sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τα δεδομένα και τα ανοιχτά μέτωπα της επόμενης περιόδου για την ΑΕΚ

Ξεκινάει σιγά-σιγά ο σχεδιασμός για την μπασκετική ΑΕΚ, μετά από μια άκρως επιτυχημένη σεζόν, που συνοδεύτηκε με την κατάκτηση δύο τροπαίων.

Μέσα σε διάστημα τριών μηνών η ΑΕΚ κατέκτησε όσα τρόπαια… δεν είχε πάρει τα προηγούμενα 16 χρόνια και γέμισε χαρά τους φιλάθλους της δείχνοντας πως επέστρεψε για τα καλά στο κορυφαίο επίπεδο.

Οι σπουδαίες νίκες στο Κύπελλο Ελλάδος κόντρα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, σε συνδυασμό με την κατάκτηση του τροπαίου στο θεσμό, όπως και η πορεία μέχρι το τέλος της διαδρομής στο Basketball Champions League με την αύρα του ιωβηλαίου από το «έπος του ‘68» να τη συνοδεύει, επιβεβαιώνουν ότι η «Βασίλισσα» έκανε άλματα προόδου.

Γράφει ο Γιώργος Πετρίδης
Ναι μεν πέρασε από… σαράντα κύματα, με αρκετά σκαμπανεβάσματα, γκρίνιες και ανακατατάξεις μέσα στη σεζόν, αλλά ποιος μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι η φετινή ΑΕΚ είναι επιτυχημένη; Υπάρχει φυσικά ο αστερίσκος της αποτυχίας στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπου έκανε πισωγύρισμα σε σχέση με πέρσι τερματίζοντας 5η στην κανονική περίοδο, ενώ στα playoffs αποκλείστηκε πρόωρα (στα προημιτελικά) από τον πιο «διψασμένο» ΠΑΟΚ κι ενώ δεν υπήρχαν τα διαθέσιμα… ποσά ενέργειας και φρεσκάδας.

Στο προκείμενο τώρα, που αφορά την επόμενη μέρα. Καταρχάς, να αναφερθεί πως ολοκληρώνονται τα συμβόλαια όλων των Αμερικανών, αλλά και των περισσότερων Ελλήνων. Φυσικά, μεγάλο ρόλο θα παίξει και ποιος θα είναι ο επόμενος τεχνικός της «Ένωσης», με τον Ντράγκαν Σάκοτα να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το μέλλον του. Ο Μάκης Αγγελόπουλος πάντως θα εξακολουθήσει να δηλώνει «παρών» διατηρώντας πάνω-κάτω το ίδιο μπάτζετ σε σχέση με πέρσι κι ενώ αναμένονται εξελίξεις τους προσεχείς μήνες στο θέμα της μετεγκατάστασης σε νέο γήπεδο.
inner

Κέβιν Πάντερ: Η προσθήκη του το Φεβρουάριο έδωσε μια έξτρα επιθετική λύση από την περιφέρεια και σίγουρα στη μνήμη όλων έχει μείνει χαραγμένο το μεγάλο τρίποντο στο Νίμπουρκ, που έδωσε την πρόκριση στους «8» του Basketball Champions League. Η παρουσία στους δύο μεγάλους τελικούς ήταν καθοριστική και υπάρχει θέληση από τις δύο πλευρές για να συνεχιστεί η συνεργασία τους.

Ντελρόι Τζέιμς: Πολύ χρήσιμο «εργαλείο» σε άμυνα και επίθεση. Ένας φόργουορντ που μπορεί να μαρκάρει από το «1» (όπως φάνηκε και με την τάπα στον Κούπερ στον τελικό του Basketball Champions League) μέχρι το «5». Έγινε ήδη μια πρώτη κρούση για να συνεχίσει, κάτι που φαίνεται να επιθυμεί και ο ίδιος.

Μάικ Γκριν: MVP του Final Four του Basketball Champions League λόγω της πολύ καλής απόδοσής του στον τελικό. Ήταν πάντα παρών στα μεγάλα ματς, βοήθησε με την εμπειρία του, αλλά αναζητείται κάτι πιο «φρέσκο». Άλλωστε, είναι 32… Μαΐων και το ζητούμενο για τους ανθρώπους της ΑΕΚ είναι να βρεθεί κάποιος βασικός point guard με πιο γρήγορα πόδια και μεγαλύτερη σταθερότητα.
inner
Μάνι Χάρις: Το βαρύ πυροβολικό της φετινής ΑΕΚ, ανέβασε επίπεδο την ομάδα από το τέλος του Οκτωβρίου που ενσωματώθηκε. Με τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον συλλόγων που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα και μπορούν να του προσφέρουν παχυλό συμβόλαιο. Για την ώρα φαντάζει πολύ δύσκολο να παραμείνει.

Βασίλης Ξανθόπουλος: Η εμπειρία του και το καθαρό μυαλό του έκαναν τη διαφορά σε στιγμές που «θόλωνε» η ομάδα. Υπάρχει οψιόν ανανέωσης από την ομάδα για έναν ακόμα χρόνο και κατά 99% θα συνεχίσει στην «Ένωση».

