Επικαιρότητα

Σύγκρουση για την διαδικασία στη Βουλή

Η συζήτηση ξεκίνησε στις 11, θα ολοκληρωθεί στις 3 - Αντεγκλήσεις μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και βουλευτών για τον τρόπο της συζήτησης - Ανταλλαγή πυρών με Φίλη, Λοβέρδο, Θεοχάρη και Μητσοτάκη

Στα άκρα οδηγεί την σχέση της με την κυβέρνηση η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγορώντας τον πρωθυπουργό, που έχει και την βασική ευθύνη για την εισήγηση των νομοσχεδίων αλλά και για την διαδικασία νομοθέτησης, για «καταστρατήγηση της δημοκρατικής διαδικασίας».

Αμέσως μετά έλαβε τον λόγο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας λέγοντας πως «η Πρόεδρος της Βουλής τοποθετήθηκε επί θεμάτων άσκησης των καθηκόντων της και επέδωσε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολής, η κα. Κωνσταντοπούλου ισχυρίζεται ότι με το νομοθέτημα δεν υφίσταται εγγύηση τήρησης του Συντάγματος, καταλύεται η δημοκρατία της χώρας. Με την τοποθέτηση της αναφέρθηκε προφανώς στις δικές της θεσμικές υποχρεώσεις. Διαπίστωσε κατά την κρίση της ότι αυτή την στιγμή υφίσταται κατάλυση του Συντάγματος και επιβολή ξένων δυνάμεων επι της βουλήσεως της κυβερνήσεως και των βουλευτών. Αυτά τα πράγματα είναι απολύτως πρωτοφανή και δεν προσιδιάζουν σε ευρωπαϊκό κράτος. Αυτές οι καταγγελίες να αποσυρθούν από την ΠτΒ ή αλλιώς η κυβέρνηση να καταθέσει πρόταση μομφής και να αποφασίσει το Σώμα επ' αυτού. Δεν είναι κάν νοητό σε αυτούς τους περίεργους καιρούς ο θεσμικός παράγοντας του κράτους για την λειτουργία της νομοθετικής εξουσίας να καταγγέλλει κατάλυση του Συντάγματος, νόθευση της Βουλής και να αντιμετωπίζεται ως μια ιδιορρυθμία ή μια οποιαδήποτε διατύπωση γνώμης. Περιμένω την σαφή τοποθέτηση των κομμάτων Αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε».

Επ’ αυτών η Πρόεδρος της Βουλής προτίμησε να μην απαντήσει αλλά σιωπηλώς να συμφωνήσει και να τα ενισχύσει καταθέτοντας στα Πρακτικά την σχετική της επιστολή.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου που επισήμανε τις αιχμηρές τοποθετήσεις της Προέδρου κατά της κυβέρνησης. Πρόσθεσε δε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε στην επιτροπή ότι αναγκάζεται να εισηγηθεί ένα νομοσχέδιο με το οποίο διαφωνεί. Σε εκείνο το σημείο η κυρία Κωνσταντοπούλου έσπευσε να επισημάνει πως «αυτοί που σφυροκοπούνται από την Πρόεδρο της Βουλής δεν είναι η κυβέρνηση αλλά όσοι συμπράττουν στον εκβιασμό και επισπεύδουν την ασφυξία του λαού. Μην προσπαθείτε να δηλητηριάσετε τον δημόσιο λόγο».

Από την πλευρά του ο κ. Παρασκευόπουλος αντιστρέφοντας τα όσα είπε στην επιτροπή σημείωσε ότι συμφωνεί με το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου και διαφωνεί με ένα μικρότερο που δεν είναι ικανό να αντιστρέψει την θετική του στάση. Ωστόσο στην επιτροπή είχε πει ότι ποσοτικά διαφωνεί με μικρό μέρος του νομοσχεδίου, ποιοτικά όμως με το μεγαλύτερο.

Ανταλλαγή πυρών με Νίκο Φίλη



Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κάλεσε όλες της πτέρυγες να σεβαστούν την κρισιμότητα των στιγμών και να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Όταν όμως έφτασε στην Πρόεδρο της Βουλής τότε εκτόξευσε σφοδρά πυρά.

«Κυρία Πρόεδρε και εμείς θα θέλαμε να έχουμε πιο απλόχωρη διαδικασία συζήτησης. Έχετε υπόψη σας το κοινό ανακοινωθέν που θέτει ως ημερομηνία την σημερινή. Κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτή την προθεσμία. Βεβαίως θα μπορούσαμε και εχθές να συνεδριάσουμε. Το νομοσχέδιο από χθες κατατέθηκε και σήμερα θα είχαμε την δεύτερη ημέρα συζήτησης. Σε αυτό εσείς πρέπει να απαντήσετε. Το νομοσχέδιο είναι γνωστό προ καιρού. Δυστυχώς το έφερε έτσι η πολιτική συγκυρία», είπε και πρόσθεσε: «Συνειδητοποιώντας το ιδιότυπο καθεστώς που καλείτε να νομοθετήσει η Βουλή σε πλαίσιο κατάστασης εκτάκτου ανάγκης λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας που απορρίπτει την διαδικασία που του παραβάλατε. Για όλα αυτά και για λόγους εκτάκτου ανάγκης του ελληνικού λαού πρέπει σήμερα να ολοκληρώσουμε».

Επίθεση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας



Η Πρόεδρος, απαντώντας, επιτέθηκε και τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο. «Δεν κατανοώ πώς γνωρίζεται την απάντηση του ΠτΔ. Ευγενώς μου γνωρίζει ότι ο ΠτΔ αρνείται να ενημερώσει τους ομολόγους του και με καλεί να το πράξω εγώ. Οι απόψεις μου δεν είναι προσωπικές, αλλά διατυπώνονται όπως και οι δικές του στο πλαίσιο των θεσμικών καθηκόντων».

