Επικαιρότητα

Στο limit down (-30%) οι μετοχές Εθνικής-Eurobank

Μαζικές πωλήσεις των μετοχών Eurobank και Εθνικής στο Χρηματιστήριο, μετά τις ραγδαίες ανακατατάξεις που δημιουργούν περιβάλλον ανασφάλειας για την κατάσταση λειτουργίας των δύο τραπεζών.

Με απώλειες-ρεκόρ 30% που συνιστούν limit down, άρχισε, τη Δευτέρα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών η διαπραγμάτευση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, λίγες ώρες μετά το «πάγωμα» της μεταξύ τους συγχώνευσης, που, ουσιαστικά, επέβαλε η τρόικα.

Μετά το βέτο των τροϊκανών, οι τράπεζες Εθνική και Eurobank θα διεξάγουν ξεχωριστές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αλλά μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), γεγονός που σημαίνει ότι περνούν υπό τον έλεγχο του κράτους.

Την ίδια στιγμή, τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, έσπευσαν να διαβεβαιώσουν για την ασφάλεια των καταθέσεων.

Ωστόσο, αποφάσεις για το μέλλον Eurobank και Εθνικής θα λάβει τα επόμενα 24άωρο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όμως, ο πανικός δεν αποφεύχθηκε, καθώς οι επενδυτές προχωρούν από το πρωί της Δευτέρας σε μαζικές πωλήσεις, με αποτέλεσμα οι μετοχές των δύο τραπεζών να κάνουν limit down.

Να παγώσει αμέσως τις αδιέξοδες συζητήσεις με την τρόικα και να αρχίσει περιοδεία στον ευρωπαϊκό Νότο καλεί τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», τη Δευτέρα, προτείνει την ανάγκη μίας νέας στρατηγικής των χωρών του Νότου που θα αμφισβητήσει και θα ανατρέψει τη νεοφιλελεύθερη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x