Κώστας Μιαούλης

Θεία δίκη για τη μη επανάληψη το γκολ του Βάργκας

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για το προφανέστατο που δεν σχολίασαν καν οι πρώην διαιτητές που σχολιάζουν τους νυν συναδέλφους τους και για τη ζημιά που κάνει η υπερπροβολή τους.

Από τις πρώτες ώρες μετά το ντέρμπι, στον αέρα του ΣΠΟΡ FM, τα ξημερώματα Κυριακής, για μένα ήταν ξεκάθαρο πως ο Ρομπέρτο, έχει κινηθεί αντικανονικά, στη φάση του πέναλτι. Όταν είδα τις φωτό και τα βίντεο η αίσθηση μου αυτή επιβεβαιώθηκε. Ο κανονισμός λέει ξεκάθαρα πως ο τερματοφύλακας απαγορεύεται να κινηθεί προς τα έξω πριν την εκτέλεση και οφείλει να κινηθεί μόνο πάνω στη γραμμή. Ο Ρομπέρτο έχει βγει από την εστία του, πριν λακτίσει όπως λένε και οι...ειδικοί την μπάλα ο Μπουονανότε, όπως φαίνεται κι από τη φωτογραφία.

Για την ακρίβεια την ώρα που το πέναλτι εκτελείται, το ένα πόδι του Ρομπέρτο είναι ήδη έξω πολύ μπροστά από τη γραμμή και το άλλο είναι ήδη σηκωμένο προς τα εμπρός, άρα κανένα δεν πατάει στη γραμμή. Στην πραγματικότητα όταν το πέναλτι εκτελείται ο Ρομπέρτο έχει κερδίσει πλεονέκτημα, αφού έχει μικρύνει την απόσταση. Στην φάση της εκτέλεσης του πέναλτι η ΑΕΚ είναι εκείνη που πρέπει να φωνάζει. Όλα τα υπόλοιπα λοιπόν είναι "ιστορίες για αγρίους".

inner

Ασφαλώς και δεν περιμένω ποτέ και σε καμία...ζωή, να δώσει επανάληψη σε τέτοια φάση, σε ντέρμπι που ο Ολυμπιακός έχει δει ήδη δύο κόκκινες και έχει δοθεί σε βάρος του πέναλτι. Ήταν, ωστόσο, σαν μια δύναμη, να ήθελε να νικήσει αυτή η κακή ΑΕΚ τους «ερυθρόλευκους» που έκανε τον Βάργκας, ο οποίος είχε ήδη «υπνωτίσει» τον Ντουρμάζ κι έφυγε καρφί για το γκολ, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» που ήταν στην πλευρά του είχαν... αποκοιμηθεί. Α, μια ακόμα λεπτομέρεια. Τη στιγμή που παίρνει ήδη φόρα ο Μπουονανότε για το πέναλτι ο Σιόβας είναι ήδη μέσα στην περιοχή.

Επιπλέον, ο Ρομπέρτο που ξέρει καλύτερα απ’ όλους τι συνέβη, διάβασα στα ρεπορτάζ πως τα έψαλλε στους συμπαίκτες του, για το γεγονός πως δεν κινήθηκαν εγκαίρως και τους πρόλαβε ο Βάργκας, στην επαναφορά από τη δική του απόκρουση. Αλήθεια είναι πως πολλοί περίμεναν απόκρουση του Ρομπέρτο, αλλά προφανώς, δεν το... ανέμεναν οι συμπαίκτες του. Είναι σημαντικό να κοιτάς πρώτα το δικό σου λάθος και μετά να ψάχνεις την...γωνία στο δεκάρικο. Άλλωστε οι «ερυθρόλευκοι», όλα αυτά τα χρόνια, λένε «να κοιτάζουν τα δικά τους λάθη οι αντίπαλοι κι ας μην τα βάζουν με την διαιτησία». Για μία φορά ας ακολουθήσουν την συμβουλή που δίνουν στους υπόλοιπους οι ίδιοι...

