Επικαιρότητα

Στο Φάληρο αμερικανικό αεροπλανοφόρο

Με την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης να κλιμακώνεται, λόγω Ουκρανίας, η Ελλάδα αποκτά πάλι γεωστρατηγικό ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο αυτό, πλέει στα ελληνικά ύδατα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ.

Στον Πειραιά κατέπλευσε εν μέσω ουκρανικής κρίσης, το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «George HW Bush», ερχόμενο από τα Στενά του Γιβραλτάρ, για μία αποστολή στην Μεσόγειο και την Αραβική Θάλασσα.

Το πρωί της Τρίτης το τεράστιο αεροπλανοφόρο μήκους 332,8 μέτρων αγκυροβόλησε στον Φαληρικό όρμο.

Είναι κατηγορίας «Νίμιτς» και εκτελεί, ουσιαστικά, την δεύτερη επιχειρησιακή του αποστολή, στην περιοχή ευθύνης του 5ου και 6ου Αμερικανικού Στόλου.

Το αεροπλανοφόρο απέπλευσε από την Ναυτική Βάση του Νόρφολκ στη Βιρτζίνια.

Είναι το δέκατο και πλέον σύγχρονο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Η κατασκευή του άρχισε το 2003 και ολοκληρώθηκε το 2009.

Το κόστος του ανήλθε στο ποσό των 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

inner

Έλαβε το όνομα του 41ου Προέδρου των ΗΠΑ, του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου (1989-1992).

Ο Μπους (πατέρας του 43ου Αμερικανού Προέδρου) ήταν ο ίδιος αεροπόρος, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και είχε ενταχθεί στον 6ο Στόλο.

inner

Μεταξύ των καθηκόντων του θα είναι και η υποστήριξη της επιχείρησης «Διαρκής Ελευθερία» που εξελίσσεται στο Αφγανιστάν. Συνοδεύεται από ομάδα σκαφών που συνθέτουν την «Carrier Strike Group».

inner

Το αεροπλανοφόρο «George HW Bush» μπορεί να μεταφέρει 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ το ειδικά εκπαιδευμένο πλήρωμά του αποτελείται από 3.200 ναύτες και 2.480 αεροπόρους.

Κατά το διάστημα της παραμονής τους, οι περίπου 5.500 Αμερικανοί αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την αγοραστική κίνηση του Πειραιά, αλλά και της Αθήνας.

inner

Κάτι ανάλογο συνέβη το Δεκέμβριο του 2012, όταν κατέπλευσε στον Φαληρικό όρμο, με επίσης, πολυμελές στελεχιακό δυναμικό, το θρυλικό αεροπλανοφόρο «USS Enterprise», στο τελευταίο του ταξίδι πριν παροπλιστεί.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x