Επικαιρότητα

«Θάρρος ή αλήθεια» ο έλεγχος της Τρόικας

Η διαπραγμάτευση μόλις ξεκίνησε και ούτε στο οικονομικό επιτελείο δεν ξέρουν πότε τελικώς θα ολοκληρωθεί - Τα 5 «στοιχήματα» που θα κρίνουν τη διαπραγμάτευση

Μια έκθεση της Κομισιόν … «δεν φέρνει την Άνοιξη», ούτε και εάν ο Κλάους Μαζούχ, που έλειπε από την επεισοδιακή άφιξη της Τρόικα στην Αθήνα, «έσταζε μέλι» μιλώντας για τη χώρα μας, μία μέρα πριν επιστρέψει ξανά για να αναλάβει και πάλι –στην παρούσα φάση- τον ρόλο του «κακού», στα παζάρια της Τρόικα με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Όλα μπορεί να αλλάξουν μέχρι την Παρασκευή, και αυτό περιμένουν πολλοί στο υπουργείο Οικονομικών, όταν η ..."τριανδρία" Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς επιστρέψει «στον τόπο του εγκλήματος» για να δείξει τις πραγματικές διαθέσεις της.

Χθες ο απεσταλμένος της Κομισιόν, κ.Ματίας Μορς «δεν είχε λόγια» για να εξηγήσει και να δικαιολογηθεί για το πώς, ενώ οι Βρυξέλλες πιέζουν φορτικά για νέα μέτρα την κυβέρνηση, «φουσκώνοντας» κατά βούληση το δημοσιονομικό κενό του 2014, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται στην έκθεση για τις φθινοπωρινές προβλέψεις της, ότι η Ελλάδα θα τα πάει κατά 50% καλύτερα από όσο φοβούνταν ή υπολόγιζαν προ μηνών, αφού το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 2,8% του ΑΕΠ αντί μόλις 1,8% που προέβλεπε στις εαρινές της προβλέψεις τον Απρίλιο.

Την ίδια ώρα, πολλά χιλιόμετρα μακρύτερα, ο ευρωπαίος «εταίρος» του στην Τρόικα, κ. Κλάους Μαζούχ, αναγκάστηκε να ομολογήσει και αυτός δημοσίως, πως η Ελλάδα πέτυχε άλματα και πρωτογενή πλεονάσματα, περνώντας από την «ανάκριση» Ελλήνων ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο -αλλά και ξένων που ανησυχούν για την τύχη του ελληνικού Προγράμματος διάσωσης.

Παρόλα αυτά, η διαπραγμάτευση μόλις ξεκίνησε στην Αθήνα και ούτε στο οικονομικό επιτελείο δεν ξέρουν πότε τελικώς θα ολοκληρωθεί.

Αντί να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις εκκρεμότητες του 2013, οι ελεγκτές κ.κ. Τόμσεν και Μορς «έπεσαν με τα μούτρα» στα νούμερα και τα μέτρα του 2014. Έτσι όμως δεν διαφαίνεται πότε θα κλείσουν τελικά αυτά τα «προαπαιτούμενα» για την δόση του 1 δισ. ευρώ (Φόρος Ακινήτων, ΕΑΣ,ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, διαθεσιμότητα, Κώδικας Δικηγόρων κλπ).

Ο α΄γύρος των συσκέψεων ήταν σχετικά επιτυχής, αλλά στην κυβέρνηση θεωρούν πως πέντε είναι τα «κλειδιά» για να πάψουν οι πιέσεις για περαιτέρω νέα μέτρα το 2014:

- Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (φορολογική συμμόρφωση)

- Βελτίωση της είσπραξης ων ασφαλιστικλων εισφορών (σχέδιο Βρούτση)

- Αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό (έλεγχοι, λίστες, κατασχέσεις)

- Ιδιωτικοποιήσεις

- Αναδιάρθρωση τραπεζικού κλάδου.

Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν πως αν μέσα στην εβδομάδα αυτήν πειστούν οι ελεγκτές πως τα πάει καλά με αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση, για να καλύψει έως και 500 εκατ. ευρώ από το δημοσιονομικό κενό του 2014, δεν θα ζητήσουν άλλα επιπρόσθετα. Αντιθέτως, στην Αθήνα παίρνουν θάρρος για να ζητήσουν και …φοροελαφρύνσεις από την Τρόικα. «Στρώνουν χαλί» για να ζητήσουν πάλι μείωση στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και διατήρηση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ σχεδιάζουν και να εκχωρήσουν στους δήμους τα (αμφίβολα) έσοδα του ενιαίου φόρου ακινήτων του 2014, ώστε να τους κόψει τη χρηματοδότηση από άλλους πόρους.

Μέχρι την Παρασκευή πάντως, πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει αφού, ως τότε, οι ελεγκτές θα έχουν πάει πρώτα «σβάρνα» όλα τα υπουργεία (Υγείας, Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμιση κλπ) και μπορεί να θέτουν και νέα θέματα, από αυτά που περίμενε ως τώρα η κυβέρνηση.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x