sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ: Αντιμέτωποι 80 χρόνια, μετά τον πρώτο τους τελικό οι Δικέφαλοι!

Το sport-fm.gr ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων μέσα από τις αναμετρήσεις των δύο δικεφάλων για το Κύπελλο Ελλάδος, με τις δύο ομάδες να συναντιούνται για 3η σερί σεζόν σε τελικό.

Ήταν και πάλι Μάιος, αλλά προς το τέλος του, στις 28 του πέμπτου μήνα, του 1939, όταν η ΑΕΚ έπαιξε με τον ΠΑΟΚ, για πρώτη φορά σε τελικό. Από τότε οι δύο ομάδες, πέρα απ’ αυτό το ματς, είχαν συναντηθεί άλλες δύο φορές στο τέρμα του δρόμου για τον συναρπαστικό θεσμό, μέχρι και πρόπερσι. Το 1978 και το 1983. Όμως ο έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο τελευταίες πρωταθλήτριες, έχουν καταστήσει τους Δικέφαλους, ακριβώς όπως το έμβλημα. Ένα αχώριστο ζευγάρι τελικών.


Του Κώστα Μιαούλη


Παρά 18 μέρες, ακριβώς 80 χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση σε τελικό, η ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ θ’ αναμετρηθούν και σήμερα. Η Ένωση με τον Χατζησταυρίδη και τον Μανέττα, ανέτρεψε το σε βάρος της 1-0 από το γκολ του Καλογιάννη, στο γήπεδο της Λεωφόρου, για να φτάσει και στο πρώτο νταμπλ της ιστορίας, το ένα από τα δύο. Η πρώτη τους κόντρα, είχε έρθει επτά χρόνια νωρίτερα, όταν η κιτρινόμαυρη ομάδα, πάλι με το ίδιο σκορ, είχε επιβληθεί του Δικεφάλου με το ίδιο σκορ. Θα έπρεπε να περάσουν 13 χρόνια για να βρεθούν ξανά οι δύο τους, σε αναμέτρηση για το Κύπελλο, αφού είχε μεσολαβήσει και ο Β’ ΠΠ.

Την περίοδο 1951-52 η ΑΕΚ θα αναμετρηθεί με τον Δικεφάλο του Βορρά, στα προημιτελικά του θεσμού. Ο πρώτος αγώνας θα τελειώσει ισόπαλος 1-1, ο δεύτερος θα κλείσει με λευκή ισοπαλία και από τη στιγμή που δεν υπήρχε εκτός έδρας γκολ τότε, αλλά και οι υπόλοιπες διαδικασίες, πήγαμε στο στρίψιμο του νομίσματος, με την Ένωση να στέκεται πιο τυχερή και να περνάει.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, θα έρθουν δύο ακόμα επικρατήσεις της Ένωσης με εμφατικό τρόπο. Η μία στην παράταση την σεζόν 1963-64, με τους Νεστορίδη, Παπαϊωάννου, Πετρίδη, να σκοράρουν στην παράταση για το 0-3 μέσα στην Τούμπα, για τους «32» του θεσμού. Οι δύο αντίπαλοι θα αναμετρηθούν για τη φάση των προημιτελικών με την ΑΕΚ να είναι σαρωτική και να επικρατεί με 4-0, με δύο τέρματα του Κώστα Νεστορίδη και από ένα των Παπαγεωργίου και Παπαϊωάννου.

