Κώστας Μιαούλης

Στόχος του ΠΑΟ το πιο γρήγορο transition

O Κώστας Μιαούλης γράφει στο sport-fm.gr για την λογική που έχει η εφαρμογή του 4-2-2-2 από τον Αναστασίου, για την εκπαίδευση της ομάδας πάνω σε αυτό και τις δυσκολίες του.

Αυτό ήταν το πρώτο δυνατό τεστ του Παναθηναϊκού, απέναντι σε μια ομάδα που είναι υποψήφια αντίπαλος στον γ’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Γι’ αυτό το λόγο, πέρα από το γεγονός πως η προετοιμασία βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ο Γιάννης Αναστασίου έριξε στο παιχνίδι, δύο ενδεκάδες εντελώς μπερδεμένες, που δύσκολα θα τις ξαναδούμε ακόμα ακόμα και σε οικογενειακό διπλό.

Η Μπριζ βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο, οι «πράσινοι» δεν είχαν στη διάθεση τους, παίκτες που είναι «κλειδιά» για την ομάδα, όπως ο Εσιέν και ο Σάντσεθ, αλλά δεν είχε και τους Βέμερ, Νάνο και Στιλ. Κατά αυτό τον τρόπο, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα πως ο αντίπαλος, μπορεί να βρεθεί στον δρόμο των "πρασίνων" και στην πρώτη επίσημη υποχρέωση, είναι μάλλον ανώφελο να κάνεις αγωνιστικές κρίσεις, αφού όπως έγραψα για παραπάνω οι ενδεκάδες που χρησιμοποίησε ο κόουτς, ήταν κάτι παραπάνω κι από πειραματικές.

Αυτό που κρατάω από αυτό το ματς, είναι η εφαρμογή του 4-2-2-2 στην προσπάθεια του Γιάννη Αναστασίου να βελτιώσει την ικανότητα του Παναθηναϊκού να αντεπιτίθεται πιο εύκολα, να έχει ευκολότερη και αμεσότερη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση, με πολλούς ποδοσφαιριστές να βγαίνουν μπροστά από τη μεσαία γραμμή και με την διάταξη αυτή να προσφέρει τη δυνατότητα για πολλά «σκαλοπάτια» στην προσπάθεια της ομάδας να αναπτυχθεί πιο γρήγορα. O Παναθηναϊκός με αυτόν τον τρόπο, θέλει να αξιοποιήσει τους ταχύτατους επιθετικούς που διαθέτει.

Αυτό το σχήμα πιστεύω πως θα χρησιμοποιηθεί πολύ από τους «πράσινους» ειδικά στο πρωτάθλημα. Απέναντι σε ομάδες που θα κλείνονται και θα δυσκολεύεσαι όσο περνάει η ώρα, η ανάγκη να βρίσκει τους αντιπάλους του στο «ξέφωτο» ή σε καταστάσεις ανοργάνωτης άμυνας, αν καταφέρνει να κλέβει ψηλά την μπάλα, ο Παναθηναϊκός θέλει το εύκολο γκολ. Αν βελτιωθεί αυτό το κομμάτι, οι βαθμοί θα έρχονται πιο εύκολα, πράγμα που θα δώσει περισσότερες πιθανότητες στην ομάδα του Γιάννη Αναστασίου να διεκδικήσει τον τίτλο. Μην ξεχνάτε πως τα ματς που ταλαιπωρούν τους «πράσινους», είναι τα θεωρητικά εύκολα που χάνονται εύκολα βαθμοί και από αυτά τα ματς ο Παναθηναϊκός, έχει "πληγωθεί" περισσότερο στο πρωτάθλημα, από άποψη συγκομιδής πόντων.

Το συγκεκριμένο σχήμα, θέλει βέβαια χρόνο και καιρό για να αφομοιωθεί από τους ποδοσφαιριστές. Θέλει καλό transition κι από την ανάποδη, δηλαδή μετάβαση από την επίθεση στην άμυνα, ενώ έχει θέματα, αν δεν προλάβεις να καλύψεις καλά τα άκρα σου. Δύσκολα, θαρρώ, πως ο Αναστασίου θα ρισκάρει να το εφαρμόσει σε ευρωπαϊκά ματς, τουλάχιστον στην αρχή, αλλά αυτό εξαρτάται και από τον βαθμό αφομοίωσης του σχήματος από τους παίκτες.

Από παιχνίδι σε παιχνίδι κι όσο τα βασικά κομμάτια στο «παζλ» της φετινής ομάδας του Παναθηναϊκού, θα τοποθετούνται στη θέση τους, θα μπορούμε να κάνουμε ασφαλέστερες κρίσεις. Δεδομένα πάντως, το "τριφύλλι" έχει πολλές περισσότερες επιλογές στο φετινό ρόστερ του, συγκριτικά με την τελευταία τετραετία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x