Επικαιρότητα

Τα σενάρια για το τροχαίο του Παντελίδη: Τι έφταιξε

Ο άδικος θάνατος του Παντελή Παντελίδη στο τροχαίο της Βουλιαγμένης αφήνει εκτός απο ανείπωτο πόνο και πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος.

Ο άδικος θάνατος του Παντελή Παντελίδη στο τροχαίο της Βουλιαγμένης αφήνει εκτός από ανείπωτο πόνο και θλίψη και πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος.

Εκτιμήσεις από αξιωματικούς της τροχαίας αναφέρουν ότι το αυτοκίνητο είχε αναπτύξει ταχύτητα 130-150 χιλιομέτρων την ώρα που έμπαινε στη κλειστή και μοιραία στροφή. Η Τροχαία έχει ήδη βάλει δύο πραγματογνώμονες για το δυστύχημα ενώ ο εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα βάλει και τεχνικούς συμβούλους η οικογένεια. Οι πραγματογνώμονες, με δεδομένο ότι δεν υπήρχε φρενάρισμα του τζιπ και οι ταχύτητες ήταν μεγάλες θα εξετάσουν αν υπήρχε πρόβλημα στα φρένα ή κόλλημα του γκαζιού. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ σε ένα μήνα θα βγουν τα αποτελέσματα των αιματολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων.

Την ίδια ώρα, άλλες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να κόλλησε το γκάζι. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτοκίνητα του ίδιου μοντέλου είχαν παρουσιάσει προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κόλλημα του γκαζιού.

Πάντως πολλοί ειδικοί στον χώρο του αυτοκινήτου κρατούν επιφυλάξεις για την ταχύτητα με την οποία κινείτο το όχημα. Ο διευθυντή της σχολής ασφαλούς αλλά και αγωνιστικής οδήγησης Driving Academy Θωμάς Παπαπάσχος εκτιμά η ταχύτητα ότι δεν μπορεί να ξεπερνούσε τα 85 χλμ την ώρα.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η οδήγηση είναι απλά μαθηματικά. Η στροφή αυτή που βγήκε από το δρόμο το Mercedes ML 63 AMGέχει ακτίνα περίπου 70 μέτρα. Ένα επιβατικό αυτοκίνητο με δυνατότητα να παράγει πρόσφυση 0,85 g και σωστή οδήγηση μπορεί να διαγράψει αυτό το τόξο οριακά, το πολύ με 80 - 85 χ.α.ω. Ειδικά αν υπολογίσουμε την ποιότητα της ασφάλτου & την κατηφόρα και την κλίση του δρόμου, ίσως τα 85 χ.α.ω είναι και υπερβολική ταχύτητα. Πήγα στο σημείο και είδα το μελέτησα κάπως. Δεν υπάρχουν σημάδια από λάστιχο, που θα έδειχναν ένα αυτοκίνητο που ξεκολλάει και γλιστράει πάνω στα λάστιχα του απότομα. Επίσης το αυτοκίνητο έφυγε προς το τέλος της στροφής (μετά το μέσο της), ενώ καβάλησε το κράσπεδο με τις εξωτερικές ρόδες και με κάτι που παρέσυρε (ίσως το σκουριασμένο μεγάλο κάγκελο) στράβωνε κάπως λοξά τα κολονάκια. Αν ήταν το αυτοκίνητο πάνω από τα κολονάκια ίσως να τα είχε στραβώσει πολύ περισσότερο. Στο τελευταίο κολονάκι που είναι και το πιο στραβό δείχνει ότι τότε μάλλον καβάλησε και με τις εσωτερικές ρόδες το τοιχίο και τούμπαρε σταματώντας σε ελάχιστα μέτρα και ευτυχώς όχι με πολλά χιλιόμετρα γιατί τότε ίσως να κατέληγε στην γεμάτη με αυτοκίνητα Βουλιαγμένης και να θρηνούσαμε και άλλα θύματα.

Αν είχε το αυτοκίνητο στην είσοδο της στροφής 150 χ.α.ω τότε θα έφευγε ακριβώς εφαπτομενικά και στην είσοδο καθώς θα ήθελε να κάνει τόξο ακτίνας 205 μέτρων (για 0.85g πρόσφυση) και μάλλον θα είχε απογειωθεί, με την βοήθεια του κοντού τοιχίου, επάνω στην παραλιακή και στα υπόλοιπα αυτοκίνητα που βρίσκονταν ανυποψίαστα στο δρόμο!!! Η καμπυλότητα αυτής της στροφής για αυτούς που ξέρουν είναι σαν την Κ11 στις πίστα των Σερρών. Σκεφτείτε ένα αυτοκίνητο να έρχεται στην είσοδο με 150 χ.α.ω αν θα διανοηθεί να στρίψει την στροφή με την τέλεια άσφαλτο και κλίση!

Τα 80-85 χ.α.ω που δείχνουν καθημερινή – φυσιολογική ταχύτητα μπορεί τελικά & κάτω από συνθήκες να είναι θανάσιμη. Υπερβολική ταχύτητα δεν σημαίνουν μόνο τα 150 και 200 χ.α.ω. Ακόμη και 40-50 χ.α.ω αρκούν για να χάσουμε την ζωή μας.
Δεν θα ήθελα να δημιουργηθεί για ακόμη μία φορά η εντύπωση ότι πεθαίνουν μόνο οι τρελοί που τρέχουν με 150 χ.α.ω, ενώ οι υπόλοιποι που οδηγούνε μόλις με 100 χα.ω είναι λογικοί και ασφαλείς. ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΩΣ, ΜΕ ΤΙ??? Ψυχραιμία»

Τα κιγκλιδώματα

Επισης, αναμένεται να εξεταστεί η κατάσταση των κιγκλιδωμάτων καθώς και αν είχαν τοποθετηθεί σωστά.

Πηγή: Thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x