Σε έναν συγκλονιστικό ημιτελικό τη σεζόν 1970-71, στην Τούμπα, ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ και με πρωταγωνιστή τον Αχιλλέα Ασλανίδη που σημείωσε δύο τέρματα, ο Δικέφαλος του Βορρά, θα πάρει την πρώτη νίκη απέναντι στην Ένωση για τον θεσμό του Κυπέλλου. Η ΑΕΚ προηγήθηκε 1-0, αλλά ο ΠΑΟΚ το γύρισε πριν το ημίχρονο σε 2-1, με την φιλοξενούμενη να ισοφαρίζει, αλλά τους Θεσσαλονικείς να σκοράρουν στο 60’ για να προκριθούν.
Την περίοδο 1973-74, οι Παρίδης, Ασλανίδης και Σαράφης θα οδηγήσουν τον ΠΑΟΚ σε ακόμα μια νίκη, δεύτερη σερί για το Κύπελλο και την φάση των «16». Στο ίδιο σταυροδρόμι, δηλαδή στους «16» θα συναντηθούν οι δύο «Δικέφαλοι» και το 1976-77 με τον Δικέφαλο του Βορρά να νικά 2-1 με τέρματα των Γκουερίνο και Αποστολίδη με 2-1. Η ΑΕΚ έχασε πέναλτι με τον Ιντζόγλου για την ισοφάριση.

Η Ένωση στο «Καραϊσκάκη» θα πάρει και τον δεύτερο τελικό, αυτόν της περιοόδου 1977-78 ανάμεσα στις δύο ομάδες, με τον Μπάγεβιτς στο 50ο λεπτό και τον Μαύρο στο 80ο να σφραγίζουν την κατάκτηση του Κυπέλλου για την ΑΕΚ με τελικό σκορ 2-0. Η ΑΕΚ όπως και 39 χρόνια νωρίτερα, έκανε το νταμπλ εκείνη τη χρονιά.



Θα μεσολαβήσει μια σεζόν χωρίς μεταξύ τους αναμέτρηση στο Κύπελλο, αλλά την περίοδο του πρώτου επαγγελματικού πρωταθλήματος (1979-1980) οι δύο αντίπαλοι θα κοντραριστούν στη φάση των «16» με τον Νέτο Γκουερίνο να δίνει νωρίς προβάδισμα, με μια εξαιρετική εκτέλεση φάουλ.


Το 1980-81 πάμε σε διπλό ημιτελικό των δύο δικεφάλων με την ατμόσφαιρα στην Τούμπα, φορτισμένη από την απώλεια του Γκιούλα Λοραντ. Ο ΠΑΟΚ θα επικρατήσει 1-0 στην έδρα του με γκολ του Κωστίκου, ενώ στον επαναληπτικό ο Δικέφαλος του Βορρά στη Χαλκίδα θα περάσει άνετα με 2-0, με τέρματα των Δαμανάκη και Κωστίκου.

Ο «φονιάς» Χρήστος Δημόπουλος θα είναι πρωταγωνιστής στην εξάρα (6-1) που θα ρίξει ο ΠΑΟΚ στο πρώτο παιχνίδι για τη φάση των «16» την περίοδο 1981-82. Θα σημειώσει χατ-τρικ, ενώ από ένα έβαλαν οι Κούδας, Σίγγας και Γκουερίνο. Το μοναδικό τέρμα για την Ένωση, θα το σημειώσει ο Θωμάς Μαύρος που ισοφάρισε προσωρινά. Στον επαναληπτικό το ματς θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα με το ματς να τελειώνει ισόπαλο 2-2, με τον Δημόπουλο να σημειώνει και τα δύο γκολ του ΠΑΟΚ, φτάνοντας τα πέντε στις δύο αναμετρήσεις!



Το 1982-83 στον πρώτο τελικό Κυπέλλου Ελλάδος που έγινε στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ θα κερδίσει και τον 3ο μεταξύ τους τελικό ως τότε με τα γκολ του Μαύρου και του Βαγγέλη Βλάχου που θα γίνει ο νεότερος αρχηγός που θα σηκώσει το Κύπελλο Ελλάδος.


