Επικαιρότητα

Τετ-α-τετ Τσίπρα-Μέρκελ την Πέμπτη

Συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που συγκαλείται εκτάκτως την Πέμπτη στις Βρυξέλλες μετά τα πολύνεκρα ναυάγια στη Μεσόγειο.

Καθοριστικής σημασίας ραντεβού με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ για το ελληνικό ζήτημα θα έχει σε 48 ώρες (Πέμπτη – 23/04), ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό. Η συνάντηση ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αργά το μεσημέρι της Τρίτης.

«Η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει», δήλωσε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό “Politico” ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αποκλείοντας παράλληλα και το ενδεχόμενο του «Grexit».

Αναφερόμενος, στο μεταξύ, στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι αν και υπάρχει ακόμη απόσταση να καλυφθεί, τις τελευταίες ημέρες «άρχισαν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Αισιοδοξία ότι οι συζητήσεις έως και σήμερα, Τρίτη, των τεχνοκρατών της ευρω-ομάδας και αύριο του EuroWorking Group, θα δώσουν αποφασιστική ώθηση στις διαπραγματεύσεις, εκφράζεται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι διαβουλεύσεις της ευρω-ομάδας έχουν στόχο μία συμφωνία σε ένα κείμενο όπου θα αναφέρεται σαφώς πως παρά κάποιες εκκρεμότητες η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το κείμενο θα λάβει μία πρώτη έγκριση από τους εμπειρογνώμονες (EuroWorkingk Group) αύριο Τετάρτη, και στη συνέχεια θα τεθεί υπό την κρίση του άτυπου Eurogroup την Παρασκευή, 24 του μήνα, στη Ρίγα της Λετονίας.

Εάν η κρίση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι θετική, θα ανοίξει ο δρόμος για σταδιακή εκταμίευση των χρημάτων προς την Ελλάδα.

Ελληνικές πηγές κρατούν, πάντως, χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για το Eurogroup της Λετονίας, και αναμένουν συγκεκριμένες αποφάσεις το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Μέχρι την επίτευξη οριστικής απόφασης για την αποδέσμευση της δόσης, η κυβέρνηση προχώρησε στην υποχρεωτική μεταφορά από σήμερα, Τρίτη, των διαθεσίμων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σκοπός είναι να πληρωθούν στο τέλος Απριλίου οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις.

Στην κίνηση της κυβέρνησης να τοποθετήσει στην Τράπεζα της Ελλάδας τα διαθέσιμα, αντέδρασαν έντονα φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μίλησε για αντισυνταγματική απόφαση, ενώ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, προανήγγειλε την κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Από τη 1 μ.μ. συνεδριάζουν εκτάκτως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), και η Ένωση Περιφερειών της χώρας.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x