sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τεράστιες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες για τον Μπερμπάτοφ

Πρόκειται για μια μεταγραφή που έχει ξεσηκώσει τον κόσμο του ΠΑΟΚ και όχι μόνο. Το πόσο δικαιολογημένος είναι ο ντόρος για την απόκτηση του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ το αποδεικνύουν τα λεγόμενα των ειδικών.

Κατά κανόνα τα μεταγραφικά «μπαμ» που ξεσηκώνουν τον κόσμο που παρακολουθεί ελληνικό ποδόσφαιρο σημειώνονται από τον Μάιο μέχρι την 31η Αυγούστου, αφού τότε εκπνέει και η προθεσμία των αγοραπωλησιών.

Μπορεί όταν μιλάμε για το ελληνικό πρωτάθλημα και τις μεταγραφές που γίνονται από τις ομάδες που το απαρτίζουν να μην υπάρχουν πολλοί λόγοι για αφιερώματα, αφού οι λεγόμενες «βόμβες» ενδεχομένως να μην υπάρχουν, αλλά ειδικά το φετινό ιδιαίτερο καλοκαίρι μάλλον δεν πρέπει να έχει κανείς παράπονο.

Μετά τους Εσιέν, Καμπιάσο, Μπουονανότε, σειρά έχει ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ που στο… και 5 αποφάσισε να πει το «ναι» στην τρελή πρόταση του Ιβάν Σαββίδη και πλέον θα φορά τα ασπρόμαυρα.

Το τι θα προσφέρει ο Βούλγαρος θα φανεί μέσα στο γήπεδο, αλλά αξίζει να μιλήσουν οι κορυφαίοι για το τι παίκτης είναι ο Μπερμπάτοφ, ώστε να γίνει αντιληπτή η μεταγραφική επιτυχία του «Δικεφάλου».

Πέντε χρόνια στο Λεβερκούζεν ήταν αρκετά…

Σε ηλικία 20 ετών γίνεται αντιληπτό ότι το ταλέντο του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ ήταν τέτοιου επιπέδου που δεν γινόταν να το αντέξουν τα στενά όρια της ΤΣΣΚΑ Σόφιας και του βουλγαρικού πρωταθλήματος. Ο «Μπέρμπα» μετακόμισε στο Λεβερκούζεν το 2001 για την Μπάγερ αντί 1,3 εκατ. ευρώ και χρειάστηκαν μόλις πέντε χρόνια για να μην τον χωράει ούτε η Bundesliga.

Στο τέλος της σεζόν 2005-2006 η μισή Premier League έστρωσε «χαλί» εκατομμύριων στους Γερμανούς, αφού τα 91 γκολ σε 200 εμφανίσεις αποδείκνυαν τη μεγάλη προοπτική που πρόσφερε ο 25χρονος τότε επιθετικός.

Αθλητικός διευθυντής των Γερμανών ήταν ο Ρούντι Φέλερ ο οποίος είχε θέσει το πωλητήριο στα 14,5 εκατ. ευρώ και δεν είχε κανένα λόγο θα «τσιγκουνευτεί» τα καλά λόγια για τον Μπερμπάτοφ.

inner

«Ναι, αν κάποιος σύλλογος προσφέρει αυτά τα χρήματα, ο παίκτης μπορεί να φύγει. Η Τότεναμ έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά θεωρώ ότι ο Μπερμπάτοφ είναι για μια μεγαλύτερη ομάδα και θα ήταν καλό για εκείνον να περιμένει έναν χρόνο και να κάνει καλύτερη μεταγραφή στις τρεις κορυφαίες ομάδες στην Αγγλία. Μας πονάει που θα χάσουμε έναν παίκτη παγκόσμιας κλάσης», είχε δηλώσει τότε ο Ρούντι Φέλερ.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωσή του ως ποδοσφαιριστή έπαιξε και ο Κλάους Τόπμελερ που οδήγησε την Μπάγερ μέχρι και τον τελικό του Champions League και Γερμανός είχε εκφράσει δημόσια τα… παράπονά του.

«Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι οι επιθετικοί κρίνονται σε μεγάλο βαθμό από τα γκολ. Ωστόσο, έχει τέτοια ποιότητα που αναλώνεται πολλές φορές σε επίδειξη της υψηλής του τεχνικής. Μπορεί να είναι ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς που κυκλοφορούν, αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν ένα πράγμα: Έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας τεμπέλης μπάσταρδος».

inner

Κολακευτικά σχόλια για τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ πραγματοποίησαν και οι υπόλοιποι προπονητές του στη Λεβερκούζεν, όπως οι Κλάους Αουγκεντάλερ και Μίχαελ Σκίμπε.

«Ο Μπερμπάτοφ είναι Βραζιλιάνος στην τακτική, αλλά είναι Βραζιλιάνος και στη νοοτροπία. Κάποιος πρέπει να του δίνει μια κλωτσιά στον κ…», είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Αουγκεντάλερ ενώ ο Σκίμπε είχε πει χωρίς ενδοιασμούς: «Είναι ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στον κόσμο».