Θα περάσουν εννέα χρόνια μέχρι οι δύο ομάδες να συναντηθούν ξανά στο Κύπελλο. Η ΑΕΚ θα συναντήσει τον ΠΑΟΚ στον ημιτελικό. Στο πρώτο παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια η μετέπειτα εκείνη τη σεζόν πρωταθλήτρια Ένωση, θα πάρει καλό σκορ με 2-0 με γκολ του Αλεξανδρή και του Μανωλά. Ο ΠΑΟΚ με έναν απρόσμενο ήρωα στη ρεβάνς, θα πάρει την πρόκριση με 3-0 στην παράταση. Ο Τζούρτζεβιτς άνοιξε το σκορ περίπου στο 20ο λεπτό (ακριβώς την ώρα που φτάνουν οι εκδρομείς φίλοι της ΑΕΚ έξω από το γήπεδο) για να έρθει ένα γκολ του Αλεξίου στο 57’ για το 2-0. Ο ίδιος παίκτης θα σκοράρει για το 3-0 στην παράταση για να δώσει την πρόκριση στον ΠΑΟΚ, που έχασε όμως σε διπλό τελικό το Κύπελλο από τον Ολυμπιακό.

Τρεις σερί ημιτελικοί σε 10ετία- Όποιος πέρασε το πήρε
Θα περάσουν δέκα χρόνια για να συναντηθούν ξανά οι δύο αντίπαλοι στα ημιτελικά. Η ΑΕΚ θα επικρατήσει 2-1 με Τσιάρτα και Μαλαδένη στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ για τον ΠΑΟΚ είχε ισοφαρίσει ο Φρούσσος. Όμως στη ρεβάνς η ΑΕΚ με μια μεγαλειώδη εμφάνιση και τέρματα των Τσιάρτα, Λάκη, Νικολαϊδη και Ίβιτς θα περάσει με έμφαση στον τελικό, όπου κέρδισε και στον τελικό τον Ολυμπιακό με 2-1.


Την επόμενη σεζόν οι δύο αντίπαλοι θα βρεθούν πάλι αντίπαλοι στην ημιτελική φάση με τον ΠΑΟΚ να επικρατεί 1-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια με γκολ του Γιασεμάκη. Η ΑΕΚ από το 8’ στη ρεβάνς προηγήθηκε με γκολ του Χρήστου Μαλαδένη, ωστόσο ενώ όλα έδειχναν παράταση, ο Γιάννης Οκκάς ισοφάρισε σε 1-1, για να δώσει την πρόκριση στον ΠΑΟΚ που πήρε τον τελικό κόντρα στον Άρη και φυσικά το Κύπελλο.

Το 2010-2011 το ραντεβού των δύο ομάδων είναι πάλι στα ημιτελικά. Ξανά ο νικητής από τη δική τους μονομαχία θα πάρει το Κύπελλο. Ο ΠΑΟΚ στο πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ, θ’ αντέξει να πάρει 0-0 με εννέα ποδοσφαιριστές, ωστόσο στη ρεβάνς με το γκολ του Τραϊανού Δέλλα, η ΑΕΚ θα πάρει την πρόκριση για να φτάσει στον τελικό και να επικρατήσει απέναντι στον Ατρόμητο. Η Ένωση παρά τα επεισόδια και το καπνογόνο στον Σάχα, επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο για να ολοκληρώσει το ματς.



Ο πρώτος τελικός μετά από 34 χρόνια ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έγινε στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου, με το διάστημα πριν από τον αγώνα να σημαδεύεται από τα θλιβερά επεισόδια, τα μεγαλύτερα που έχουν σημειωθεί στον 21ο αιώνα σε ελληνικό γήπεδο. Ο ΠΑΟΚ θα προηγηθεί με τον Μπίσεσβαρ στο 24’. Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος θα κάνει το 1-1, σε ένα γκολ που φέρει σαφή ευθύνη ο Γλύκος, για να έρθει το αντικανονικό τέρμα του Ενρίκε στο 81ο λεπτό και να δώσει το Κύπελλο στον ΠΑΟΚ.

Οι Θεσσαλονικείς με καθαρό και εμφατικό τρόπο είδαν τον Μπάρκα (έπιασε πέναλτι του Πρίγιοβιτς στο 25’) να τους σταματά μέχρι και το 65’ όταν ο Βιεϊρίνια άνοιξε το σκορ για το 1-0, για να έρθει στις καθυστερήσεις το 2-0 του Πέλκα και να δώσει στον ΠΑΟΚ το δεύτερο απανωτό Κύπελλο σε ισάριθμους τελικούς.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x