Ντούσαν Σάκοτα: Ο αρχηγός της ομάδας έρχεται από την πιο ώριμη σεζόν της καριέρας του, που συνοδεύτηκε από κάποια μεγάλα σουτ και εμφανίσεις σε κρίσιμες αναμετρήσεις. Έχει συμβόλαιο και θα… μείνει εδώ με στόχο να σηκώσει κι άλλες κούπες.

Παναγιώτης Βασιλόπουλος: Ένας από τους παίκτες που αποκτήθηκαν μεσούσης της περιόδου και βοήθησε όποτε χρειάστηκε, ιδίως στο κρίσιμο ματς με την Μπαϊρόιτ. 50-50 οι πιθανότητες παραμονής του, αν και κερδίζει πόντους λόγω του χαρακτήρα και της εργατικότητάς του.

Έντιν Άτιτς: Αποκτήθηκε το 2015 ως μεγάλο ταλέντο, ωστόσο έχει μείνει στάσιμος, κάτι που φαίνεται στον περιορισμένο χρόνο συμμετοχής του σε Ελλάδα και Ευρώπη κι ας ήταν ο 6ος ξένος της ομάδας. Υπάρχει συμβόλαιο μαζί του, όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί. Πιθανό το ενδεχόμενο να δοθεί δανεικός.

Γιαννούλης Λαρεντζάκης: Βελτιώνει το παιχνίδι του αγώνα με αγώνα, σεζόν με σεζόν. Το συμβόλαιό του λήγει το 2020 και θα συνεχίσει να φορά τη φανέλα της ΑΕΚ και την επόμενη περίοδο με πιο ηγετικό ρόλο.
inner

Δημήτρης Μαυροειδής: Έκανε κάποια μεγάλα ματς, όμως ήταν… απών σε κάποια άλλα. Στις αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ αγωνίστηκε ελάχιστα και η λογική λέει πως δεν θα ανανεωθεί το συμβόλαιό του που ολοκληρώνεται.

Βασίλης Καββαδάς: Αποκτήθηκε το Νοέμβριο με στόχο να προσφέρει πόντους και «βρώμικη» δουλειά μέσα από τη ρακέτα. Εντούτοις, δεν βοήθησε όσο περίμεναν οι άνθρωποι της ΑΕΚ, η οποία έχει στα χέρια της την οψιόν για ανανέωση του συμβολαίου του. Θα παίξει το ρόλο του το γεγονός πως είναι… Έλληνας και βρίσκεται σε καλή ηλικία.

Βινς Χάντερ: Μία ακόμα «διορθωτική» κίνηση που έγινε τον Ιανουάριο. Undersized, αλλά πολύ αθλητικός σέντερ, έβαλε ένα λιθαράκι παραπάνω σε σχέση με τον προκάτοχό του, Ελόνου. Η συνεργασία των δύο πλευρών ολοκληρώνεται και ο ίδιος θα «ψαχτεί» πάλι -μέσω Summer League- για μια θέση στο ΝΒΑ, κάτι που σημαίνει πως θα καθυστερήσει η περίπτωσή του.

Από ‘κει και πέρα, συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν έχουν και οι νεαροί Αγραβάνης, Ρογκαβόπουλος, Σκουλίδας, Τσαλμπούρης, με τους δύο τελευταίους να επιστρέφουν από τους δανεισμούς τους. Οι περιπτώσεις τους θα κριθούν από τον προπονητή της ΑΕΚ, αφού υποβόσκει ενδεχόμενο κάποιοι εξ αυτών να παραχωρηθούν δανεικοί. Παρελθόν θα αποτελέσει φυσικά και ο Τσινέμελου Ελόνου.

Ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο ταλαντούχος Δημήτρης Μωραΐτης, ο οποίος λογιζόταν ως 3ος point guard από τον Σωτήρη Μανωλόπουλο, αλλά ο χρόνος του περιορίστηκε ακόμα περισσότερο μόλις αποχώρησε ο Έλληνας κόουτς. Υπάρχει οψιόν ανανέωσης από την πλευρά της ΑΕΚ και θα γίνει μια κουβέντα μαζί του.

Και για το τέλος, Ντράγκαν Σάκοτα. Ο Σέρβος τεχνικός, που διαδέχθηκε τον Μανωλόπουλο (σ.σ. έβαλε κι εκείνος το κατιτίς του), χαρακτηρίζεται απόλυτα επιτυχημένος στην 3η θητεία του στην ομάδα και κατάφερε να ανέβει στη 2η θέση της λίστας των προπονητών με τα περισσότερα τρόπαια στην ιστορία της «Ένωσης». Ο ίδιος δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τι θα κάνει και από ποιο πόστο θα συνεχίσει, ενώ θα γίνει μια συνάντηση με τον Μάκη Αγγελόπουλο προς το τέλος της εβδομάδας.
inner

Όσον αφορά τους υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους, είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε με ονόματα και… διευθύνσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι από την πλευρά της ΑΕΚ ξεκαθαρίζεται πως ο εντυπωσιακός γκαρντ του Λαυρίου, ΜακΚένζι Μουρ, δεν… ενθουσιάζει λόγω χαρακτήρα.

Γιώργος Πετρίδης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x