sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τα παιχνίδια της ζωής τους!

Έχουν σηκώσει 41 Κύπελλα, συναντήθηκαν 6 φορές σε τελικό με τον έναν να μη γίνεται ποτέ και στον άλλον εκτελούν... ακόμη πέναλτι. Όλες οι μάχες Ολυμπιακού -ΑΕΚ για την κούπα.

Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν σηκώσει 41 Κύπελλα μαζί (27/14), όμως οι δρόμοι τους σε τελικό της διοργάνωσης έχουν συναντηθεί μόλις 6 φορές. Οι μάχες τους τα είχαν όλα. Γκολάρες, ανατροπές, αποβολές, κούπα χωρίς αγώνα, μέχρι και ματς... που ακόμη εκτελούν πέναλτι. Το sport-fm.gr σας τις θυμίζει.

1952-53: Επιβεβαίωση κυριαρχίας



17.05.1953: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-2
(20' Κοπανίδης, 37' Κανσός, 79' Δαρίβας - 83' Χ. Σεραφείδης, 88' Κανάκης)

To πρώτο τους ραντεβού ήταν τον μακρινό Μάιο (17) του 1953. Ο Ολυμπιακός , που εκείνη την περίοδο είχε τα ηνία, τα κατάφερε. Στην πρώτη μονομαχία με την ΑΕΚ σε επίπεδο τελικού, οι ερυθρόλευκοι χαμογέλασαν φτάνοντας για τρίτη συνεχόμενη φορά και τέταρτη στην ιστορία τους στην κατάκτηση του Κυπέλλου.

Ολυμπιακός: Καραπατής, Ρωσσίδης, Σούλης, Μουράτης, Ξανθόπουλος, Μπέμπης, Κανσός, Κοκκινάκης, Κοπανίδης, Δαρίβας, Δρόσος

ΑΕΚ: Δελαβίνιας, Παραγυιός, Γούλιος, Δαράκης, Μάνεσης, Παπαθεοδώρου, Εμμανουηλίδης, Κανάκης, Παπαγεωργίου, Σταματιάδης, Χ. Σεραφείδης

Γήπεδο: Λεωφόρος Αλεξάνδρας

inner

1955-1956: Ανατροπή σκηνικού



24.06.1956: ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-1
(22' Χανιώτης, 67' Κανάκης - 26' Δαρίβας)

Τρία χρόνια αργότερα ήρθε η στιγμή να πάρει πίσω το αίμα της η Ένωση. Σε μία περίοδο μάλιστα, που οι κιτρινόμαυροι δεν είχαν καλές στιγμές κατάφεραν να νικήσουν τους Πειραιώτες, που τότε επέκτειναν την κυριαρχία τους. Το γκολ που έκρινε το παιχνίδι των δύο ομάδων ήρθε έπειτα από εξαιρετικό σουτ του Γιάννη Κανάκη, που τον περασμένο Μάρτιο έφυγε από την ζωή σε ηλικία 89 ετών.



ΑΕΚ: Σεραφείδης, Παραγυιός, Καρακατσάνης, Τσαγκάρης, Ζωγράφος, Πούλης, Εμμανουηλίδης, Κανάκης, Χανιώτης, Σταματιάδης, Κουρτίδης

Ολυμπιακός: Θεοδωρίδης, Ρωσσίδης, Σούλης, Ξανθόπουλος, Μπέμπης, Κοτρίδης, Μουστακλής, Ιωάννου, Υφαντής, Πολυχρονίου, Δαρίβας

Γήπεδο: Λεωφόρος Αλεξάνδρας

inner

1965-66: Χωρίς... ιδρώτα



ΑΕΚ - Ολυμπιακός 2-0 α.α.

