Επικαιρότητα

Τα δηλητήρια σώζουν ανθρώπινες ζωές, λένε Βέλγοι επιστήμονες

Ό,τι θα φθάναμε στο σημείο πως δεν θα έπρεπε να φοβόμαστε τα εξαιρετικά δηλητηριώδη ζώα, όπως τα φίδια, αλλά να αγαπάμε το φαρμάκι τους, ποιος να το περίμενε!

Στο παρακάτω ρεπορτάζ του Euronews αναφέρεται ότι το δηλητήριο ζώων που μπορεί να σκοτώσει, θα μπορούσε τελικά να συμβάλει στη θεραπεία του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλεργιών ή ακόμη και την παχυσαρκία.

Μία ασυνήθιστη φάρμα στο νότιο Βέλγιο φιλοξενεί περίπου 200 εξαιρετικά δηλητηριώδη φίδια.

Όλα τους εκτρέφονται προσεκτικά με έναν υπερφιλόδοξο ερευνητικό σκοπό.

Μέχρι τώρα, δηλητήρια φιδιών έχουν μπει στο μικροσκόπιο μόνο και μόνο για να βρεθεί αντίδοτο.

Αλλά, αυτό θέλει να το αλλάξει η εταιρία ALPHA Biotoxine.

«Με εργαλείο τη βασική έρευνα για τον προσδιορισμό των ουσιών σε αυτά τα δηλητήρια, αναζητεί τις τοξικές ιδιότητές τους που μπορούν να μετατραπούν σε θεραπευτικές δυνατότητες», λέει εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας.

Αυτό το διάστημα έχουν μπροστά τους το δηλητήριο από μία επικίνδυνη οχιά της Νότιας Αμερικής.

Πρόκειται για ένα πολύ ενεργό και ισχυρό δηλητήριο - ένα πολύπλοκο κοκτέιλ χημικών και θέλουν να προσδιορίσουν ποια από αυτά τα συστατικά έχουν πιθανότητες να εξελιχθούν σε νέα φάρμακα.

Επιστήμονες από ένα ερευνητικό πρόγραμμα κατάφεραν με τη χρήση φασματομετρίας μάζας και άλλων σύνθετων τεχνικών να αναλύσουν τις τοξίνες από 203 δηλητηριώδη είδη του ζωικού βασιλείου.

Περίπου 4.000 τοξίνες υποβάλλονται στη συνέχεια σε πολύπλοκες βιολογικές και συνθετικές διαδικασίες.

Στην τελική φάση συλλέχθηκε μία ρητίνη, που υποβλήθηκε σε δοκιμαστικό τεστ.

Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, λένε οι ερευνητές, και το αρχικό δηλητήριο έγινε φάρμακο κατά ορισμένων ασθενειών, κάτι που φαντάζει με θέμα Επιστημονικής Φαντασίας.

Τα περισσότερα από τα ζώα που έδωσαν το δηλητήριό τους είναι υπό εξαφάνιση, υποφέρουν από παράνομο κυνήγι και τα φυσικά τους οικοσυστήματα καταστρέφονται.

«Αν μπορούν να δείξουν οι επιστήμονες ότι τα ζώα αυτά μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα για τον άνθρωπο, ίσως να ενδιαφερθούμε τότε περισσότερο να μην εξαφανιστούν», λέει ο Ρεμί Φούρμι, χημικός βιολόγος του πανεπιστημίου της Λιέγης.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x