Γενικά

Τα στεροειδή έχουν διάρκεια 10 χρόνια

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Νορβηγία αποδείχτηκε ότι τα στεροειδή μπορεί να αυξάνουν τις επιδόσεις ενός οργανισμού ακόμη και δέκα χρόνια μετά τη χρήση τους.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Physiology» απέδειξε πως η χρήση στεροειδών για μια μικρή περίοδο, ενίσχυε την απόδοση ενός οργανισμού αθλητή σε όλη του την καριέρα.

Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια απέδειξαν ότι η έκθεση τους σε τεστοστερόνη του έδωσε τη δυνατότητα να αναπλάθουν τους μύες τους ταχύτερα σε μεταγενέστερα στάδια της ζωής τους ακόμα και χρόνια μετά την χορήγηση της ουσίας.

Αυτό έρχεται ως συνέχεια μιας έρευνας που είχαν δημοσιεύσει Νορβηγοί επιστήμονες που απέδειξε την ύπαρξη «μυϊκής μνήμης». Αυτό υπονοούσε ότι εάν ένας άνθρωπος γυμναζόταν σε νεαρή ηλικία, οι μύες έπαιρναν ξανά όγκο πολύ πιο εύκολα, όταν άρχιζε να ασκείται ξανά σε άλλο στάδιο της ζωής του.

Η ίδια ομάδα ξαναέκανε παρόμοια πειράματα για να μετρήσει τι αντίκτυπο θα είχε όταν είχε χορηγηθεί τεστοστερόνη για μικρή περίοδο.

Τα ποντίκια τα οποία τους είχε χορηγηθεί τεστοστερόνη, σε μόλις τρεις μήνες μετά την αποβολή του στεροειδούς από το σύστημά τους είχαν 30% αύξηση των μυών τους ενώ η αντίστοιχη ομάδα ποντικιών που δεν είχαν εκτεθεί στο στεροειδές είχε μόλις 6% αύξηση της μυϊκής της μάζας.

Για τα αποτελέσματα ο καθηγητής Κρίστιαν Γκούντερσεν του πανεπιστημίου του Όσλο δήλωσε: « Είναι πολύ σπάνιο να έχουμε τόσο ξεκάθαρα αποτελέσματα, είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από αυτό».

Επίσης εξήγησε ότι η ταχύτερη αύξηση των μυών οφείλεται στο γεγονός ότι τα στεροείδη εκτοξεύουν την παραγωγή κυτταρικών νουκλεϊδίων στον μυϊκό ιστό.

Αυτά τα νουκλεϊδια, συνέχισε, αποτελούν κλειδί στο να δυναμώνουν οι μύες όταν οι άνθρωποι ασκούνται.

Η μελέτη που έγινε στα ποντίκια απέδειξε ότι τα αυξημένα επίπεδα αυτών των νουκλεϊδίων παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο καθηγητής Γκούντερσεν πιστεύει ότι ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στο ανθρώπινο σώμα.

Παρά την επί χρόνια επικρατούσα άποψη ότι ο λήπτης παύει να ευεργετείται από τα στεροειδή μετά την διακοπή της χρήσης τους, οι Νορβηγοί ερευνητές θεωρούν ότι οι λήπτες έχουν πολύ πιο μακροπρόθεσμα ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό τους, με μια μικρή χρονικά έκθεση στα στεροειδή.

Ο καθηγητής Γκούντερσεν προσέθεσε: «Εάν είναι επαρκή να χτίζουν μυϊκή μάζα μεταγενέστερα από τη λήψη τους, είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν να έχουν κι άλλου είδους αποτελέσματα μακροπρόθεσμα. Μπορεί να είναι και για δέκα χρόνια αν και δεν έχω τα δεδομένα για να το στηρίξω».

Αυτό ίσως πρέπει να δημιουργήσει σκέψεις στη WADA, η οποία σκέφτεται να αυξήσει την ποινή των αθλητών που έχουν πιαστεί ντοπέ από τα δύο στα τέσσερα χρόνια.

«Στην επιστήμη αν κλέψεις, βγαίνεις εκτός για την υπόλοιπη ζωή σου, το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και στον αθλητισμό», ήταν τα λόγια του Νορβηγού καθηγητή. «Μπορεί να είναι αυστηρή τιμωρία, αλλά εάν πιαστείς να κλέβεις τότε είναι λογικό» προσέθεσε.

Η συγκεκριμένη ομάδα πήρε το πράσινο φως από τη WADA, ώστε να προχωρήσει τα πειράματά της και σε ανθρώπους.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζονται τα πρωτόκολλα για αυτή τη μελέτη, στην οποία θα λάβουν μέρος σπουδαστές από ένα αθλητικό κολλέγιο του Όσλο.

Βρισκόμαστε πλέον εν αναμονή των αποτελεσμάτων αυτής της έρευνας που ίσως οδηγήσει τη WADA σε μία εντελώς διαφορετική πολιτική στο θέμα των τιμωριών όσων αθλητών πιάνονται ντοπέ.

Επιμέλεια: Γιώργος Ντιμπένκος Κυριαζόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x