Επικαιρότητα

Στην τελική ευθεία η μάχη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Στην τελική ευθεία μπαίνει από την ερχόμενη εβδομάδα η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της ηγεσίας για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Στην τελική ευθεία μπαίνει από την ερχόμενη εβδομάδα η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της ηγεσίας για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, καθώς τη Δευτέρα αναμένεται το δεύτερο ντιμπέιτ με όλους τους υποψηφίους, ενώ την Κυριακή 12 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των εκλογών.

Μετά από μια περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας οι υποψήφιοι αναλώθηκαν σε διαδικαστικά ζητήματα, τον τελευταίο μήνα τα πάθη και οι πολιτικές κόντρες «φούντωσαν» αναφορικά με δύο κυρίως άξονες. Ο πρώτος, εξ αφορμής της απόφασης της κ. Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη να παραμείνουν οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες και μετά τις εσωκομματικές εκλογές (ΔΗΣΥ και Ποτάμι), μια απόφαση που επανέλαβαν και στο ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα.

Η ηγεσία του Ποταμιού υποστήριξε ότι οι δύο Κ.Ο. θα λειτουργούν υπό την καθοδήγηση της νέας ηγεσίας, ωστόσο θα παραμείνουν ξεχωριστές, σεβόμενοι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015, το ΠΑΣΟΚ «έδωσε» τον Σταύρο Θεοδωράκη λέγοντας ότι ο τελευταίος δεν ήθελε τη συνένωση, ενώ οι εξωκοινοβουλευτικοί Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Ραγκούσης και Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασαν τη διαφωνία τους και κατήγγειλαν τις ηγεσίες των δύο κομμάτων ότι έλαβαν μόνοι τους τη σχετική απόφαση.

Το δεύτερο, και σαφώς ουσιαστικότερο, ζήτημα αντιπαράθεσης αφορά την πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση που θα πρέπει να έχει ο νέος φορέας αλλά και τις πιθανές κυβερνητικές συνεργασίες. Και εδώ, με το δίλημμα «Αριστερά ή Δεξιά» να επικρέμαται πάνω από τους υποψηφίους, οι εννέα επίδοξοι μνηστήρες έχουν δώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το στίγμα των προθέσεων τους.

Εν τω μεταξύ, νέες δημοσκοπήσεις είδαν την τελευταία εβδομάδα το φως της δημοσιότητας, οι οποίες δείχνουν προβάδισμα της Φώφης Γεννηματά και μάχη για τη δεύτερη θέση ανάμεσα στον Γ. Καμίνη, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι το ποσοστό της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία που θα γίνει -εκτός απροόπτου- σε δύο γύρους.

Το γκάλοπ των γκάλοπ – Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Το TheTOC συγκέντρωσε τις δημοσκοπήσεις που έγιναν από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα και ασχολούνται με το θέμα της εκλογής της ηγεσίας της Κεντροαριστεράς και τις παραθέτει με χρονολογική σειρά. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια δημοσιοποίησης ορισμένων εξ αυτών δεν είχε οριστικοποιηθεί ακόμη ο πλήρης κατάλογος των υποψηφίων για την ηγεσία.

Δημοσκόπηση της Prorata (9/9/2017)

Η πρώτη δημοσκόπηση που έγινε για την ηγεσία του νέου φορέα από την Prorata δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 9/9/2017. Έδειχνε ότι κανείς από τους υποψηφίους δεν είχε σαφές προβάδισμα και κατέγραφε εικόνα απόλυτης ρευστότητας για όλους τους υποψηφίους, με σχεδόν κοινή εκκίνηση από χαμηλά επίπεδα και πολλά περιθώρια για ανατροπές στην τελική ευθεία.

Δείτε το σχετικό γράφημα:


Γράφημα: Εφημερίδα των Συντακτών

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πρώτης αυτής έρευνας, η Φ. Γεννηματά και ο Γ. Καμίνης συγκέντρωναν ποσοστό 14%, ακολουθούμενοι σε «απόσταση αναπνοής» από τον Ν. Ανδρουλάκη (12%), ενώ έπονταν οι Στ. Θεοδωράκης (8%), Γ. Ραγκούσης (6%), Γ. Μανιάτης (5%) και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (3%). Η συγκεκριμένη ερώτηση έγινε σε όσους δήλωσαν ότι σε μία κλίμακα 0-10 η πιθανότητα να πάρουν μέρος στις εκλογές είναι πάνω από πέντε, ενώ στις κάρτες εμφανιζόταν και το όνομα του Θ. Θεοχαρόπουλου, ο οποίος δεν είχε ξεκαθαρίσει τη στάση του όταν διενεργήθηκε η μέτρηση.

Δημοσκόπηση της Marc (10/9/2017)

Η δεύτερη δημοσκόπηση για την ηγεσία του νέου φορέα έγινε από την Marc και δημοσιεύθηκε στο Πρώτο Θέμα στις 10/9/2017. Σε αυτήν, η Φώφη Γεννηματά καταλάμβανε την πρώτη θέση στις προτιμήσεις, ακολουθούμενη από τον Γ. Καμίνη, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Ν. Ανδρουλάκη, τον Γιάννη Μανιάτη, τον Γ. Ραγκούση και τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο.

