Βόλεϊ

Θα μείνει στην ιστορία…

Ο Κωσταντίνος Χατζηδημητρίου γράφει από την Σύρο για τον απίστευτο τελικό του Λιγκ Καπ «Νίκος Σαμαράς» που κρίθηκε μετά από επική ανατροπή

Τυχεροί ήμασταν όσοι βρεθήκαμε στο κλειστό γυμναστήριο Ερμούπολης «Δ. Βικέλας». Τέτοιοι τελικοί συμβαίνουν μία φορά στα 50 χρόνια…

Ο Ολυμπιακός δεν κατέκτησε απλώς έναν τίτλο κόντρα στον ΠΑΟΚ, έκανε μια ανατροπή που θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ και θα την μνημονεύουν πολλοί στο μέλλον.

Γιατί δεν είναι μόνο η ανατροπή από 0-2 σε 3-2 σετ, τέτοιες έχουμε δει πολλές στο παρελθόν και είναι κάπως συνηθισμένες.
Είναι ο συνδυασμός, αφού οι «ερυθρόλευκοι» γύρισαν το ματς από 0-2 σετ και 10-14 στο ται μπρέικ, κατακτώντας το Λιγκ Καπ με 17-15 στο 5ο σετ και 3-2!

Και αυτό σε τελικό που κρίνει τίτλο δεν έχει ξαναγίνει στο ελληνικό βόλεϊ!
Οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν μεγάλη καρδιά και έβγαλαν τεράστιο εγωισμό από το 3ο σετ και μετά. Ουσιαστικά πρόκειται για ολική μεταμόρφωση της ομάδας του Ρομπέρτο Πιάτσα που κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της σεζόν, αλλά πήρε και ένα πολύ σημαντικό ψυχολογικό αβαντάζ απέναντι στον «δικέφαλο» του Βορρά για την συνέχεια της σεζόν.

Άλλο ένα απίστευτο στο χθεσινό ματς είναι ο τρόπος που Ολυμπιακός έφτασε στην ανατροπή, αφού το σερί από το σερβίς δεν έγινε από κάποιον παίκτη που θεωρείται «μετρ» στα χτυπήματα με άλμα, αλλά από τον κεντρικό Δημήτρη Σουλτανόπουλο που έκανε άνω κάτω την υποδοχή του ΠΑΟΚ με τα τεχνικά του σερβίς.

Ο τρελός «οιωνός» για όλα αυτά που συνέβησαν μετά το 10-14, ήταν πως ο Σουλτανόπουλος ήταν ο παίκτης που έκανε το εναρκτήριο σερβίς του τελικού με την λευκή μπάλα που είχε την υπογραφή του Νίκου Σαμαρά, μία έκπληξη που είχαν ετοιμάσει οι διοργανωτές στη μνήμη του σπουδαίου αυτού αθλητή που έφυγε από την ζωή στις 4 Ιανουαρίου 2013.

Μπορεί ο Σουλτανόπουλος να αναδείχθηκε MVP για την καθοριστική συμβολή του στην ανατροπή, αλλά ο αθλητής που κράτησε τον Ολυμπιακό στα δύσκολα και αυτός που… όργωνε όλο το γήπεδο ήταν ο Μενέλαος Κοκκινάκης. Με το πάθος και την ψυχή του ώθησε όλη την ομάδα στην ανατροπή και αποθεώθηκε από τον συμπαίκτη του Κώστα Ταμπουρατζή στον αέρα του ΣΠΟΡ-FM 94,6 με το επικό: «Δεν ξέρω τι… ναρκωτικά παίρνει αυτός ο Κοκκινάκης».
Οι δύο τους από το 3ο σετ και μετά κρατούσαν όλη την υποδοχή του Ολυμπιακού «παραγκωνίζοντας» ουσιαστικά τον Τσουκ (2ος ακραίος) που ήταν γενικά σε μέτρια ημέρα.

Για να συντελεστεί φυσικά αυτή η ανατροπή «βοήθησε» και ο ΠΑΟΚ που αποδείχθηκε ιδανικός «αυτόχειρας». Η ομάδα της Θεσσαλονίκης νόμιζε ότι το ματς τελείωσε, ενώ παράλληλα την περιέβαλε πολύ μεγάλο άγχος που την οδήγησε σε τρομερά λάθη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 10-14 και μετά ο ΠΑΟΚ πέταξε 4 πόντους στα «σκουπίδια» ή καλύτερα τους έκανε «δώρο» στον Ολυμπιακό γιατί στο βόλεϊ κάθε λάθος… τιμωρείται. Αρχικά ο Γιαμπλόνσκι έστειλε τη μπάλα στο φιλέ από σερβίς και στην συνέχεια Σεπέδα, Κουρνέτας και Χιμένες έκαναν υπέρβαση.

Στον ΠΑΟΚ πιο πολύ πείραξε ο τρόπος, παρά η απώλεια του τίτλου, αφού είναι γνωστό ότι ο «δικέφαλος» του Βορρά έχει θέσει ως μεγάλους στόχους το πρωτάθλημα και το κύπελλο.

Παρά τα πολλά «παιδικά» λάθη που οδήγησαν στην απώλεια του Λιγκ Καπ, ο ΠΑΟΚ έδειξε κάτι από την περσινή εντυπωσιακή ομάδα που κατέκτησε το νταμπλ. Είναι σίγουρο ότι ο ερχομός του Γιάννη Καλμαζίδη και των τεσσάρων μεταγραφών (Λι, Γιαμπλόνσκι, Τακουρίδης, Σμαραγδής) έχουν δυναμώσει τον «δικέφαλο» και στην πορεία της σεζόν θα είναι πολύ καλύτερος.

Το σίγουρο είναι ότι Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν τις ποιοτικότερες ομάδες και οι «μάχες» στην πορεία της σεζόν αναμένονται συναρπαστικές για το ελληνικό βόλεϊ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x