Καταξίωση –με δυσκολίες- στην Τότεναμ

Η πρώτη σεζόν του Μπερμπάτοφ στην Τότεναμ δεν κύλησε και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς σκόραρε… μόλις 12 φορές σε 33 αγώνες της Premier League. Ο Μάρτιν Γιολ είχε περισσότερες απαιτήσεις από εκείνον, αλλά όντας ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του, φρόντισε πρώτα απ’ όλα να τον προστατέψει από την κριτική:

«Ο Μπερμπάτοφ μπορεί να γράψει ιστορία στην Τότεναμ. Ο Κλίνσμαν ήταν εδώ το ’98 και παραλίγο η ομάδα να υποβιβαστεί. Λοιπόν, τι είναι πραγματικά ένας θρύλος; Ο Κλάιβ Άλεν σκόραρε 49 φορές μέσα σε μια σεζόν. Ο Ντίμιταρ μπορεί να σκοράρει 30 και 35 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Μπορεί να δώσει πολλά περισσότερα, γιατί τρομερός στα τελειώματα των φάσεων».

inner

Η αξία του Βούλγαρου όσο περνούσε ο καιρός άρχισε να αναγνωρίζεται και στην Αγγλία. Ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που έχουν φορέσει τη φανέλα της Τότεναμ, ο Μπόμπι Σμιθ είχε αφιερώσει ένα άρθρο για τον νέο επιθετικό του ΠΑΟΚ στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ο Μπερμπάτοφ είναι ένας πολύ καλός παίκτης. Έχει τέλεια κίνηση εντός και εκτός περιοχής, δουλεύει πολύ σκληρά χωρίς την μπάλα, δημιουργεί χώρο και έχει φανταστικές επαφές. Μου αρέσει ο τρόπος που κοντρολάρει την μπάλα, ο τρόπος που κρατάει την μπάλα και πώς εκμεταλλεύεται τους συμπαίκτες του.

Δεν είναι μόνο ότι σκοράρει, αλλά κάνει πολλά πράγματα πάρα πολύ καλά. Είναι πολύ έξυπνος και νομίζω ότι έχει όλα όσα θέλει κανείς από έναν επιθετικό. Από τότε που ήρθε στην Τότεναμ έχει αλλάξει το προφίλ της ομάδας».


Έσπασε τα κοντέρ η Γιουνάιτεντ!

Το Λονδίνο και συγκεκριμένα η Τότεναμ κατάφερε να τον κρατήσει μόλις δύο χρόνια, αφού τα 42 εκατ. ευρώ της Γιουνάιτεντ αποδείχθηκαν δέλεαρ το οποίο δεν μπόρεσαν να αρνηθούν οι «πετεινοί».

inner

Ο Χάρι Ρέντναπ που αποτελεί μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της προπονητικής, είχε πει για τον Μπερμπάτοφ με αφορμή τη μετακόμισή του στη Μάντσεστερ:

«Είναι ένας φανταστικός παίκτης σε οποιαδήποτε διάθεση κι αν είναι. Είναι αναμφίβολα η μεταγραφή του καλοκαιριού. Είμαι έκπληκτος που δεν ήρθαν άλλες προτάσεις για εκείνον. Θα μπορούσε να παίξει σε κάθε ομάδα στο Νησί».

Ανάμεσα στις μεγάλες προσωπικότητες που κλήθηκαν να σχολιάσουν τη μεταγραφή του Βούλγαρου ήταν και ο Κάρλος Κεϊρόζ, ίσως ο αγαπημένος βοηθός που είχε ποτέ ο Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος εξήγησε ακριβώς τι είχε στο μυαλό του ο τότε προπονητής των «κόκκινων διαβόλων».

«Πρόκειται για έναν αυθεντικό στράικερ μέσα στην περιοχή. Είναι killer. Είμαι πεπεισμένος ότι θα πετύχει στη Γιουνάιτεντ. Είναι ο νέος Ρουντ Φαν Νιστελρόι και είναι ικανός να βελτιώσει όλη την ομάδα. Κριστιάνο Ρονάλντο, Τέβες, Ρούνεϊ, Μπερμπάτοφ. Αυτοί συνθέτουν την πιο επικίνδυνη επίθεση στον κόσμο».

Με την πρώτη σεζόν του «Μπέρμπα» να μην είναι ακριβώς ιδεατή, η κριτική εις βάρος του είχε οξυνθεί. Το μέρος του πήρε ο θρύλος της Γιουνάιτεντ, Άντι Κόουλ:

«Ο Μπερμπάτοφ πάντα ήταν ένα αίνιγμα λόγω του στυλ του, αφού ο κόσμος τον θεωρεί τεμπέλη, αλλά δεν συμφωνώ. Μπορεί να αποδείξει ότι όλος ο κόσμος είναι λάθος.

inner

Αν δεν άξιζε, ο Φέργκιουσον δεν θα τον κρατούσε. Η πρώτη χρονιά στη Γιουνάιτεντ δεν είναι ποτέ εύκολη. Περίμεναν ότι θα βάλει 30 γκολ, αλλά δεν είναι αυτού του στυλ παίκτης. Έχει τέτοια τεχνική που με την παρουσία του φέρνει κάτι διαφορετικό στην ομάδα»
.

