sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο αξεπέραστος Ίμπρα και οι Μπέιλ, Αζάρ: Η κορυφαία 11άδα που κρέμασε τα παπούτσια της το 2023!

Πολλοί κορυφαίοι ποδοσφαιριστές αποφάσισαν να κρεμάσουν τα παπούτσια τους τη φετινή χρονιά και το sport-fm.gr σας παρουσιάζει την κορυφαία 11άδα που αποσύρθηκε το 2023.

Η δυσκολότερη στιγμή στην καριέρα ενός ποδοσφαιριστή, αν εξαιρέσουμε τους τραυματισμούς που μπορεί να συναντήσει, είναι η μέρα που θα αποφασίσει να κρεμάσει τα παπούτσια του και να αποσυρθεί. Αντιλαμβάνεται ότι, πια, δεν είναι στην πνευματική, αλλά κυρίως σωματική κατάσταση για να συνεχίσει να κάνει αυτό που ήταν το όνειρο του από μικρό παιδί και αφήνει πίσω του πράγματα, τα οποία απολάμβανε πάρα πολλά χρόνια.

Αδρεναλίνη και ένταση από ματς υψηλής έντασης, χαρές με κατακτήσεις τίτλων, ενώ όλα τα φώτα ήταν πάνω του και ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης για τα media, τον κόσμο και τον περίγυρο του. Παράλληλα, έζησε μια ρουτίνα με συνεχόμενα ταξίδια και μοναδικές εμπειρίες, τις οποίες λίγοι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν.

Τη φετινή χρονιά είδαμε πολλούς παίκτες του κορυφαίου επιπέδου να βάζουν τέλος στην ποδοσφαιρική τους καριέρα. Από τον Τζανλουίτζι Μπουφόν και τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς που νιώθαμε ότι δεν θα σταματήσουν… ποτέ, στους Γκάρεθ Μπέιλ και Εντέν Αζάρ που βλέπαμε ότι, πια, δεν απολάμβαναν αυτό που έκαναν τόσο καλά τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, υπήρχαν και ατυχείς περιπτώσεις όπως του Νταβίντ Σίλβα, ο οποίος ενώ είχε συμβόλαιο έως το 2024, υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού στη φετινή προετοιμασία της Ρεάλ Σοσιεδάδ και αποφάσισε να σταματήσει.

Το sport-fm.gr αποφάσισε να δημιουργήσει την κορυφαία ενδεκάδα ποδοσφαιριστών, η οποία το 2023 «κρέμασε τα παπούτσια της» ενώ σας θυμίζει τα μοναδικά επιτεύγματα που πέτυχαν στην καριέρα τους. Και μόνο λίγα δεν ήταν…

Σύστημα (3-4-2-1)
Τερματοφύλακας: Τζανλουίτζι Μπουφόν, 45 ετών

Αν και το σενάριο να συνεχίζει να αγωνίζεται και το 2023 ήταν το πιο πιθανό, ο Τζανλουίτζι Μπουφόν πήρε την απόφαση τον περασμένο Αύγουστο να αποσυρθεί, παρότι είχε στα χέρια του προτάσεις από αρκετούς συλλόγους της πατρίδας του, αλλά και από τη Σαουδική Αραβία.
Τέλος καριέρας: Η κορυφαία 11άδα που αποσύρθηκε το 2023
Δεδομένα, η «μυθική» του καριέρα τον βάζει στην κουβέντα για τον κορυφαίο τερματοφύλακα όλων των εποχών, ενώ η παρουσία του κάτω από τα δοκάρια ήταν επιβλητική. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του πριν από 28 χρόνια και το... μακρινό 1994, αφήνοντας το δικό του στίγμα στη θέση του τερματοφύλακα σε παγκόσμιο επίπεδο, κατακτώντας συνολικά 27 τίτλους με τις Γιουβέντους, Πάρμα και Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ, highlight της καριέρας του αποτελεί η κατάκτηση του Μουντιάλ το 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας με την εθνική Ιταλίας!

Αριστερός στόπερ: Ντιέγκο Γοδίν, 37 ετών

Ένας από τους καλύτερα κεντρικούς αμυντικούς της γενιάς του, που εκτοξεύτηκε μαζί με την ομάδα που αγωνιζόταν, την Ατλέτικο Μαδρίτης. Στα τέλη του Ιουλίου ο Ουρουγουανός ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ποδοσφαιρική δράση, μετά από 20 χρόνια γεμάτα τίτλους και διακρίσεις.

