Κώστας Μιαούλης

Τα δύο μεγάλα στοιχήματα του Τούντορ

Ο Κώστας Μιαούλης, γράφει στο sport-fm.gr για τα δύο μεγάλα στοιχήματα που θα πρέπει να κερδίσει, ώστε να βάλει τις κατάλληλες βάσεις ο Ιγκόρ Τούντορ για τη θητεία του στον ΠΑΟΚ.

Τους στόχους, τους οριοθετεί η κάθε ομάδα. Το αποκλειστικό μου κριτήριο, για το τι μπορεί να καταφέρει ο Τούντορ τη νέα σεζόν στον ΠΑΟΚ, δεν είναι μόνο η κατάκτηση κάποιου τίτλου. Ο Κροάτης, θα είναι κατά την άποψη μου επιτυχημένος, αν μπορέσει να δημιουργήσει, με την βοήθεια του Άρνεσεν, μια ομάδα με νορμάλ αγωνιστική συμπεριφορά. Μια ομάδα που θα είναι ισορροπημένη, μέσα στη σεζόν, μια ομάδα που να έχει αρχή και τέλος, μια συγκεκριμένη ποδοσφαιρική λογική. Ένα σύνολο που δεν θα κάνει πρωταθλητισμό στον πρώτο γύρο και στο δεύτερο θα είναι για… φούντο. Κυρίως όμως, μια ομάδα που θα έχει αποδυτήρια με στεγανά και όχι με διαρροές και για τα οποία δεν θα μπορεί ο καθένας να έχει άποψη και γνώμη.

Η επιλογή ενός νέου τεχνικού, για μένα έχει λογική και δεν εμπεριέχει κανένα ρίσκο. Δηλαδή, τι χειρότερο μπορεί να κάνει ο Τούντορ, από τα χάλια των προκατόχων του, των προηγούμενων ετών, ορισμένοι εκ των οποίων έπαιρναν και έναν… σκασμό λεφτά; Από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ, θα μηδενίσει το κοντέρ σε πολλά επίπεδα και όπως φαίνεται θα υπάρξουν και μπόλικες αποχωρήσεις, είναι θετικό να χτίσει ο ΠΑΟΚ, πάνω σε ένα νέο προπονητή, που αν αρπάξει την ευκαιρία του, θα έχει τη δυνατότητα να δουλέψει σε ένα προτζεκτ, για κάμποσα χρόνια. Με δύο λόγια, αυτά τα περί ρίσκου που παίρνει ο Άρνεσεν, δεν με βρίσκουν σύμφωνο.

Ο Τούντορ, θα πρέπει να επικεντρωθεί σε ένα θέμα αγωνιστικό και σ’ ένα εξωαγωνιστικό, που όμως έχει να κάνει με χώρο που βρίσκεται κοντά στο τερέν. Το αγωνιστικό, αφορά την αμυντική του λειτουργία. Διαβάζω από τους αρμόδιους ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ κι από τα σάιτ που ασχολούνται με το ρεπορτάζ του «Δικεφάλου» του Βορρά, πως τα αγαπημένα συστήματα, αυτά στα οποία αρεσκόταν να στηρίζεται είναι το 4-2-3-1 και το 3-5-2.

Μη γνωρίζοντας τους ποδοσφαιριστές που θα πάρει και μη ξέροντας τι θα επιλέξει, όχι μόνο από τα δύο, αλλά ίσως και από κάποια άλλα, θεωρώ πως ο Τούντορ, είναι ακόμα σε μια στιγμή της καριέρας του, που δεν μπορεί να καταλήξει ακόμα σε ένα σήμα κατατεθέν σχήμα, όπως έχουν διάφοροι, πιο περπατημένοι τεχνικοί. Αυτό το οποίο όμως, σίγουρα θα χρειαστεί ν’ αποτελεί την πρώτιστη σκέψη στο μυαλό του, αφορά την ΑΜΥΝΑ.

Ο ΠΑΟΚ με τη λήξη του φετινού πρωταθλήματος, είχε την χειρότερη άμυνα της πρώτης δεκάδας με 42 τέρματα παθητικό, ενώ και η επίδοση της σεζόν 2013-14 τον κατέτασσε, ως την χειρότερη αμυντικά ομάδα, ανάμεσα στις πέντε πρώτες του πρωταθλήματος. Με λίγα λόγια, ο Τούντορ, σαν αμυντικός που ήταν, θα πρέπει να έχει ως άμεση προτεραιότητα, την τακτοποίηση της αμυντικής του λειτουργίας. Για τα αρχικά στάδια το 4-2-3-1 φαίνεται πιο ασφαλές. Το 3-5-2 θέλει πιο εξειδικευμένο υλικό στην άμυνα και βασικά πάρα πολλή δουλειά για να συντονιστεί η κατάσταση. Τα περισσότερα και τα πιο αξιόπιστα εργαλεία για να δουλέψει στη νέα σεζόν, ο Κροάτης και ο Άρνεσεν, θαρρώ πως στην ενίσχυση αυτού του χώρου θα πρέπει να στοχεύσουν. Άλλωστε μεσοαμυντικά ο ΠΑΟΚ, έτσι κι αλλιώς, είχε σοβαρές ελλείψεις στο ρόστερ του, την σεζόν που τελείωσε.

Το δεύτερο Α, στο οποίο αναφέρομαι είναι τα ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ. Η κατάσταση τα τελευταία χρόνια, στον «Δικέφαλο» του Βορρά, είχε ξεφύγει με γεγονότα που αποτέλεσαν …πριόνισμα στην καρέκλα των εκάστοτε «προπονητών». Να θυμηθώ τις τηλεδιασκέψεις με τους ποδοσφαιριστές να μιλούν με τον Ιβάν, την ώρα που ο προπονητής (Στέφενς) ήταν εκτός δωματίου; Να θυμηθώ το άδειασμα του Τζαβέλλα στον Άγγελο, παραμονές σημαντικού αγώνα; Να θυμηθώ πως Κλάους και Σάλπι έλεγαν τον Φλεβάρη, πως δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στα αποδυτήρια, αλλά στο φινάλε της χρονιάς, ο Κλάους άφησε πολλά υπονοούμενα για συμπαίκτες του; Να θυμηθούμε τις διαρροές από τα αποδυτήρια; Τις δηλώσεις του Γ.Χ πως έχει χαθεί η δομή και η ιεραρχία στα αποδυτήρια στο φινάλε των πλέι-οφ; Το να απαριθμήσουμε όλα τα περιστατικά θα μας πάρει ώρα…

Θεωρώ πως το ξεκαθάρισμα που θα γίνει, δεν θα έχει αποκλειστικό κριτήριο τα αγωνιστικά προσόντα των παικτών, αλλά θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσο, δημιούργησαν ή όχι προβλήματα ορισμένοι. Ακόμα και αν πάρουν ευκαιρία, σε έναν ΠΑΟΚ που θα ξαναβρεί την δομή και την ιεραρχία του στα αποδυτήρια, όπως είπε ο Γ.Χ, θεωρώ πως δεν θα έχει κανένας την ευχέρεια να διαταράξει τις ισορροπίες. Προφανώς και ο Ιβάν Σαββίδης, που κάποιους παίκτες του είχε «παραχαϊδέψει», κατά την ταπεινή μου άποψη, να πήρε το μάθημα του. Από κάτω προς τα πάνω ιεραρχικά, Τούντορ και Άρνεσεν, πρέπει να λύσουν με δραστικό τρόπο, οποιαδήποτε θέματα αποδυτηρίων, αν προκύψουν τέτοια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x