Κολύμβηση

Τεχνική κολύμβηση, ένα άγνωστο και απαιτητικό άθλημα (vids)

Για την τεχνική κολύμβηση που λίγοι γνωρίζουμε στην Ελλάδα και έχουμε διακρίσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο μίλησε ο προπονητής του Γλαύκου Περιστερίου, Γρηγόρης Σπυριούνης, στον ΣΠΟΡ FM 94,6.

Περισσότερα από 40 χρόνια μετράει στην Ελλάδα η τεχνική κολύμβηση, ένα άγνωστο και απαιτητικό άθλημα για τον υγρό στίβο, με διακρίσεις για τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο. Για το συγκεκριμένο άθλημα μίλησε ο προπονητής του Γλαύκου Περιστερίου, Γρηγόρης Σπυριούνης, στον ΣΠΟΡ FM 94,6.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Γρηγόρης Σπυριούνης στην εκπομπή «ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΤΟΥΡΝΙΚΕ» με τους Χρίστο Χαραλαμπόπουλο και Γιώργο Μαραθιανό

«Η τεχνική κολύμβηση είναι άθλημα, ένα ξεχωριστό άθλημα από τα υπόλοιπα του υγρού στίβου. Είναι ένα άθλημα που βασίζεται στην ταχύτητα των αθλητών. Οι αθλητές χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων πέδιλα, αναπνευστήρες και φιάλες με αέρα, με τα οποία αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και έτσι κατατάσσεται η τεχνική κολύμβηση μεταξύ των πιο εντυπωσιακών αθλημάτων του υγρού στίβου.

Είναι το αγώνισμα της επιφάνειας, είναι το αγώνισμα με τα διπλά πέδηλα και το αγώνισμα της υπόγειας κολύμβησης με μία ανάστα. Είανι το 100άρι υποβρύχιο με φιάλη αέρα και το 400άρι.

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο και επίπονο ως αγώνισμα. Υπάρχουν έλεγχοι στον εξοπλισμό σε κάθε διοργάνωση, οπότε δεν προκύπτει πρόβλημα. Από θέμα κούρασης είναι μεγάλη και ωθούμε τον οργανισμό μας για μεγάλες εντάσεις.

Από τη στιγμή που χρησιμοποιούμε εξοπλισμό, είναι πιο μεγάλη η ένταση στις προπονήσεις και θέλουμε να μάθουμε όσο καλύτερα γίνεται τον εξοπλισμό μας. Ο χρόνος προπόνησης διαφοροποιείται ανάλογα με τις απαιτήσεις. Συνήθως είναι καλό τα παιδιά που θα ασχοληθούν με την τεχνική κολύμβηση να μπορούν να σταθούν στο νερό και να είναι εξοικειωμένα με αυτό. Από τα 11 μπορεί ένα παιδί να ασχοληθεί.

Συνήθως δεν προκύπτει κάτι σοβαρό, ίσως καταπονήσεις λίγο περισσότερους αστραγάλους και αυτό δεν είναι κάτι που μας στεναχωρεί.

Στο Γλαύκο είμαστε περίπου 50 άτομα που ασχολείται με την τεχνική κολύμβηση. Η ΔΟΕ έχει αναγνωρίσει το άθλημα, αλλά δεν έχει ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα. Είμαστε μέλος της Ελληνικής Κολυμβητικής Επιτροπής, το άθλημα καλλιεργείται πάνω από 40 χρόνια και είναι από τα πιο παλιά στη χώρα.

Ο εξοπλισμός έρχεται από το εξωτερικό, αφού δεν κατασκευάζονται εύκολα στην Ελλάδα. Δεν είναι δύσκολο, μέσω του διαδικτύου προμηθευόμαστε τα υλικά μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι είναι πως κολυμπούν τα μεσημέρια και αυτό επηρεάζει λίγο το πρόγραμμα των παιδιών. Η τεχνική κολύμβηση είναι ένα άθλημα που ανθίζει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και γίνεται πιο ελαστικό το πρόγραμμα.

Σε δύο εβδομάδες θα γίνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ελλάδα, στο Βόλο, και θα είναι μία μεγάλη διοργάνωση για εμάς. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη είναι ο μεγαλύτερος όγκος των σωματείων μας, όμως υπάρχουν και στα Χανιά και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Εκείνο που θα θέλαμε είναι να δούμε την τεχνική κολύμβηση σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού στην Ελλάδα είμαστε πολύ δυνατοί και είμαστε μέσα στις τέσσερις καλύτερες ομάδες στον κόσμο».

Δείτε τα σχετικά βίντεο













Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x