Στους «ροχιμπλάνκος» μέτρησε εννέα χρόνια, 387 συμμετοχές και 27 γκολ, ενώ διετέλεσε αρχηγός και σκόραρε ίσως το σημαντικότερο γκολ της ιστορίας τους, ισοφαρίζοντας την Μπαρτσελόνα στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2013/14, με το οποίο η ομάδα της Μαδρίτης κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Στη συνέχεια πήγε στην Ιταλία (Ίντερ, Κάλιαρι), για να αγωνιστεί στη συνέχεια στις Ατλέτικο Μινέιρο και Βελέζ Σάρσφιλντ κατά την τελευταία σεζόν της καριέρας του. Για λογαριασμό της Ουρουγουάης κατέγραψε 161 συμμετοχές και 8 γκολ.

Ο Λατινοαμερικάνος αποσύρεται από το ποδόσφαιρο έχοντας κατακτήσει ένα Copa America, 1 πρωτάθλημα Ισπανίας, 2 Europa League, 3 ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, ένα Κύπελλο Ισπανίας, ένα Σούπερ Καπ Ισπανίας και ένα Σούπερ Καπ Βραζιλίας.

Κεντρικός στόπερ: Μιράντα, 38 ετών

Ακόμη ένας στόπερ από τη Λατινική Αμερική που έκανε αισθητή την παρουσία του στα ευρωπαϊκά γήπεδα και αποσύρθηκε τη φετινή χρονιά. Ο Μιράντα που ταλαιπωρήθηκε από σημαντικούς τραυματισμούς την τελευταία διετία, έριξε την αυλαία στην καριέρα φορώντας τη φανέλα της Σάο Πάουλο.

Στην πορεία αγωνίστηκε, μεταξύ άλλων, στην Κοριτίμπα, τη Σοσό, την Ατλέτικο Μαδρίτης, την Ίντερ και την κινεζική Γιανκζού.

Επίσης κατέκτησε αρκετούς τίτλους με τους «ροχιμπάνκος» όπως το Europa League του 2012, το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ το 2013, το πρωτάθλημα Ισπανίας το 2014 και το Κύπελλο του 2013, ενώ στέφθηκε και τρεις φορές πρωταθλητής με τη Σάο Πάουλο (2006, 2007.2008).
Τέλος καριέρας: Η κορυφαία 11άδα που αποσύρθηκε το 2023
Σε διεθνές επίπεδο, κατέγραψε 58 συμμετοχές με την εθνική Βραζιλίας με την οποία και κατέκτησε το Copa America το 2019 και το Κύπελλο Συνομοσπονδιών δέκα χρόνια νωρίτερα.

Δεξιός στόπερ: Σίμε Βρσάλικο, 31 ετών

Ο Ολυμπιακός αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό της καριέρας του Κροάτη αμυντικού, ο οποίος πήρε την απόφαση να αποσυρθεί εξαιτίας των σοβαρών τραυματισμών που είχε τα τελευταία χρόνια, κάτι που φάνηκε και στην παρουσία του στην Ελλάδα, καταγράφοντας μόλις εννέα συμμετοχής.

Ωστόσο, δεν σκοπεύει να αποχωρήσει πλήρως από το ποδόσφαιρο αφού έχει συμφωνήσει να γίνει μάνατζερ στο γνωστό γραφείο που διαχειρίζεται ο Σέρβος, Βλάντο Λέμιτς.

Το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του το πέρασε στην Ατλέτικο Μαδρίτης μετρώντας 100 συμμετοχές, ενώ κατέκτησε μια φορά τη La Liga και το Europa League. Παράλληλα, πέρασε σημαντικά χρόνια της σταδιοδρομίας του στο ποδόσφαιρο στη Ντινάμο Ζάγκρεμπ, με την οποία κατέγραψε 96 παιχνίδια και κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα και δυο κύπελλα Κροατίας.
Τέλος καριέρας: Η κορυφαία 11άδα που αποσύρθηκε το 2023
Σημαντική παρουσία είχε και με τη φανέλα της «χβράτσκα» καθώς αγωνίστηκε σε 52 αναμετρήσεις, πήρε μέρος σε δυο Μουντιάλ (2014, 2018) με κορυφαία στιγμή του τη συμμετοχή στον τελικό του 2018 κόντρα στη Γαλλία (ήττα με 4-2).

