Επικαιρότητα

Στο Μουντιάλ των λιμανιών ο Πειραιάς

Στην ελίτ των 40 κορυφαίων λιμένων του πλανήτη ο Πειραιάς. Έκανε άλμα 60 θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας μέσα σε 4 χρόνια. Καταλύτης της εκτόξευσης η παρουσία της κινεζικής Cosco.

Στα 40 ισχυρότερα λιμάνια του κόσμου ανήκει, πλέον, ο Πειραιάς, για πρώτη φορά στην ιστορία του. Κέρδισε την 39η θέση, ενώ το 2010 ήταν μόλις στην 93η .

Ο λόγος της απογείωσης του Πειραιά δεν είναι άλλος από την παρουσία της Cosco. Ο κινεζικός κολοσσός έφερε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στα 40 πρώτα σε αριθμό διακινούμενων containers (teu).

Όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση της Lloyd’s List με τίτλο «Containerisation International Top 100 ports», o Πειραιάς συνέχισε την ανοδική κίνηση που καταγράφει από το 2010.

Τα τελευταία χρόνια κατέβηκε τέσσερις θέσεις στη λίστα των 100 μεγαλύτερων λιμανιών του κόσμου, από την 43η θέση που ήταν το 2013.

Το 2012 ο λιμένας του Πειραιά ήταν 46ος , το 2011 στην 76η θέση και το 2010 βρισκόταν ακόμη πιο κάτω, στην 93η θέση της κατάταξης.

Δηλαδή, μέσα σε μία τετραετία «σκαρφάλωσε» 54 θέσεις στον χάρτη του παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Το επίτευγμα αποδίδεται στην πολιτική στρατηγικών συνεργασιών με κορυφαίους terminal operators και δη την Cosco.

Στην κινεζική εταιρία παραχωρήθηκαν τον Νοέμβριο του 2008 οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή κατάταξη, ο Πειραιάς είναι, πλέον, στην 8η θέση μεταξύ των 10 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών λιμανιών, και 4ος μεταξύ αυτών της Μεσογείου, πίσω από τα λιμάνια της Algericas (Αλγερία), της Valencia (Ισπανία) και του Port Said (Αίγυπτος), αναρριχώμενος μία θέση συγκριτικά με το 2013.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x