sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τα σουτ που έφτιαξαν το μύθο του Σπανούλη

Αυτό το πρωτάθλημα φέρει τη δική του σφραγίδα. Ο Βασίλης Σπανούλης θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος των μεγάλων σουτ. Το sport-fm.gr σάς θυμίζει όλα εκείνα που έχτισαν το μύθο του.

Όταν η μπάλα ζυγίζει τόνους, εκείνος δεν κρύβεται ποτέ. Παίρνει την ευθύνη και συνήθως δικαιώνεται. Ο Βασίλης Σπανούλης υπέγραψε το πρωτάθλημα του Ολυμπιακού με δύο μεγάλα τρίποντα που «σκότωσαν» τον Παναθηναϊκό και πιστοποίησαν πως ο χαρακτηρισμός Kill Bill δεν του αποδόθηκε τυχαία.

Κι επειδή δεν το έκανε πρώτη φορά, αλλά πολλοστή και μάλλον θα το ξανακάνει, εμείς τον χαρακτηρίζουμε serial killer.

Το κείμενο... ανανεώνεται. Ίσως μέχρι να πατήσετε το επόμενο refresh ο Σπανούλης να έχει βάλει ένα ακόμη μεγάλο σουτ.

Όταν «σκότωσε» την Κροατία

Ευρωμπάσκετ 2007. Η πρωταθλήτρια Ελλάδα αντιμετωπίζει την Κροατία που προβάλλει σθεναρή αντίσταση. Με το σκορ στην ισοπαλία (78-78) ο Σπανούλης παίρνει την μπάλα, ο Πλάνινιτς που τον επιτηρεί γλιστρά και ο Λαρισαίος γκαρντ το «μπουμπουνά» από τα 8 μέτρα. Η Εθνική νικά 81-78 και περνά στα προημιτελικά!



Και φύγαμε για ημιτελικά

Ένα ακόμη μεγάλο τρίποντο με το εθνόσημο! Προημιτελικά Ευρωμπάσκετ 2009, το ματς με την Τουρκία έχει πάει στην παράταση. Ο Σπανούλης σηκώνεται πολύ πίσω από τη γραμμή και φέρνει την Εθνική στο +6, περίπου ένα λεπτό πριν το φινάλε. Ο δρόμος για το μετάλλιο ανοίγει.



Μεγάλο σουτ, αλλά… ήττα

Ένα από τα πολλά μεγάλα σουτ του Kill Bill είχε έρθει και το Νοέμβριο του 2011 στη Βιτόρια απέναντι στη Λαμποράλ Κούτσα. Με αυτό είχε ισοφαρίσει σε 79-79 λίγο πριν το τέλος, αλλά ο τελευταίος λόγος ανήκε στους Βάσκους και τον Πάμπλο Πριγκιόνι.



Τα έκανε όλα στο Αλεξάνδρειο

Μία νίκη που ανήκει σχεδόν ολοκληρωτικά στον αρχηγό του πήρε ο Ολυμπιακός το Δεκέμβριο του 2011 απέναντι στον Άρη στη Θεσσαλονίκη. Είχε πετύχει 29 πόντους και ανάμεσά τους και το νικητήριο τρίποντο στο τέλος, διαμορφώνοντας το 71-70.



Λίγο πριν το έπος της Πόλης

Το πρώτο λιθαράκι για το έπος του 2012 απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη μπήκε δια χειρός Σπανούλη. Στον ημιτελικό απέναντι στην Μπαρτσελόνα με τρίποντο στα 70’’ πριν το τέλος είχε ανοίξει τη διαφορά στο 66-61 φέρνοντας τον Ολυμπιακό αγκαλιά με την πρόκριση.



Έβγαλε γλώσσα

Λίγες μέρες μετά το θρίαμβο στην Πόλη, ο Ολυμπιακός καλείτο να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Στον πέμπτο και τελευταίο αγώνα της σειράς των τελικών στο ΣΕΦ, ο Σπανούλης «μίλησε» και πάλι. Το δικό του τρίποντο, που έφερε τη διαφορά στο +14 με τη λήξη της τρίτης περιόδου, και το οποίο πανηγύρισε βγάζοντας τη γλώσσα, ήταν ο προπομπός της επιστροφής των «ερυθρόλευκων» στο θρόνο της Α1.



Τα τρία σερί τρίποντα στο Λονδίνο

Η αντεπίθεση του Ολυμπιακού είχε αρχίσει λίγο πριν βγει το ημίχρονο στον τελικό του Λονδίνου απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά ολοκληρώθηκε δια χειρός Σπανούλη. Με τρία σερί τρίποντα και πέντε συνολικά, ο αρχηγός έδωσε το σύνθημα για το… back to back.



Και στην κακή του βραδιά

Ήταν… άφαντος και αρνητικός, αλλά όταν έπρεπε «καθάρισε». Μια ακόμη απόδειξη πως ο Σπανούλης είναι ο παίκτης των μεγάλων σουτ ήρθε στο φινάλε του Top 16 προ διετίας και τη νίκη επί του Παναθηναϊκού, όταν με «βόμβα» από τα 8,5 μέτρα χάρισε στον Ολυμπιακό την τρίτη θέση «γράφοντας» το 68-65.



Τα… αυτιά στο ΟΑΚΑ

Ο Σπανούλης με τρίποντο «καθαρίζει» το περσινό ντέρμπι της κανονικής περιόδου στο ΟΑΚΑ φέρνοντας τη διαφορά στο +13 ενάμιση λεπτό πριν το τέλος. Πιάνει τα αυτιά το σαφή αιχμή προς την εξέδρα και ακολουθεί… χαλασμός.



Το πήρε μόνος του στο τέλος

Για 35 λεπτά ήταν εγκλωβισμένος από την αντίπαλη άμυνα, άστοχος και νευρικός... Όμως ο Σπανούλης ανέλαβε δράση στο κατάλληλο σημείο και μαζί του επέστρεψε και ο εφιάλτης της ΤΣΣΚΑ. Με αλλεπάλληλα μεγάλα σουτ στο τελευταίο πεντάλεπτο και αποκορύφωμα το τρίποντο που δέκα δευτερόλεπτα πριν το τέλος διαμόρφωσε το 69-66, ο αρχηγός του Ολυμπιακού υπέγραψε τη νίκη πρόκριση στον τελικό του Final Four της Μαδρίτης.



Ένα τρίποντο, μισό πρωτάθλημα

Ο Διαμαντίδης έχει πετύχει ένα μεγάλο τρίποντο και φέρνει τον Παναθηναϊκό μπροστά με 66-65. Τα 8,3 δευτερόλεπτα όμως φτάνουν και περισσεύουν στον Σπανούλη. Σηκώνεται για τρεις και ευστοχεί, με τους «ερυθρόλευκους» να τρέχουν πανηγυρίζοντας στα αποδυτήρια και τους «πράσινους» να φωνάζουν για βήματα. Το 2-0 γίνεται 1-1 και η ιστορία αλλάζει.



Repeat

Στον συγκλονιστικότερο τελικό όλων των εποχών, ο Σπανούλης ξεπέρασε τον εαυτό του. Αφού κράτησε την ομάδα του όρθια στη διάρκεια όλου του αγώνα, πήρε το τελευταίο σουτ ξανά και ευστόχησε. Ξανά! Ο Ολυμπιακός στέφθηκε ξανά πρωταθλητής από τα δικά του χέρια και χάλασε το αποχαιρετιστήριο πάρτι του Διαμαντίδη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x