Δεξιός χαφ: Χοακίν, 42 ετών

«Σημαία», θρύλος, αρχηγός. Όποιον χαρακτηρισμό επιλέξετε για τον Ισπανό μεσοεπιθετικό, σίγουρα θα του ταιριάζει. Ο Χοακίν πέρασε τη μισή του ποδοσφαιρική ζωή στην Μπέτις και είναι δεδομένο πως θα μνημονεύεται για πάντα εκεί.

Στο φινάλε της περσινής αγωνιστικής περιόδου αποφάσισε να αποσυρθεί, ενώ στην τελευταία του συμμετοχή έπιασε τις 622 συμμετοχές στη La Liga, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που κατείχε από το 1998 ο Αντόνι Θουμπιθαρέτα.

Ο Χοακίν ξεκίνησε την καριέρα του στους Ανδαλουσιάνους το 2000, προερχόμενος από τη β' ομάδα, έμεινε μέχρι το 2006 και επέστρεψε το 2015. Στο μεσοδιάστημα, έπαιξε για πέντε σεζόν στη Βαλένθια, δύο στη Μάλαγα και δύο στη Φιορεντίνα.

Σε συλλογικό επίπεδο κατέγραψε 848 αγώνες, με 112 γκολ και 103 ασίστ και κατέκτησε τρία τρόπαια, όλα Copa Del Rey (δυο με την Μπέτις και ένα με τη Βαλένθια). Παράλληλα, με την εθνική ομάδα της χώρας του συμμετείχε σε 51 αναμετρήσεις με τέσσερα γκολ.

Κεντρικός μέσος: Σεσκ Φάμπρεγκας, 36 ετών

Ένας από τους μεγαλύτερους «μαέστρους» της γενιάς του στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Ο Ισπανός χαφ τον περασμένο Ιούλιο γνωστοποίησε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στα social media πως κρεμάει τα παπούτσια του και σίγουρα θα λείψει σε αυτούς που τους αρέσουν οι κεντρικοί μέσοι με ποιοτικά χαρακτηριστικά και εξαιρετική τεχνική κατάρτιση.

Ο Φάμπρεγκας κατάφερε να είναι βασικός μέλος σε ομάδες που κυριαρχούσαν αφού έπαιξε για μια οκταετία στην Άρσεναλ (2003/11) του Αρσέν Βενγκέρ, ενώ ακολούθησε η Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα (2011/14) και οι Τσέλσι (2014/19), Μονακό (2019/22) και την περασμένη σεζόν η Κόμο.

Υπήρξε σημαντικό στέλεχος της «φούρια ρόχα» με 110 συμμετοχές, ενώ έχει κατακτήσει μεταξύ άλλων στην καριέρα του ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, δυο Euro, δυο Premier League, δυο FA Cup και δυο La Liga.

Το ποδόσφαιρο δεν θα τον χάσει τελείως, αφού στο μήνυμά του γνωστοποιεί πως θα γίνει προπονητής, αναλαμβάνοντας την ομάδα νέων της Κόμο.

Κεντρικός μέσος: Νταβίντ Σίλβα, 37 ετών

Ο πιο άτυχος της ενδεκάδας, αφού έβαλε τέλος στην καριέρα του εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού και όχι λόγω επιθυμίας. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός είχε σκοπό να αγωνιστεί για μία ακόμα σεζόν στη La Liga φορώντας τη φανέλα της Σοσιεδάδ, ωστόσο η ρήξη πρόσθιου χιαστού που υπέστη πριν από μερικές μέρες του άλλαξε τα σχέδια, «αναγκάζοντάς» ουσιαστικά να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Ένας παίκτης με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που ξεχώρισε στη Βαλένθια και μεγαλούργησε με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι. Στην Αγγλία πήγε το 2010 και πραγματοποίησε 436 εμφανίσεις με 77 γκολ και 140 ασίστ έως το καλοκαίρι του 2020, όταν επέστρεψε στην Ισπανία για χάρη της Σοσιεδάδ.
Τέλος καριέρας: Η κορυφαία 11άδα που αποσύρθηκε το 2023
Αγωνίστηκε 125 φορές με την εθνική ομάδα της Ισπανίας, ενώ αποχωρεί από την ενεργό δράση έχοντας σχεδόν τα… πάντα. Συγκεκριμένα, τέσσερα πρωταθλήματα Αγγλίας, δυο FA Cup, πέντε αγγλικά League Cup, ένα Κύπελλο Ισπανίας, ενώ με τη «φούρια ρόχα» στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 2010 και Κυπελλούχος Ευρώπης το 2008 και το 2012!

