Επικαιρότητα

Ταξίδι στο σκοτεινό παρελθόν

Ιστορικές στιγμές την Παρασκευή στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων. Ο Πρόεδρος της Γερμανίας, συνοδευόμενος από τον Κάρολο Παπούλια, θα βρεθεί στο χωριό όπου το 1943 οι ναζί είχαν εκτελέσει 92 κατοίκους.

Μνήμες από το εφιαλτικό παρελθόν ξαναζωντανεύουν την Παρασκευή, στους Λιγκιάδες του νομού Ιωαννίνων, 71 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα που υπέστη από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής. Στο μαρτυρικό χωριό θα βρεθεί την Παρασκευή ο αρχηγός του γερμανικού κράτους Γιόακιμ Γκάουκ.

Στο ορεινό χωριό Λιγκιάδες, τον Οκτώβριο του 1943, οι ναζί συγκέντρωσαν και στη συνέχεια εκτέλεσαν 92 κατοίκους του χωριού.
Ανάμεσά τους ήταν και μέλη της πολυάριθμης εβραϊκής κοινότητας της περιοχής, ενώ κάποιοι εστάλησαν στο κολαστήριο του Άουσβιτς.

inner

Το χρονικό του ολοκαυτώματος

Ήταν 3 Οκτωβρίου του 1943, όταν οι μηχανοκίνητες διμοιρίες των Γερμανών περικυκλώνουν το χωριό των Λιγκιάδων, στην δυτική πλαγιά του όρους Μιτσικέλι, χτισμένο σε υψόμετρο 940 μέτρων.

Είναι το πιο κοντινό χωριό στην πόλη των Ιωαννίνων καθώς απέχει από την πρωτεύουσα της Ηπείρου μόλις 12 χιλιόμετρα
Με το πρόσχημα ότι όλοι οι κάτοικοι θα μεταφερθούν στα Γιάννενα, οι Γερμανοί άρχισαν τις συλλήψεις.
Στη συνέχεια, κατά ομάδες, τους οδηγούν στα υπόγεια διαφόρων σπιτιών και αρχίζουν τις εκτελέσεις. Οι επόμενες σκηνές είναι λεηλασία και φωτιά.

Ένας επιζών της σφαγής, ο 71χρονος Παναγιώτης Μπαμπούσκας, φέρει ακόμη τα σημάδια από τη γερμανική ξιφολόγχη στο σώμα του.

Ήταν τότε βρέφος 4 μηνών και τον βρήκαν δύο μέρες αργότερα, ανάμεσα σε άλλα πτώματα, τραυματισμένο, στην αγκαλιά της νεαρής νεκρής μητέρας του, σε ένα υπόγειο.
Τα περισσότερα από τα θύματα της γερμανικής θηριωδίας στους Λιγκιάδες ήταν άμαχοι, δηλ. γυναίκες, γέροι και παιδιά.
Οι άνδρες του χωριού έλειπαν, καθώς βρίσκονταν στο Ζαγόρι, με τα κοπάδια και στις Καρυές για να μαζέψουν καρύδια. Όταν επέστρεψαν, αντίκρισαν εικόνες κόλασης, φρίκης και βαρβαρότητας.

Στάχτη έγιναν 43 σπίτια, καθώς και 57 υποστατικά, στάβλοι και καλύβες.

Ψυχρή η ανακοίνωση της Μεραρχίας προς το Γενικό Επιτελείο της Βέρμαχτ:

«Από το χωριό Λιγκιάδες και τα υψόμετρα 1.015 και 1.277 μέτρα ασθενής αντίσταση του εχθρού. Πενήντα πολίτες εξοντώθηκαν. Οι Λιγκιάδες αποτεφρώθηκαν. Λάφυρα, 20 μουλάρια».

inner

Έως σήμερα, όλοι στους Λιγκιάδες ζητούν απάντηση για το ολοκαύτωμα. Ιστορικές πηγές αναφέρουν, ότι πρόκειται για αντίποινα των κατακτητών.

Δύο ημέρες νωρίτερα, την 1η Οκτωβρίου 1943, ο αντισυνταγματάρχης Γιόζεφ Ζάλμινγκερ, της Α’ Ορεινής Μεραρχίας, σκοτώθηκε σε ενέδρα που είχαν στήσει οι αντάρτες.

Δείτε ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Alpha για το Ολοκαύτωμα στους Λιγκιάδες:



Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x