Επικαιρότητα

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Τζόζεφ Στίγκλιτς

Ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους οικονομολόγους που είχε δεχθεί στο παρελθόν τα πυρά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνεργασία του με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, σήμερα το μεσημέρι, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Άγνωστο είναι αν έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ή κάποιο άλλο στέλεχος της κυβέρνησης, καθώς δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση. Νωρίτερα πάντως είχε συνάντηση και με τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο υπουργός εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον κ. Στίγκλιτς για την υποστηρικτική του στάση απέναντι στη χώρα και το λαό της. Στη συνέχεια τον ενημέρωσε ? για την πορεία των διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου 2015 και του εξέθεσε τα προβλήματα τα οποία συνάντησε η ελληνική πλευρά. Επίσης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αναμένεται να εμφανιστούν στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο κ. Στίγκλιτς εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ως προς την οικονομική λογική της συμφωνίας. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι τόσο ο ίδιος όσο και ένας μεγάλος αριθμός γνωστών και έγκριτων επιστημόνων από την Ευρώπη και την Αμερική προσφέρονται να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση με όποιον δυνατό τρόπο στην προσπάθειά της για τερματισμό της λιτότητας και έξοδό της από τη βαθιά οικονομική κρίση.

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ είναι ένας από τους πλέον διάσημους, κυρίως όμως από τους πλέον αμφιλεγόμενους Αμερικανούς οικονομολόγους και φυσικά ήταν αυτός που έπεισε τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου πως «θα μπορούσε το ΔΝΤ να μας παράσχει προστασία έναντι των κερδοσκοπικών πιέσεων στα ελληνικά ομόλογα».

Ο Αμερικανός οικονομολόγος με προϋπηρεσία στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν έλαβε το Βραβείο Νομπέλ για την Οικονομία, είχε αποκαλύψει στο δημοσιογράφο Γκρεγκ Πάλαστ της εφημερίδας Observer πώς γεμίζουν σήμερα οι σύγχρονες φυλακές του χρέους με ολόκληρους λαούς. «Αναλύουμε ξεχωριστά την οικονομία κάθε χρεωμένης χώρας», έλεγε τότε ο Στίγκλιτς.

Το πέρασμα του Γιόζεφ Στίγκλιτς από την ελληνική σκηνή συνοδεύτηκε και από πολλά ερωτηματικά που αφορούσαν στο κόστος των υπηρεσιών που προσέφερε στον Γιώργο Παπανδρέου καθώς το θέμα έφτασε μέχρι την Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσαν να μάθουν την αμοιβή του νομπελίστα οικονομολόγου για τις συμβουλές που προσέφερε στον πρωθυπουργό.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x