Επικαιρότητα

ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτη μέρα ως ενιαίο κόμμα

Τι θα κάνουν τώρα οι συνιστώσες. Οι εύθραυστες ισορροπίες που καλείται να διαχειριστεί ο Α. Τσίπρας

Νικητής απέρχεται από το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλέξης Τσίπρας, εφόσον αναδείχθηκε πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό 74,07%. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μία από τις πιθανές αναγνώσεις του εκλογικού αποτελέσματος από τις εσωκομματικές κάλπες στις οποίες προσήλθαν περί τους 3.500 συνέδρους. Διότι ο κ. Τσίπρας είναι μεν πλέον ο 1ος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η εσωτερική όμως «αντιπολίτευση» της οποίας ηγείται ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης με την Αριστερή Πλατφόρμα, επιμένει να υπενθυμίζει στην πλειοψηφούσα παράταξη του κ. Τσίπρα ότι «ΣΥΡΙΖΑ» σημαίνει «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Για τον κ. Λαφαζάνη, φυσικά, η έμφαση δίνεται στο «ριζοσπαστική»., Αμέσως μετά από το Συνέδριο είναι ακόμη πιο εμφανές το πόσες είναι οι ισορροπίες που καλείται να τηρήσει ο κ. Τσίπρας, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε απορία θα μπορούσε να είναι και ένα ανοιχτό, ακανθώδες ζήτημα για το κόμμα που κατέχει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Για παράδειγμα, οι συνιστώσες διαλύθηκαν ή όχι; Το ότι ορισμένες εξ αυτών, αριθμητικά αδύναμες, έλαβαν προθεσμία -έστω και αόριστη, εντός «εύλογου διαστήματος»- προκειμένου να λύσουν το υπαρξιακό τους ζήτημα, ερμηνεύεται σαν τακτικός ελιγμός ή ήττα για τον κ. Τσίπρα και την πλειοψηφική τάση;

Προς το παρόν, πάντως, μένει εκτεθειμένος στις οξείες επιθέσεις των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ που καταλογίζουν στην ηγεσία του αδυναμία να επιβάλει πλήρως την ενιαιο-ποίηση της παράταξης., Αφήνοντας κατά μέρος τον κ. Μανώλη Γλέζο και τα επικοινωνιακά τρικ που, αριστοτεχνικά ομολογουμένως, χρησιμοποίησε με φαντασμαγορικό τρόπο στην εσωτερική αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση της Αριστερής Πλατφόρμας. Το γεγονός είναι ότι ο κ. Λαφαζάνης είδε τις τροπολογίες που πρότεινε επί των προγραμματικών θέσεων να απορρίπτονται από την πλειοψηφία των συνέδρων.

Παρόλα αυτά, η ακύρωση των μνημονιακών συμβάσεων και η διαγραφή του χρέους της Ελλάδας, η κρατικοποίηση της οικονομίας, η έξοδος από το ευρώ και ο περιορισμός των συμμαχιών που θα πρέπει να συνάψει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, αποτελούν πυρήνα αρχών για την Αριστερή Πλατφόρμα.

Η οποία, κατέλαβε ποσοστό άνω του 30%, ενώ, ας μην το ξεχνάμε, ο κ. Λαφαζάνης είναι ο ένας εκ των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ., Με δεδομένο ότι η ριζοσπαστική τάση του κ. Λαφαζάνη είναι μια υπολογίσιμη δύναμη αλλά και, ενδεχομένως, ένα διαρκές «χαλινάρι» στα πανταχόθεν ανοίγματα που μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στη χάραξη της πολιτικής και την επιλογή της ρητορικής του. Γνωρίζει ότι οφείλει να κρατήσει απόσταση από την «πασοκ-οποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ η οποία πλανάται σαν εφιάλτης στη συνείδηση πολλών από τα στελέχη του κόμματος.

Εξίσου όμως ο πρόεδρος καλείται να αποφύγει τον απομονωτισμό, τους ατελέσφορους λεονταρισμούς και, τελικά, την παραίτηση από τη διεκδίκηση της εξουσίας., Εφόσον δηλώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος και «υπερ-ώριμος» να κυβερνήσει, η άσκηση της πολιτικής του συνιστά σπαζοκεφαλιά για προχωρημένους λύτες. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλείται να αποδείξει ότι είναι τέτοιος, ιδιαίτερα μετά από τις πενθήμερες ζυμώσεις του Συνεδρίου. Εξάλλου, το Πολυνομοσχέδιο, οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα, οι αποκρατικοποιήσεις κ.ο.κ. δεν έκαναν διακοπή ένεκα Συνεδρίου. Αντιθέτως, εξακολουθούν να βράζουν, ερήμην των εσωτερικών διεργασιών στο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x