Το ματς που δεν έγινε ποτέ. Η ΑΕΚ κατέκτησε το έκτο Κύπελλο της ιστορίας της χωρίς να παίξει τελικό αλλά ούτε και τον ημιτελικό με την Καβάλα. Ο κανονισμός τότε όριζε πως αν σε ζευγάρι ημιτελικού η μία από τις 2 ομάδες προερχόταν από τη Βόρεια Ελλάδα, τότε αυτόματα οριζόταν γηπεδούχος. Η Ένωση πάτησε στο... κενό του νόμου, ο οποίος δεν αποσαφήνιζε αν αφορά ή όχι μόνο ομάδες της Θεσσαλονίκης κι έτσι η Ομοσπονδία πρότεινε ως συμβιβαστική λύση την διεξαγωγή του ματς στο «Καυτανζόγλειο». Οι «αργοναύτες», έπειτα από σειρά διαβουλεύσεων, δεν το δέχτηκαν κι έτσι η ΑΕΚ πήρε το εισιτήριο της επόμενης φάσης. Οι μέρες μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση είχαν περάσει και ο Ολυμπιακός (πέρασε τα Τρίκαλα) επικαλούμενος πως έχει ήδη ξεκινήσει τον προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά είχε ήδη δώσει καλοκαιρινή άδεια στους παίκτες του κι αποφάσισε να μην κατέβει στον τελικό.

inner

2001-02: Κιτρινόμαυρη εκδίκηση



27.04.02: ΑΕΚ - Ολυμπιακός 2-1
(52' Κωνσταντινίδης, 83' Ίβιτς - 70' Τζιοβάνι)

Μία εβδομάδα νωρίτερα σε εκείνον τον τρομερό «τελικό» πρωταθλήματος ο Τάκης Λεμονής νίκησε τον Φερνάντο Σάντος. Στις 27 Απριλίου όμως ήταν η σειρά του Πορτογάλου να επικρατήσει και να οδηγήσει την Ένωση στο προτελευταίο Κύπελλο της ιστορίας της.

Σε αντίθεση με το ήρεμο πρώτο ημίχρονο, το δεύτερο 45λεπτο στο Ολυμπιακό Στάδιο τα είχε όλα. Η ΑΕΚ ανοίγει το σκορ με περιπετειώδες γκολ του Κωνσταντινίδη, ύστερα από σουτ του Νικολαΐδη και πέναλτι στο δοκάρι του Τσιάρτα. Ο Λάκης δεν τελειώνει το ματς, ο Χιώτης απογειώνεται και διώχνει κεφαλιά του Τζιοβάνι, όμως στην δεύτερη προσπάθειά του ο Βραζιλιάνος απαντάει για τον Ολυμπιακό νικώντας τον Καψή στον αέρα. Από εκεί που έδειχνε πως θα ήταν ήρωας για τους «ερυθρόλευκους», ο «Ζίο» έγινε μοιραίος. Μια δολοφονική κλωτσιά στον Κωνσταντινίδη έγινε η αιτία να μείνει η ομάδα του Λεμονή με δέκα. Ο Σάντος δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, ρίσκαρε και ο Ίλια Ίβιτς «σκότωσε» την πρώην ομάδα του χαρίζοντας το Κύπελλο στην Ένωση.



ΑΕΚ: Χιώτης, Γεωργέας, Καψής, Γκαμάρα, Κασάπης (28' Ξενίδης), Λάκης, Ζήκος, Ζαγοράκης, Τσάρτας, Κωνσταντινίδης (82' Ίβιτς), Νικολαϊδης

Ολυμπιακός: Γεωργίου, Πατσατζόγλου, Κωστούλας (86' Νινιάδης), Αμανατίδης, Βενετίδης, Γιαννακόπουλος, Καρεμπέ (44' Ζε Ελίας), Ζέτερμπεργκ (86' Οφορίκουε), Τζόρτζεβιτς, Αλεξανδρής, Τζιοβάνι

