Επικαιρότητα

Συνταγές γιατρού ακόμη με τα «επώνυμα»

Και όμως, οι γιατροί συνεχίζουν να γράφουν την εμπορική ονομασία των φαρμάκων στις συνταγές που εκδίδουν.

Και όμως, οι γιατροί συνεχίζουν να γράφουν την εμπορική ονομασία των φαρμάκων στις συνταγές που εκδίδουν. Παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευθεί απέναντι στους δανειστές να πάρει πίσω τις «εξαιρέσεις» στη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, που η ίδια είχε θεσπίσει, η υποχρέωση αυτή δεν έχει υλοποιηθεί.

Η συνταγογράφηση αποκλειστικά της δραστικής ουσίας, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα στην υγεία του τρίτου μνημονίου, που «ξεχάστηκε» από τον προηγούμενο υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος ούτως ή άλλως είχε εκφράσει την αντίθεσή του στο συγκεκριμένο μέτρο. Αντίθετοι στο μέτρο αυτό είναι επίσης οι γιατροί και οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, στο μνημόνιο που ψηφίστηκε στα μέσα Αυγούστου 2015 στη Βουλή αναφέρεται ότι οι Αρχές δεσμεύονται να επαναφέρουν προηγούμενα βασικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας. Μεταξύ αυτών, η πλήρης συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, με την κατάργηση εγκυκλίου του περασμένου Απριλίου που όριζε «εξαιρέσεις» σε αυτό το μέτρο. Μάλιστα η επαναφορά στην πλήρη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας χωρίς εξαιρέσεις είναι προαπαιτούμενο και θα έπρεπε να έχει ήδη υλοποιηθεί. Υπενθυμίζεται ότι η «επίμαχη» εγκύκλιος του Απριλίου 2015 επιτρέπει την αναγραφή της εμπορικής ονομασίας των γενόσημων φαρμάκων αλλά και των φαρμάκων για χρόνιες παθήσεις στην ηλεκτρονική συνταγή από τον συνταγογραφούντα ως «προτεινόμενα», καταργώντας στην πράξη ένα μνημονιακό μέτρο που είχε ψηφιστεί το 2012. Και όπως αναμενόταν, προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των εκπροσώπων των δανειστών, που τη χαρακτήρισαν ως μονομερή ενέργεια.

Στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης με τους θεσμούς, η επαναφορά στην πλήρη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας ήταν από τα μέτρα που δεσμεύθηκε χωρίς πολλές αντιρρήσεις η ελληνική πλευρά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, με το μνημόνιο που ψηφίστηκε πρόσφατα οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να πάρουν πίσω και την εξαίρεση του 15% (οι γιατροί μπορούν να γράψουν εμπορικές ονομασίες για συγκεκριμένες παθήσεις σε ποσοστό έως 15% της αξίας της συνολικής ετήσιας συνταγογράφησής τους), που είχε τεθεί το 2012 με την ανοχή των δανειστών.

Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία επιβλήθηκε ως ένα από τα μέτρα που θα μπορούσε να αυξήσει τη διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων, η οποία ωστόσο στη χώρα μας παραμένει καθηλωμένη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μόλις δύο στα δέκα (22%) φάρμακα που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι στην Ελλάδα είναι γενόσημα, έναντι του 60% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, έως τον Δεκέμβριο του 2015, οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αύξηση του μεριδίου των γενόσημων κατά όγκο στο 40% στους εξωτερικούς ασθενείς και στο 50% στους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Αντίθετοι στη συνταγογράφηση μόνο με βάση τη δραστική ουσία είναι οι γιατροί που είδαν την κυριαρχία τους στην επιλογή του φαρμακευτικού σκευάσματος να συρρικνώνεται. Χαρακτηρίζουν το μέτρο ως «αντιεπιστημονικό» που «εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία» και αντιπροτείνουν την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x