αφού δεν συμμετείχε λόγω τραυματισμών. Με την Σαχτάρ έπαιξε σε τρεις συνεχόμενους τελικούς, από το 2007 μέχρι το 2009, κερδίζοντας τον έναν απ’ αυτούς, αυτόν του 2008, παίρνοντας ρεβάνς από την Ντιναμό Κιέβου για την ήττα του 2007. Το 2009 η Σαχτάρ έπεσε θύμα έκπληξης από την Βόρσκλα Πολτάβα.

Ο Λέο Μάτος έχει βρεθεί επίσης σε τελικό Europa League, αλλά και τελικό Κυπέλλου Ουκρανίας. Το 2013, παίζοντας μάλιστα σαν δεξί χαφ σε αυτόν τον αγώνα, ο Βραζιλιάνος αγωνίστηκε κόντρα στην Σαχτάρ με την τότε ομάδα του, την Τσερνομόρετς να ηττάται με 3-0 σε αυτόν τον τελικό. Ο Λέο Μάτος ήταν βασικός σαν αριστερό μπακ στην αναμέτρηση του 2015 με την Σεβίλλη για τον τελικό του Europa League. Στην ίδια αναμέτρηση έπαιξε σαν αλλαγή για να περάσει στο τελευταίο πεντάλεπτο του ματς, ο Γιεβγέν Σάκχοφ. Η Ντνίπρο που στην διαδρομή μέχρι την Πολωνία απέκλεισε και τον Ολυμπιακό, γνώρισε την ήττα με 3-2 από την ομάδα της Ανδαλουσίας.

Ο Πατίτο με το Coppa Sudamericana

O Πατίτο Ροντρίγκες είναι ο ποδοσφαιριστής που φέρνει στον τελικό, άρωμα Λατινικής Αμερικής. Στους δραματικούς τελικούς του 2010, όπου η Ιντεπεντιέντε με την Γκοϊας, είχε κριθεί στα πέναλτι. Μάλιστα ο Πατίτο Ροντρίγκες είχε κάνει τη σέντρα στο 3ο γκολ της Ιντεπεντιέντε, σε έναν άλλο ποδοσφαιριστή που είχε περάσει από τα ελληνικά γήπεδα και ήταν ο Φακούντο Πάρα. Ο Πατίτο έπαιξε 45’ στο πρώτο ματς, όπου οι Βραζιλιάνοι πήραν τη νίκη με 2-0 και είχε περάσει στη θέση του Φερνάντο Γοδόι (που είχε αγωνιστεί σε Παναιτωλικό και Ατρόμητο) και 71’ σαν βασικός στον επαναληπτικό, με τους Αργεντινούς που νίκησαν 3-1 στη ρεβάνς να παίρνουν το τρόπαιο στα πέναλτι.

Η ενέργεια του Ροντρίγκες στο 3-1 της Ιντεπεντιέντε στο 3:45


Κυπελλούχος ο Λέοβατς και ο έμπειρος Γιόχανσον

Σε διπλό τελικό του Κυπέλλου Κροατίας έχει αγωνιστεί ο Μάρτιν Λέοβατς. Ο αριστερός οπισθοφύλακας του ΠΑΟΚ είχε στεφθεί Κυπελλούχος Κροατίας με την ομάδα της Ριέκα το 2014 σε διπλό τελικό απέναντι στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ με 1-0 εκτός έδρας και 2-0 στον επαναληπτικό. Μάλιστα ο Λέοβατς είχε αποβληθεί στο πρώτο παιχνίδι, αλλά αγωνίστηκε στον επαναληπτικό αφού εξέτισε την ποινή του σε ματς πρωταθλήματος.

Από την άλλη ο Γιάκομπ Γιόχανσον έχει αγωνιστεί ήδη σε τρεις τελικούς στην καριέρα του και αυτός θα είναι 4ος. Με τη φανέλα της Γκέτεμποργκ. Ο πρώτος του ήταν το 2009, όταν έπαιξε το 2009 στην ήττα της τότε ομάδας του με 2-0 από την ΑΪΚ. Αγωνίστηκε και στα 120’ του αγώνα που οδηγήθηκε στα πέναλτι με την Γκέτεμποργκ να κατακτά εκείνη τη σεζόν το 6ο Κύπελλο της ιστορίας της. Ο Γιόχανσον ήταν βασικός και στον περσινό τελικό Κυπέλλου για την Ένωση στο νικηφόρο 2-1 απέναντι στον Ολυμπιακό.

Ο συνδετικός κρίκος με τον ΠΑΟΚ του 2014

Ο Παναγιώτης Γλύκος είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής ενδεκάδας που είχε παίξει και στον χαμένο τελικό του ΠΑΟΚ το 2014 κόντρα στον Παναθηναϊκό και εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, θα είναι ξανά εκείνος που θα υπεραπιστεί τα καρέ του Δικεφάλου του Βορρά. Στην ομάδα του ΠΑΟΚ υπάρχουν απ’ όσους είχαν παίξει βασικοί, ο Κίτσιου και ο Κάτσε, ενώ ο Ευθύμης Κουλούρης είχε περάσει σαν αλλαγή στην αναμέτρηση εκείνη στη θέση του Σκόνδρα. Ο Στέφανος Αθανασιάδης στον τελικό του 2014, ήταν εκτός αποστολής. Από τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ με άλλη ομάδα στον τελικό έχει αγωνιστεί ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, στον τελικό του 2010, περνώντας σαν αλλαγή στη θέση του σκόρερ Σεμπάστιαν Λέτο, στο 79ο λεπτό της αναμέτρησης.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x