Επικαιρότητα

Στην Κίνα ο Σαμαράς

Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, αναχώρησε τα ξημερώματα για το Πεκίνο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Τον συνοδεύει ομάδα υπουργών και επιχειρηματιών.

Στο δρόμο του μεταξιού! Αρχίζει σήμερα, Τετάρτη, η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα. Στόχος είναι η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων και η σύναψη συμφωνιών και εμπορικών συνεργασιών για την προώθηση ελληνικών προϊόντων στην χώρα των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων. Την ελληνική αποστολή, που είναι πολυμελής, συμπληρώνουν υπουργοί, αλλά και επιχειρηματίες.

Κατά την πενθήμερη παραμονή του στην Κίνα ο Έλληνας πρωθυπουργός προσδοκά να αποσπάσει την κινεζική ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, που χρειάζεται, όσο τίποτε άλλο, μία ώθηση.

Την ώθηση αυτή μπορεί να δώσει ο ασιατικός οικονομικός γίγαντας, κυρίως στους τομείς των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, αλλά και της ναυτιλίας και του τουρισμού.

Οι διμερείς συμφωνίες –διακρατικές και επιχειρηματικές, που αναμένεται να υπογραφούν, θα έχουν πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας. Θα στείλουν σαφές μήνυμα στις διεθνείς αγορές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, θα αυξήσουν το δείκτη εμπιστοσύνης για αλλαγή του κλίματος από ασταθές σε σταθερό, με ό,τι θετικό συνεπάγεται. Δηλαδή, νέες υγιείς θέσεις εργασίας και επιστροφή της ρευστότητας στην αγορά.

Εκτός από το οικονομικό πεδίο, η Ελλάδα μπορεί να βγει κερδισμένη και στο πολιτικό. Έχει την ευκαιρία να ενισχύσει το διεθνές της προφίλ, αφού η Κίνα -εκτός από δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη, είναι και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ανήκει δηλ. στο «κλαμπ» των υπερδυνάμεων που καθορίζουν τις παγκόσμιες εξελίξεις, και έχουν δυνατότητα παρέμβασης σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό.

Αυτή θα είναι η ατζέντα των ελληνο-κινεζικών συνομιλιών που αρχίζουν αύριο, Πέμπτη, με τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ και θα ακολουθήσει δείπνο προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού.

Την ίδια ημέρα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, στο Πεκίνο και την Παρασκευή, θα απευθύνει ομιλία στο ελληνο-κινεζικό «Business Forum».

Την Παρασκευή, επίσης, ο κ. Σαμαράς θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ.
Το Σάββατο, 18 Μαΐου, θα μεταβεί στην Χαντζόου, όπου, μεταξύ άλλων, θα μιλήσει στο «World Cultural Forum», ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σαγκάη όπου θα συναντηθεί με το δήμαρχο της πόλης και θα απευθύνει ομιλία σε επιχειρηματικό Forum.

Κατά την τετραήμερη παραμονή του στη χώρα, ο πρωθυπουργός θα κατ’ ιδίαν συναντήσεις με επικεφαλής κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων.

Την Κυριακή, 19 του μήνα, ο κ. Σαμαράς θα αναχωρήσει για επίσκεψη εργασίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας και βασικό θέμα στην ατζέντα τον αγωγό φυσικού αερίου.

Στην αποστολή συμμετέχουν ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, μαζί με τον Δημήτρη Δημόπουλο, πρόεδρο του δ.σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής. Επίσης, ο κ. Σπύρος Λεκάκος, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, ο κ. Δημήτρης Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, καθώς και ο κ. Νίκος Νανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Από την πλευρά της ναυτιλίας συμμετέχουν οι εφοπλιστές κ.κ. Θεόδωρος Βενιάμης, Θανάσης Μαρτίνος, Γιώργος Προκοπίου, Πάνος Λασκαρίδης, Γιώργος Οικονόμου και Ιωάννης Αγγελικούσης.

Επίσης, οι επιχειρηματίες κ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης, διευθύνων σύμβουλος της Ακτωρ, ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος, ο κ. Γεώργιος Σκινδήλιας, διευθύνων σύμβουλος της Χαλυβουργικής, ο πρόεδρος της Αλουμύλ, κ. Γεώργιος Μυλωνάς, ο ιδιοκτήτης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γεώργιος Περιστέρης, ο ιδιοκτήτης της Lavipharm, κ. Αθανάσιος Λαβίδας, ο Ευστάθιος Χαϊδάς της Ικτίνος, ο κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος, πρόεδρος του ομίλου Folie Folie, o κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος του Costa Navarino.

Το παρών δίνουν ακόμη ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, ο διευθύνων σύμβουλος του Ιnvest in Greece, Στέφανος Ησαΐας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κώστας Μίχαλος, ο πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου και πρόεδρος του ομίλου Vitex, Κωνσταντίνος Γιαννίδης, ο πρόεδρος του ΟΠΕ, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης κ.ά.

Από κυβερνητικής πλευράς παρόντες θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, o υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Γιώργος Μουρούτης.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, 19 Μαΐου, η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x