Γήπεδο: ΟΑΚΑ

inner

2005-06: Η «ζωγραφιά» του Καστίγιο



10.05.06 Ολυμπιακός - ΑΕΚ 3-0
(61' Κωνσταντίνου, 70' Τζόρτζεβιτς, 88' Καστίγιο)

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Κρήτη. Χρειάστηκε να περάσει μία ώρα παιχνιδιού όμως οι ερυθρόλευκοι με τον Τροντ Σόλιντ στον πάγκο «καθάρισαν» μέσα σε δέκα λεπτά το παιχνίδι. Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου δεν χαρίστηκε στην «κοιμώμενη» άμυνα της Ένωσης κι άνοιξε το σκορ στο 61’. Με την συμπλήρωση 70λεπτών ήρθε ουσιαστικά και η χαριστική βολή για την ομάδα του Φερνάντο Σάντος, που «πληγώθηκε» για δεύτερη φορά έπειτα από αυτογκόλ του Βλάνταν Ίβιτς. Το... κερασάκι στην Τούρτα των Πειραιωτών έβαλε ο Νέρι Καστίγιο, σημειώνοντας λίγο πριν την εκπνοή ένα από τα ομορφότερα τέρματα που έχουν μπει σε τελικούς της συγκεκριμένης διοργάνωσης.



Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Μαυρογενίδης, Σούρερ, Ανατολάκης, Μπουλούτ, Καφές, Στολτίδης, Τζόρτζεβιτς, Τουρέ (67' Μάριτς), Οκκάς (76' Καστίγιο), Κωνσταντίνου (89' Ντάνι)

ΑΕΚ: Σορεντίνο, Γεωργέας, Δέλλας (71' Σοάρες), Τσιρίλο, Τζιωρτζόπουλος, Ιβιτς, Κατσουράνης, Λάκης, Εμερσον, Λυμπερόπουλος (84' Αλεξόπουλος), Ζούλιο Σέζαρ (76' Καπετάνος)

Γήπεδο: Παγκρήτιο

inner

2008-09: Ο τελικός των... τελικών



ΑΕΚ - Ολυμπιακος 4-4 (πέναλτι 14-15)
(4' Μπλάνκο, 8' Μπλάνκο, 89' Σκόκο, 107' Σκόκο - 47' Ντάρμπισιρ, 70' Ντουντού, 90' Ντάρμπισιρ, 102' Γκαλέτι)

Ο καλύτερος τελικός στην ιστορία του Κυπέλλου κι ένας απ’ τους καλύτερους τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. ΑΕΚ και Ολυμπιακός έδωσαν μια χορταστική παράσταση στο ΟΑΚΑ, που όσοι την έζησαν δύσκολα θα την ξεχάσουν. Έπειτα από σχεδόν τέσσερις ώρες αγωνίας, με οκτώ γκολ, ανατροπές, αποβολές, παράταση και συνολικά 34 εκτελέσεις πέναλτι, οι ερυθρόλευκοι πανηγύρισαν βγαίνοντας νικητές σε εκείνο το απίστευτο «μπρα ντε φερ».

Περισσότερες περιγραφές επί του αγωνιστικού για εκείνο το ανεπανάληπτο ματς δεν χρειάζονται. Δείτε το ξανά, ξανά, ξανά και... ξανά.



ΑΕΚ: Σάχα, Γεωργέας, Ζεράλδο, Κυργιάκος (62' Αλεξόπουλος), Μαϊστόροβιτς, Ενσαλίβα, Καφές, Μαντούκα (68' Πελετιέρι), Σκόκο, Τζιμπούρ (77' Εντίνιο), Μπλάνκο

Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Ντομί, Αντζας, Αβ. Παπαδόπουλος, Ντουντού, Πατσατζόγλου (46' Ντάρμπισιρ, 97' Όσκαρ), Γκαλέτι, Λέτο (62' Τζόρτζεβιτς), Μπελούτσι, Ντιόγκο

Γήπεδο: ΟΑΚΑ

inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x