Από κοντά και ο Αρσέν Βενγκέρ που με ελάχιστες λέξεις περιέγραψε τον Βούλγαρο άσο του ΠΑΟΚ: «Δεν εμφανίζεται εκεί που τον περιμένεις ή που θέλεις ως αντίπαλος να είναι. Είναι απλά παντού: Αριστερά, δεξιά, στο κέντρο».

Όταν μιλάει ο «Φέργκι»

Από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έφυγε πικραμένος από τη συμπεριφορά του Άλεξ Φέργκιουσον, αφού παρά το γεγονός ότι ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας στη δεύτερη σεζόν, ξαφνικά τον εξαφάνισε από την ενδεκάδα. Highlight της καριέρας του Βούλγαρου ήταν το χατ-τρικ κόντρα στη Λίβερπουλ, γεγονός που δεν μπορούσε να μείνει ασχολίαστο από τον Σκοτσέζο και ειδικά το γκολ που πέτυχε με ψαλιδάκι.

«Ήταν μια αναπάντεχη προσπάθεια. Πολλοί δεν μπορούν να τη στείλουν στα δίχτυα, αλλά αυτός το έκανε. Δέχτηκε μεγάλη κριτική, λόγω των πολλών χρημάτων που δαπανήθηκαν. Αλλά αυτή τη χρονιά άρχισε με τρομερό τρόπο. Ήταν καλός στην προετοιμασία και συνέχισε. Ποτέ δεν αμφέβαλα για την ποιότητα αυτού του παίκτη.

Έχει υπέροχη τεχνική, είναι καλός με το κεφάλι, είναι γρήγορος και με τα δύο πόδια και πάντα έχει την προσοχή του για παίκτες σε καλύτερη θέση. Είναι πραγματικά ξεχωριστός»
.

inner

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί τελικά ο «Φέργκι» τον άφησε εκτός επιλογών. Την απάντηση τη δίνει ο ίδιος: «Δεν απέτυχε καθόλου ο Μπερμπάτοφ. Είχε πολύ καλή επίδοση σκοραρίσματος στην ομάδα. Το πρόβλημα για τον Μπερμπάτοφ ήταν ότι ήθελε να παίζει συνέχεια κι αυτό στη Γιουνάιτεντ με τόσες επιλογές είναι δύσκολο».

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας

Για το ιδιαίτερο του χαρακτήρα του έχει αναφερθεί και ο Μάρτιν Γιολ, όταν οι δυο τους συνεργάστηκαν στη Φούλαμ: «Πρέπει να τον ανεβάζω μερικές φορές. Μιλάμε για ωραία πράγματα και προσπαθώ να αστειευτώ. Προσπαθεί να μιλήσει και να ανοιχτεί. Μία ή δύο προτάσεις και είναι πολλές γι’ αυτόν, γιατί αν τον ξέρεις δεν μιλάει πολύ».

Τα λόγια του Μάρτιν Γιολ μπορούσε να επιβεβαιώσει ο καθένας. Ο συμπαίκτης του στη Μονακό, Ντάνιελ Σούμπασιτς κάνει λόγο για ένα άτομο το οποίο «πράγματι μιλάει πολύ λίγο» προσθέτοντας ότι «έχει μεγάλη εμπειρία, δίνει πολύ καλές μπαλιές και η τελική του προσπάθεια είναι επιπέδου Φαλκάο».

inner

«Είναι μεγάλος πρωταθλητής. Φέρνει εμπειρία, ποιότητα, διορατικότητα. Όταν μπει μέσα στο ματς ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει», εξηγεί ο Κλαούντιο Ρανιέρι ενώ ο συμπαίκτης του κατά τη θητεία του στη Μονακό, Ζερεμί Τουλαλάν ανέφερε: «Είναι εξαιρετικός παίκτης. Η τεχνική του κατάρτιση είναι πάνω από το μέσο όρο των ποδοσφαιριστών».

Όταν μιλά ο Στόιτσκοφ…

Κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν ότι συμπαίκτες και προπονητές, εύλογα θα είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Ωστόσο, όταν τα αποθεωτικά σχόλια προέρχονται από τον Χρίστο Στόιτσκοφ που ίσως θα ήθελε να θεωρείται εκείνος ο κορυφαίος Βούλγαρος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, τα υπόλοιπα σχόλια περιττεύουν:

inner

«Πολλοί μπορεί να ζηλεύουν τα επιτεύγματα του Μπερμπάτοφ. Μιλάμε για έναν παίκτη με μοναδικό ταλέντο που είναι από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Να είστε σίγουροι πως όταν σταματήσει θα τον θυμόμαστε για πολλά χρόνια».

Αυτός είναι ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, όπως τον περιέγραψαν προσωπικότητες όπως ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον, Κλάους Τοπμέλερ, Χρίστο Στόιτσκοφ, Κάρλος Κεϊρόζ, Μάρτιν Γιολ, Χάρι Ρέντναπ, Κλαούντιο Ρανιέρι, Κάρλος Κεϊρόζ κλπ.

Παύλος Κουστέρης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x