Επικαιρότητα

Στη σκιά του Brexit οι εκλογές στην Ισπανία

Στη σκιά του Brexit 36 εκατ. Ισπανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες, από τις 10 το πρωί και έως τις 9 το βράδυ, προκειμένου να εκλέξουν 350 βουλευτές και 208 γερουσιαστές.

Στη σκιά του Brexit 36 εκατ. Ισπανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες, από τις 10 το πρωί και έως τις 9 το βράδυ, προκειμένου να εκλέξουν 350 βουλευτές και 208 γερουσιαστές.

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μπορεί να δίνουν προβάδισμα στο Λαϊκό Κόμμα και να ακολουθούν οι Podemos, το Σοσιαλιστικό κόμμα και οι Ciudadanos, όμως, ζητούμενο παραμένει εάν κάποιος από τους διεκδικητές της ψήφου θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τις δημοσκοπικά ευρήματα.

Ο ευρύτερος πολιτικός κι οικονομικός σεισμός που έχει προκαλέσει το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Βρετανίας, έχει μεταστρέψει το ενδιαφέρον από το εσωτερικό στο παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, οι συνέπειες του Brexit δίνουν τροφή σε σκέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και μπρος, δεδομένου ότι ικανό κομμάτι από εμπορικά, τουριστικά, και άλλα συμφέροντα της Ισπανίας συνδέονται άμεσα με τη Βρετανία, και μία πιθανή έξοδος της τελευταίας από την ΕΕ θα προκαλούσε ένα σημαντικό πλήγμα στο ισοζύγιό της.

Ένα άλλο στοιχείο, που τις τελευταίες ημέρες έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, είναι οι αποκαλύψεις της ψηφιακής εφημερίδας El Publico, για τη χειραγώγηση στοιχείων από την επιτροπή κατά της διαφθοράς της Καταλωνίας κι υπό την άμεση εποπτεία και προτροπή του υπουργού Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ, με στόχο να απαξιώσει ηθικά και πολιτικά τοπικές παρατάξεις που προωθούν την ανεξαρτησία της μεγάλης και ευημερούσας Αυτονομίας. Η τελευταία πράξη του δράματος ήταν η εισβολή—χωρίς εισαγγελική παραγγελία—της αστυνομίας στα γραφεία της El Publico, με τη διαταγή να της παραδώσουν τις εγγραφές με τις συνομιλίες: πράγμα που, καθώς ήταν έωλο νομικά, δεν έγινε.

Με το κλείσιμο της κάλπης θα ανακοινωθούν τα exit-polls ενώ όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι πολύ πιθανό πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης.

Στις τελευταίες προεκλογικές ομιλίες των υποψηφίων κυριάρχησε, όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x