Τα σχετικά γραφήματα:




Γράφημα: Πρώτο Θέμα

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis (23/9/2017)

Από τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας της Metron Analysis για «ΤΑ ΝΕΑ» (23/9/2017) ήταν η προώθηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη θέση του τρίτου κόμματος, προσδίδοντας νέα δυναμική στον υπό διαμόρφωση ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, καθώς ο ευρύτερος χώρος (μαζί Το Ποτάμι) έδειχνε στη συγκεκριμένη έρευνα να καταγράφει ήδη διψήφιο εκλογικό ποσοστό.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, σχεδόν ένας στους τρεις (32%) θεωρούσε ότι η απόφαση που πήραν να ιδρύσουν ένα νέο πολιτικό φορέα είναι θετική ενώ ένας στους δύο (50%) την έκρινε ως αδιάφορη και το 15% ως αρνητική. Μεταξύ όσων κρίνουν ως θετική την πρωτοβουλία, η κα Γεννηματά εμφανιζόταν ως η καταλληλότερη να ηγηθεί σε ποσοστό 26% και ακολουθούσαν: ο κ. Καμίνης με 18%, ο κ. Θεοδωράκης με 14% και ο κ. Ανδρουλάκης με 7%. Ανάμεσα σε όσους δήλωναν ότι ενδέχεται να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία (το 11% του συνόλου) προηγείτο και πάλι η κα Γεννηματά.

Η δημοσκόπηση της ΠΑΜΑΚ (25/9/2017)

Αναφορικά με τα στοιχεία που αφορούν τους υποψηφίους της Κεντροαριστεράς, η δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ που μεταδώθηκε από τον ΣΚΑΙ στις 25/9/2017, συμπεριέλαβε τρεις ερωτήσεις.

Η πρώτη αφορούσε τη δημοτικότητα τους:



Η δεύτερη την προτίμηση για την ηγεσία του νέου φορέα:


Και η τρίτη -ανάμεσα σε αυτούς που δήλωσαν ότι είναι πιθανό να ψηφίσουν- ποιον υποψήφιο θα επέλεγαν.



H δημοσκόπηση της Palmos Analysis (15/10/2017)

Στη δημοσκόπηση που διενήργησε η Palmos Analysis για λογαριασμό του tvxs και δημοσιεύθηκε στις 15/10/2017, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά είναι αυτή που συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις. Πιο συγκεκριμένα το 18% δηλώνει ότι θα ήθελε να είναι αυτή η νικήτρια της εσωκομματικής διαδικασίας.



Η δημοσκόπηση της Marc (27/10/2017)

Δεκαέξι ημέρες πριν από τις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς η δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του Πρώτου Θέματος έδινε καθαρό προβάδισμα στην κούρσα για την ηγεσία του νέου φορέα στη Φώφη Γεννηματά, ενώ για τη δεύτερη θέση «πάλευαν» Γιώργος Καμίνης και Σταύρος Θεοδωράκης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου η Φώφη Γεννηματά έχει το προβάδισμα με 33,5%, δεύτερος εμφανίζεται ο Γιώργος Καμίνης με 18%, ακολουθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης με 16,1%, ο Νίκος Ανδρουλάκης έρχεται τέταρτος με 12,4% και τελευταίος ο Γιάννης Μανιάτης με 7,5%.

H δημοσκόπηση της Prorata (31/10/2017)

Προβάδισμα στη Φώφη Γεννηματά έδινε και η δημοσκόπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών που δημοσιεύθηκε στις 31/10/2017.

Η Φώφη Γεννηματά δείχνει να προηγείται με ποσοστό 25%μ, ενώ ποσοστό 11% συγκεντρώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ακολουθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης (10,5%) και σε απόσταση αναπνοής ο Γιώργος Καμίνης με 9%. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους υποψηφίους, 6% λαμβάνει ο Γιάννης Μανιάτης, 3% ο Γιάννης Ραγκούσης, στο 1% καταγράφονται οι Κωνσταντίνος Γάτσιος και Δημήτρης Τζιώτης και στο 0,5% ο Απόστολος Πόντας. Σημειώνεται ότι εξαιρετικά υψηλό (33%) είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων.



Τα παραπάνω ευρήματα αφορούν τους ερωτηθέντες που απάντησαν ότι «σίγουρα ή μάλλον σίγουρα» θα συμμετάσχουν στις εκλογές. Η εικόνα διαφοροποιείται ελαφρώς στους πολίτες που δήλωσαν απολύτως αποφασισμένοι ότι θα ψηφίσουν, καθώς σε αυτή την περίπτωση το δίδυμο του δεύτερου γύρου φαίνεται να είναι οι Φ. Γεννηματά και Ν. Ανδρουλάκης.



Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x