Επικαιρότητα

Συγκρουσιακό κλίμα και πόλωση με αφορμή το κοινωνικό μέρισμα

Σε εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση θα μετατραπεί η συζήτηση για το μέρισμα.

Με την πόλωση να έχει χτυπήσει «κόκκινο» Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθουν την Δευτέρα στην βουλή με τις φαρέτρες τους γεμάτες από όπλα και έτοιμοι για μια σφοδρή σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης. Μπορεί επισήμως να συζητείται η ψήφιση του νομοσχεδίου για την κατανομή του μερίσματος, ωστόσο τα όσα έχουν προηγηθεί με τις φονικές πλημμύρες στην Δυτική Αττική, την εισβολή του «Ρουβίκωνα» στο Πεντάγωνο, την υπόθεση Καμμένου αναμένεται να κυριαρχήσουν στην σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τόσο στο Μαξίμου όσο και στο Μοσχάτο ποντάρουν πολλά σε επικοινωνιακό επίπεδο στην αναμέτρηση μεταξύ των δύο αρχηγών, καθώς τα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα δημιουργούν τριγμούς στην κυβερνητική συνοχή αλλά και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δείτε Live τη συζήτηση:



Ομιλίες με «Αριστερό» και «Δεξιό» πρόσημο

Ο πρωθυπουργός έχοντας ως όπλο το πλεόνασμα του 1,4 δισ. ευρώ από τα οποία θα στηριχθούν αδύναμες κοινωνικά ομάδες, θα υπεραμυνθεί της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση και θα εμφανιστεί αισιόδοξος για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια κατηγορώντας της ΝΔ ότι διαψεύστηκαν όλες οι καταστροφολογικές της προβλέψεις. Παράλληλα θα επιχείρησε να δικαιολογήσει την υπερφορολόγηση με τις offshore εταιρείες και τα «Paradise Papers», ένα αφήγημα που συνεχίζει να πείθει την κοινοβουλευτική του ομάδα και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το κόμμα του οποίου θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για το μέρισμα, θα κάνει λόγο για «ματωμένο» πλεόνασμα που προέκυψε από τα σκληρά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση κυρίως εναντίον των αδυνάμων και παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα θα επιχειρήσει να αποδομήσει τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα. Στη ΝΔ κάνουν λόγο για προεκλογικές παροχές και εκτιμούν πως η επόμενη χρονιά θα μας οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες καθώς ήδη παρατηρείται βουτιά στα έσοδα, ενώ η τρίτη αξιολόγηση ακόμα δεν έχει κλείσει, παρά τις δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα και του οικονομικού επιτελείου.

Μάχη για τον καταλογισμό ευθυνών στις φονικές πλημμύρες

Η τραγωδία στις περιοχές της Δυτικής Αθήνας και οι καταλογισμός των ευθυνών θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στην σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βάλει στο στόχαστρο τόσο την Ρένα Δούρου όσο και τον Αλέξη Τσίπρα για τα αντιπλημμυρικά μέτρα που έχουν μείνει στα χαρτιά, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις της Περιφέρειας Αττικής. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ θα κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι κρύβεται, καθώς δεν επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και περιορίστηκε στην «ασφάλεια» μιας σύσκεψης στη Ελευσίνα και αυτό 30 ώρες μετά τις φονικές πλημμύρες. Επίσης θα τον καλέσει να στηρίξει έμπρακτα τους πολίτες που επλήγησαν ζητώντας την βοήθεια από τον ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης όπως άλλωστε έχει πράξει ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να αποποιηθεί οποιασδήποτε ευθύνης τονίζοντας πως πρόκειται για ένα πρόβλημα δεκαετιών το οποίο δεν αντιμετώπισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τις ΝΔ και θα αναφέρει παρόμοιες καταστροφικές πλημμύρες που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν. Δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ολομέλειας να αναφερθεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων.