Αριστερός χαφ: Γκάρεθ Μπέιλ, 33 ετών

Από τους παίκτες με τεράστιο ταλέντο, που πέτυχαν σπουδαία επιτεύγματα, αλλά στο τέλος μένει η πικρία γιατί, σίγουρα με βάση το ταλέντο τους, θα μπορούσαν να πετύχουν πολλά περισσότερα. Ο Ουαλός που διέπρεψε τόσο σε συλλογικό όσο και σε διεθνές επίπεδο αποφάσισε να «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια έπειτα από 17 χρόνια στα γήπεδα.

Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Σαουθάμπτον και από το 2007 μέχρι το 2013 έγινε γνωστός στο ευρωπαϊκό στερέωμα με τη φανέλα της Τότεναμ. Εκεί, έκανε το «μπαμ» παίρνοντας στην Ρεάλ Μαδρίτης την πιο ακριβή μεταγραφή της στην ιστορία της μέχρι εκείνη τη χρονική περίοδο, καθώς τον έκανε δικό της έναντι 101.000.000 ευρώ από τα «σπιρούνια».

Με την ισπανική ομάδα ήταν ο άνθρωπος των μεγάλων στιγμών, ποιος μπορεί να ξεχάσει το «μυθικό» ψαλιδάκι και τα δυο γκολ ως αλλαγή στον τελικό του Champions League το 2018 κόντρα στη Λίβερπουλ ή την αξέχαστη κούρσα που ταλαιπώρησε τον Μπαρτρά στον τελικό του Copa Del Rey ενάντια στην Μπαρτσελόνα;

Συνολικά με τη «βασίλισσα» μέτρησε πέντε Champions League, τρία πρωταθλήματα, τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, τρία ευρωπαϊκά Super Cup και ένα Κύπελλο Ισπανίας. Ο Μπέιλ αναδείχθηκε έξι φορές ο κορυφαίος Ουαλός ποδοσφαιριστής, θεωρείται ποδοσφαιρικά ο «ήρωας» της χώρας που τους οδήγησε στον ημιτελικό του Euro το 2016 έχοντας τρία τέρματα, αλλά και στο Euro 2020, όπως και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Επιτελικός χαφ: Εντέν Αζάρ, 32 ετών

Ο τελευταίας χρονικά της ενδεκάδας που προκάλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη, αν και η καριέρα του τα τελευταία χρόνια είχε πάρει άσχημο δρόμο. Τον περασμένο Ιούνιο είχε βγει το «διαζύγιο» του Βέλγου άσου με τη Ρεάλ Μαδρίτης, στης οποίας το ρόστερ ήταν για μία τετραετία, δίχως τα επιθυμητά αποτελέσματα, πληρώνοντας σε μεγάλο βαθμό τα σοβαρά προβλήματα τραυματισμών.
Τέλος καριέρας: Η κορυφαία 11άδα που αποσύρθηκε το 2023
Έπειτα από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, κυκλοφορούσαν έντονες φήμες, σύμφωνα με τις οποίες, ο έμπειρος εξτρέμ εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να γράψει άμεσα τον επίλογο της παρουσίας του στους αγωνιστικούς χώρους και τελικά επιβεβαιώθηκαν λίγους μήνες μετά.

Για μια πενταετία (2007-12) «μάγεψε» τα γήπεδα της Ligue 1 με τη φανέλα της Λιλ, ενώ πέρασε τα σπουδαιότερα χρόνιας της καριέρας του με την Τσέλσι (2012-19). Στην Αγγλία κατέκτησε όλους τους τίτλους (δυο πρωταθλήματα Αγγλίας, ένα FA Cup, ένα αγγλικό League Cup) και τα όσα έκανε αναγκάσαν τη Ρεάλ Μαδρίτης να βγάλει 115 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει.

Στη «βασίλισσα» φάνηκε σαν να έχασε την επιθυμία του να συνεχίσει να παίζει σε κορυφαίο επίπεδο, ενώ και οι σοβαροί τραυματισμοί έπαιξαν τον ρόλο τους. Σε μια τετραετία αγωνίστηκε σε μόλις 76 ματς, με επτά γκολ και δώδεκα ασίστ, ωστόσο, κατάφερε να κατακτήσει ένα Champions League, δυο Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, δυο πρωταθλήματα Ισπανίας, ένα Σούπερ καπ Ευρώπης, ένα κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ Ισπανίας.