Απαντώντας στον κύριο Φίλη είπε: «Αυτό είναι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και αριθμεί 977 σελίδες εχει ιδιαίτερη ορολογία με την οποία κάποιοι δεν είναι εξοικειωμένοι. Κάποιοι είναι νέοι βουλευτές μεταξύ των οποίων και εσείς. Δεν είναι μομφή εναντίον σας. Οι νέοι βουλευτές οφείλουν να διαβάζουν τα νομοθετήματα και να μην επαναλαμβάνουν την καρικατούρα του Χρυσοχοϊδη που δήλωσε ότι δεν είχε διαβάσει. Οι σελίδες αυτές έκαναν 7 ώρες να αναπαραχθούν από τους υπαλλήλους και αν υπολογίσει κανείς τα 2 λεπτά μελέτη ανά σελίδα, χρειάζονται 32 ώρες. Αυτά απαντούν στην ερώτησή σας γιατί δεν συνεδρίασε χθες η επιτροπή: γιατί κανείς δεν θα είχε προλάβει να μελετήσει».


Νίκος Βούτσης: Η κυβέρνηση δεν νομοθετεί καθ' υπαγόρευση



«Ουδείς μπορεί να πει ότι η κυβέρνηση λειτουργεί καθ’ υπαγόρευση. Πιεζόμαστε, αλλά μία κυβέρνηση έχει δικαίωμα να συνομολογεί, να συμβιβάζεται, πλην όμως δεν υπάρχει κανείς που να νομοθετεί καθ’ υπαγόρευση», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης «κοιτώντας» προς το προεδρείο της Ολομέλειας.

«Αυτό είναι αυτονόητο όπως είναι αυτονόητο ότι ως κυβέρνηση τηρούμε τον Κανονισμό της Βουλής, το Σύνταγμα και τον τηρούμε ακόμα και σε οριακές διατάξεις και διαδικασίες με τις οποίες στο παρελθόν είχαμε σοβαρές διαφωνίες. Ομως βρισκόμαστε εντός πλαισίου αυτών των διαδικασιών» είπε για να προσθέσει: «Η κυβέρνησή μας είναι εκλεγμένη. Εκφράζουμε με την παρουσία μας και την νομοθέτηση που διεξάγεται την λαϊκή κυριαρχία και την δημοκρατία. Ουδείς μπορεί να πει ότι αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί καθ' υπαγόρευση. Πιεζόμαστε. Μπορεί κάποιοι να εκτιμούν ότι εκβιαζόμασταν ως κυβέρνηση. Όμως μια κυβέρνηση έχει δικαίωμα να συνομολογεί, να συμβιβάζεται και να φέρνει τους συμβιβασμούς ως πολιτική πράξη. Ομως δεν υπάρχει κανείς που να νομοθετεί καθ υπαγόρευση. Με αυτή την έννοια κρινόμαστε όλοι . Για εμάς είναι σαφές ότι υπάρχει συλλογική μνημη στο λαό μας που είναι ζωντανή και ενεργή και αποτρεπτική κάθε προσπάθειας εσωτερικής ή εξωτερικής για οποιαδήποτε θεσμικό πραξικόπημα».

Ακολούθως, ο κοινο βουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είπε προς τον υπουργό Εσωτερικών «χαίρομαι που αναγνωρίζετε την ιδιοκτησία του πρώτου μνημονίου της Αριστεράς απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού περι εκβιασμών και υποδείξεων» ενώ απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο σημείωσε: «Όταν μιλάτε για πρόταση μομφής μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη γιατί η πρόταση μομφής αποτελεί πρωτοβουλία των βουλευτών».

Η συζήτηση, που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 21:30, συνεχίζεται ακόμα επί διαδικαστικών θεμάτων.

Αναλόγως με το αν θα πάρουν το λόγο ή όχι οι πολιτικοί αρχηγοί, η συζήτηση υπολογίζεται να ολοκληρωθεί περί τις 2 μετά τα μεσάνυχτα και κατόπιν να ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μην διευρυνθεί περαιτέρω η ρωγμή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, ει δυνατόν, να «επιστρέψουν» ορισμένοι εκ των 39 που διαφοροποιήθηκαν στην προηγούμενη ψηφοφορία.

Πάντως, η ομάδα των 32 που ψήφισαν «όχι» στο πρώτο πακέτο μέτρων φαίνεται πως έχει απομακρυνθεί οριστικά από την κυβέρνηση.

Πρόκειται για τους: Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ησυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκουμάς, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοίλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Κώστας Δερμιτζάκης, Ιωάννης Ζερδελης, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασιλης Κυριακάκης.

Η κυβέρνηση ωστόσο ελπίζει να ξανακερδίσει τους έξι που είχαν δηλώσει «παρών»: Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Ηρώ Διώτη, Νίκος Μιχελάκης, Βασιλική Λέβα, αλλά και την απούσα Αλεξάνδρα Τσανάκα.

Στην ουσία, η κυβέρνηση παίζει τα ρέστα της στην αποψινή ψηφοφορία. Και αυτό, καθώς την ώρα που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ απειλείται με νέες «διαρροές», καθιστώντας πολύ πιθανό το σενάριο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να πέσει κάτω και από την κοινοβουλευτική δύναμη των 120 βουλευτών, που αποτελεί «ψυχολογικό όριο», Ζωή Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτης Λαφαζάνης κλιμακώνουν την επίθεσή τους στον Αλέξη Τσίπρα.

Καθώς φαίνεται, η αποψινή ψηφοφορία θα αποτελέσει μια τελική αναμέτρηση ανάμεσα σε όσους στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα και σ' εκείνους που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και στην πρόεδρο της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x