Το γκολ του Βάργκας λοιπόν, ήταν η «Θεία Δίκη», γιατί η επέμβαση του Ρομπέρτο, έχει έρθει μετά από παράβαση. Σε ένα ματς που αν το θέλετε, ήθελε η...πόρνη μπάλα να "αναπαυθεί" μόνο μία φορά στο πλεκτό, σε μία φάση υπήρχε ξεκάθαρη παράβαση από τον πολύ μεγάλο σε κλάση και ήθος ερυθρόλευκο πορτιέρο, το γκολ μπήκε από τον πανούργο Βάργκας. Μπορεί να μην τον βλέπεις σε ένα ολόκληρο ματς, μπορεί μην φαίνεται, αλλά έχει βάλει εξαιρετικά σημαντικά γκολ αυτόν τον 1,5 μήνα και οδηγεί την ΑΕΚ, μαζί με κάποιους ακόμα σε νικηφόρα μονοπάτια. Και πιστεύω πως αν ήταν καλά 100% και στο Περιστέρι κι εκεί η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική.

Για τη νίκη με τον Ολυμπιακό. Το πανηγύρι ασφαλώς και χρειάζεται μέτρο. Χάρηκαν οι ΑΕΚτζήδες, αλλά και πολύς κόσμος ακόμα γι’ αυτή την επικράτηση της «Ένωσης». Κυρίως για τον τρόπο που ήρθε, ως προς τα σφυρίγματα και τον τρόπο αντιμετώπισε την ΑΕΚ η διαιτησία. Η ομάδα μέχρι να φτάσει εκεί που θέλει, στο επιθυμητό επίπεδο για να κάνει πρωταθλητισμό, με αυτές τις συνθήκες, πρέπει να ενισχυθεί ουσιαστικά σε όλα τα πεδία. Σε κάθε επίπεδο, η ΑΕΚ της συμπάθειας τελείωσε. Μια πιο «κακιά» με την έννοια των «κακών παιδιών» που είπε ο Πογέτ, οφείλει να εμφανίζεται στο γήπεδο. Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν πας με το σταυρό στο χέρι, σε κάθε περίπτωση.

Ασφαλώς δεν είμαι ανόητος, να πιστεύω πως αν υπήρχε ουσιαστικό κίνητρο και για τις δύο ομάδες σε αυτό το παιχνίδι, τα πράγματα θα ήταν έτσι, από τον μέχρι πριν λίγες μέρες θαυμάσιο Καλογερόπουλο για άλλους, που ξαφνικά έγινε το...μαύρο πρόβατο. Θεωρώ πως αυτή η διαιτησία περισσότερο εκθέτει βέβαια τον ίδιο τον διαιτητή, που ενώ έχει τεράστιες ικανότητες όπως αποδείχτηκε σε ένα εξαιρετικά δύσκολο ματς, άλλα που ήταν πολύ πιο ξεκάθαρα δεν τα έδινε.

Μου έκανε εξαιρετικά αρνητική εντύπωση, για το γεγονός πως κανένας τηλεκριτικός δεν το επισήμανε, το ζήτημα με τον Ρομπέρτο στο πέναλτι. Όμως οι φωτό είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Καθόντουσαν και μας εξηγούσαν για τόξα, βέλη και...φαρέτρες, χωρίς να διαπιστώσουν την πρώτη παράβαση που έχει σημειωθεί και είναι η σημαντικότερη στην εξέλιξη ενός πέναλτι. Ασφαλώς και ο ακόμα μεγαλύτερος όλεθρος, ήρθε με τις διαφωνίες κάποιων με κάποιους πάνω στις ετυμηγορίες τους για τις φάσεις. Όταν οι τηλεδιαιτητές δεν μπορούν να βρουν μεταξύ τους άκρη, τότε δεν μπορούν να κριτικάρουν και τους νυν συναδέλφους τους. Θα έπρεπε δε, να ανατρέξουμε και στις δικές τους επιδόσεις, όταν σφύριζαν.

Οι τηλεδιαιτητές θα έπρεπε να έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα για ειδικές περιπτώσεις, εξήγησης κανονισμών. Όλο αυτό που συμβαίνει, απλώς επιδεινώνει την κατάσταση και φέρνει ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες. Αυτό είναι θέμα που θα πρέπει να το ψάξει να το βρει η Λίγκα, ίσως και η ΕΠΟ. Σε μένα προσωπικά, όπως πιστεύω όμως και στον κάθε φίλαθλο ή οπαδό, δεν φαίνεται αναγκαίο το να μου πει κανείς, κάτι που εγώ κρίνω με τα μάτια μου, αν είναι έτσι ή αλλιώς. Για πολλούς απ’ αυτούς τους τηλεδιαιτητές που βγαίνουν τώρα και μιλάνε για φάσεις, έχω να θυμηθώ κάποιες στιγμές που εκείνοι δεν είδαν ορισμένα προφανή στην εποχή τους...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x