Επιτελικός χαφ: Μεσούτ Οζίλ, 34 ετών

Ακόμη ένας «μαέστρος» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που πρωταγωνίστησε στα κορυφαία πρωταθλήματα του πλανήτη. Ο σπουδαίος Γερμανός ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο το τέλος της σπουδαίας καριέρας του, η οποία είναι άξια αναφοράς.

Έκανε το όνομά του γνωστό αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Σάλκε και της Βέρντερ Βρέμης, καταγράφοντας συνολικά 147 συμμετοχές, ενώ στη συνέχεια μεταπήδησε στην Ισπανία για λογαριασμό της Ρεάλ Μαδρίτης, με την οποία και κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2012 καθώς και το Copa Del Rey και του Σούπερ Καπ της ίδιας σεζόν.
Τέλος καριέρας: Η κορυφαία 11άδα που αποσύρθηκε το 2023
Στη συνέχεια πήρε μεταγραφή στην Άρσεναλ πανηγυρίζοντας την κατάκτηση τεσσάρων FA Cup και δύο Community Shield, μετά από οκτώ χρόνια παρουσίας του στο «Emirates».

Το τέλος της καριέρας του τον βρήκε στη δεύτερη πατρίδα του την Τουρκία, όπου με τη Φενέρμπαχτσε και την Μπασάκσεχιρ αγωνίστηκε συνολικά σε 44 παιχνίδια.

Μεγαλύτερη διάκριση στην καριέρα του Εζίλ, ήταν η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την εθνική Γερμανίας το 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας. Με τα «πάντσερ» αγωνίστηκε 92 φορές σημειώνοντας 23 τέρματα.

Σέντερ φορ: Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, 41 ετών

Μια κατηγορία μόνος του. Ένας παίκτης που δεν μπήκε σε «καλούπια» ποτέ. Ακόμα και όταν ήταν νέος και αρνήθηκε να περάσει από τα δοκιμαστικά της Άρσεναλ, καθώς όπως δήλωσε λίγα χρόνια αργότερα: «Ο Ζλάταν δεν κάνει δοκιμαστικά».

Ο Σουηδός τον περασμένο Ιούνιο μετά το τέλος της αναμέτρησης της Μίλαν με την Ελλάς Βερόνα κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο και προς έκπληξη όλων ανακοίνωσε με δάκρυα στα μάτια την απόσυρση του από την ενεργό δράση στα 41 του χρόνια διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να βρίσκεται κοντά στην Μόντσα! Οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν συγκλονιστικές με τους ανθρώπους της Μίλαν να καταχειροκροτούν τον Ίμπρα και τους οπαδούς στις κερκίδες να φωνάζουν το όνομα του.

Με τους «ροσονέρι» αγωνίστηκε σε δυο θητείες: Από το 2010 έως το 2012 και από το 2020 έως το 2023 μετρώντας 163 συμμετοχές και βρίσκοντας τα δίχτυα 93 φορές. Λατρεύτηκε όπου αγωνίστηκε, ακόμα και στην Μπαρτσελόνα που τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Σουηδία με τη φανέλα της Μάλμε και το 2001 μετακόμισε στην Ολλανδία για λογαριασμό του Άγιαξ. Στη συνέχεια μεταπήδησε στην Ιταλία όπου φόρεσε αρχικά τη φανέλα της Γιουβέντους μέχρι το 2006 όταν και ενσωματώθηκε στην Ίντερ.

Μετά την ισπανική ομάδα αγωνίστηκε στη Μίλαν, ενώ από το 2012 έως το 2016 ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της Παρί Σεν Ζερμέν. Το 2016 επέλεξε το δύσκολο μονοπάτι της Premier League με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατακτώντας, μάλιστα, το Europa League , ενώ με την αποχώρηση του το 2018 πέρασε τον Ατλαντικό για να γίνει παίκτης των Λος Άντζελες Γκάλαξι.

Στις ΗΠΑ παρέμεινε ως το 2020 όταν και επέστρεψε στην αγαπημένη του Μίλαν με την οποία κατέγραψε και στις δυο θητείες συνολικά 163 εμφανίσεις.

Ο «μυθικός» Ζλάταν στο σύνολο της καριέρας του αγωνίστηκε σε σχεδόν 950 παιχνίδια πετυχαίνοντας περισσότερα από 500 τέρματα.
Τέλος καριέρας: Η κορυφαία 11άδα που αποσύρθηκε το 2023

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x