Σύγκρουση με βολές εκατέρωθεν

Η αντιπαράθεση αναμένεται να φτάσει στα άκρα όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθούν στο ζήτημα του Πάνου Καμμένου και στα «Paradise Paper» αντίστοιχα. Στην ΝΔ συντηρούν εδώ και περίπου δύο εβδομάδες το θέμα της πώλησης 300 χιλιάδων βλημάτων στη Σαουδική Αραβία μέσω μεσολαβητή γεγονός που απαγορεύεται, ενώ παράλληλα αναζητούνται και τα 66 εκ. ευρώ που ήταν το κόστος από την αγοραπωλησία. Η αξιωματική αντιπολίτευση που βάζει στο ίδιο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Άμυνας, θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί καθώς από την στιγμή που άρχισαν οι αποκαλύψεις το Μαξίμου δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο. Ωστόσο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Πάνου Καμμένου ο οποίος όπως έχει τονίσει σε αναρτήσεις του στο Twitter ετοιμάζεται να μιλήσει την Δευτέρα για την επίμαχη υπόθεση.

Ο Αλέξης Τσίπρα θα απαντήσει βάζοντας στο ίδιο ζύγι την εμπλοκή της Μαρέβας Μητσοτάκη στην λίστα με τα «Paradise Paper» καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση επί της ουσίας. Άλλωστε ο πρωθυπουργός αρέσκεται να αναφέρεται σε λίστες, (Λαγκάρντ, λιχτνεστάϊν κ.α) καθώς το ίδιο είχε πράξει και στο παρελθόν, όταν ακόμα ήταν στην αντιπολίτευση υποστηρίζοντας το δικό του «λεφτά υπάρχουν». Το ίδιο αφήγημα ακολούθησε όταν ανέλαβε την εξουσία προσθέτοντας νέες λίστες όπως τα «panama paper» ισχυριζόμενος πως θα χτυπήσει την φοροδιαφυγή φέρνοντας έσοδα εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία, αλλά ο θησαυρός εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε άνθρακας.

Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ για Καμμένο – Ψυχραιμία συνιστά το Μαξίμου

Στην Κουμουνδούρου επικρατεί έντονη δυσφορία για τον κυβερνητικό εταίρο, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που καλούνται να απολογηθούν για τον υπουργό Άμυνας. Τα μηνύματα δυσαρέσκειας από στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν φτάσει μέχρι το Μαξίμου, καθώς όπως λένε δεν είναι η πρώτη φορά που στηρίζουν τον Πάνο Καμμένο για ζητήματα που δεν έχουν σχέση με την κυβερνητική συμμαχία. Το ταξίδι στο Λονδίνο του προέδρου των ΑΝΕΛ και η εμφάνιση του στο καζίνο, η εμπλοκή του με το NOOR1 και τώρα η υπόθεση με την Σαουδική Αραβία έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ωστόσο συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα συνιστούν ψυχραιμία και σημειώνουν πως εκείνο που προέχει είναι να μην διαταραχθεί η κυβερνητική συνοχή προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση.

Οι βόλτες του Ρουβίκωνα και το άβατο των Εξαρχείων

Από την σύγκρουση στην βουλή δεν θα απουσιάσει για μία ακόμη φορά το ζήτημα της ανομίας με τον «Ρουβίκωνα» να έχει ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας, εισβάλοντας ακόμα και στο Πεντάγωνο αλλά και τα όσα καθημερινά γίνονται στα Εξάρχεια με την αστυνομία να βρίσκεται σε ρόλο θεατή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθώντας σε αυτό το σημείο το δόγμα «νόμος και τάξη» θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «χαϊδεύει» τους αντιεξουσιαστές και θα καλέσει τον Πάνο Καμμένο αλλά και τους βουλευτές τους ΑΝΕΛ να πάρουν θέση για όσα έγιναν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπως και για το γεγονός ότι δεν συνελήφθη κανένα μέλος από την ομάδα του «Ρουβίκωνα».

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x